Нафтогаз просить нових тарифів

Нафтогаз просить нових тарифів

П'ятниця, 15 лютого 2008, 11:14 -
Зима цього року може стати останньою згадкою українців про дешевий газ. Нафтогаз уже звернувся до НКРЕ із пропозицією поступово переглянути тарифи на газ для населення.

Цього тижня президент увів у дію ухвалене 1 лютого рішення Ради національної безпеки та оборони України  про заходи щодо стабілізації фінансового стану компанії "Нафтогаз України" і ситуації на ринку природного газу. Документ містить низку вказівок органам влади і самій компанії. Серед них - "перехід  до економічно обґрунтованого рівня цін реалізації природного газу для всіх категорій споживачів, у тому числі населення". За інформацією з джерел у Мінпаливенерго, нові ціни запровадять уже за пару місяців.

Зима цього року може стати останньою згадкою українців про дешевий газ. Як відомо, з 1 січня 2007 року тарифи на газ для населення диференційовані залежно від річного обсягу споживання й наявності лічильників газу. Тариф становив від 31,5 коп. до 1,29 грн/куб. м. По закінченні теперішнього опалювального сезону мають змінитися межі диференціації споживачів.

Плани Нафтогазу

За даними Міністерства палива та енергетики, минулого року видобуток власного газу, який спрямовується на забезпечення населення, зменшився у порівнянні з 2006 роком на 1,2%, або на 246,1 млн куб.м, і становив 20,6 млрд куб. м. Обсяги пошуково-розвідувального та експлуатаційного буріння зменшилися на 3,4% та 3%.

Реклама:

Коли постало питання про фінансове оздоровлення національної компанії, Нафтогаз спільно з  Мінпаливенерго та Мінфіном внесли в порядок денний перегляд ціни на паливо для громадян.

З-поміж  інших запланованих заходів, які оздоровлять НАК і дозволять збільшити видатки на видобуток газу, - відновлення порядку розподілу природного газу, тобто відновлення монопольного становища Нафтогазу,  а також підвищення рівня розрахунків за спожитий газ підприємствами комунальної теплоенергетики, 100% компенсація різниці між вартістю газу і тарифами на тепло. Зараз у бюджеті закладено на компенсацію цієї різниці 4,3 млрд гривень. Нафтогаз вважає, що така різниця може становити до 4,9 млрд гривень.

За словами заступника голови правління "Нафтогазу України" Юрія Колбушкіна, однією з головних проблем компанії стало зниження рівня видобутку газу через нестачу коштів. Причина полягає якраз у минулорічній зміні структури побутових споживачів через скорочення споживання газу. Реформа призвела до зменшення коштів, отриманих Нафтогазом.

2007 року диференційовані тарифи на газ для населення затверджувалися з розрахунку, що частка споживачів, які використовують до 2,5 тис. куб. м газу щорічно, становитиме близько 30%, а середньозважена ціна газу власного видобутку буде на рівні 504 грн за 1 тис. куб. м. Насправді частка таких споживачів сягнула 50%, а середньозважена ціна газу - 428 грн за 1 тис. куб. м.

Колбушкін називає дивною ситуацію, коли газ є фактично найдешевшим ресурсом: громадяни в середньому сплачують за газ по 19 гривень на місяць, а, скажімо, за мобільний зв'язок - понад 60 гривень.

Претензії у Нафтогазу є також до колег: національна компанія вимагає, щоб Укрнафта почала продавати газ власного видобутку для потреб населення. Якщо ця компанія й далі відмовлятиметься працювати з найменш прибутковим сектором, то на потреби українців незабаром доведеться спрямовувати дорогий імпортний газ. Тоді втрати НАКу будуть ще більшими, і про фінансове оздоровлення компанії годі буде й думати, доводять представники Нафтогазу.

"Якщо рішення уряду не будуть виконуватися, нам доведеться заміщувати газ власного видобутку імпортним газом, ціна якого - 179,5 дол. (934 грн) за 1 тис. куб. м, а ціна газу для населення, нагадаємо, - 426 грн за 1 тис. куб. м ", - сказав Колбушкін на колегії Мінпаливенерго.

Комісія - "за" перегляд тарифів

Голова Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) Валерій Кальченко готовий підтримати пропозицію Нафтогазу. За його словами, для перегляду  меж диференціації тарифів справді є підстави. Кальченко підтвердив, що Нафтогаз уже звернувся до НКРЕ з пропозицією поступово переглянути тарифи на газ для населення. 

"У нас є попередні розрахунки. Безумовно, на думку комісії, потрібно відходити від тої диференціації, яка є", - сказав Кальченко.

Але він вважає, що це питання треба вирішувати комплексно, оскільки воно пов'язане з вартістю газу власного видобутку. Перш ніж говорити про зміну тарифів, треба подбати про прозоре використання коштів газовидобувними компаніями. Тому НКРЕ ініціює ухвалу законопроекту про ліцензування поставок газу вітчизняного видобутку. Це дозволить комісії контролювати використання коштів цими компаніями.

"Треба розглядати питання вартості газу власного видобутку, бо зараз компанії працюють із нульовою рентабельністю. Тут виникають питання, як контролювати використання коштів газовидобувними компаніями", - сказав голова НКРЕ.

За його словами, на першому етапі, ймовірно, споживачі двох категорій (які використовують до 2,5 тис. куб. м  і від 2,5 до 6 тис. куб. м газу за рік) будуть об'єднані в одну, оскільки саме вони становлять зараз приблизно 96% від загальної кількості всіх побутових споживачів. У такому разі для першої категорії ціна трохи підвищиться, а для другої - зменшиться. Для інших категорій споживачів ціна залишиться без змін.

На думку міністра палива та енергетики Юрія Продана, перш ніж говорити про зміну тарифів на газ для населення, Нафтогаз повинен дати лад використанню коштів у компанії, інакше споживачам буде неможливо пояснити причини  підвищення тарифів.

Ідеї переглянути межі диференціації з'явилися майже відразу після запровадження нових тарифів, але тоді, перед виборами, до реалізації конкретних намірів так і не дійшло. Тепер плани Нафтогазу можуть реалізуватися, залишилось навести порядок?  

Тарифи на газ для населення 

Обсяги споживання, тис. куб. м/рікЗа наявності лічильника, коп./куб. мЗа відсутності лічильника, коп./куб. м
2,5 31,534,5
2,5-647,852,6
6-12 981,078
Понад 121,1731,29

Із 1 січня НКРЕ встановила ціну на природний газ (у тому числі нафтовий (попутний) газ) власного видобутку для Укрнафти на 2008 рік у розмірі 272,6 гривень/тис. куб. м (без ПДВ); для Дочірньої компанії "Укргазвидобування" НАК "Нафтогаз України" на - 182,0 гривень/тис. куб. м (без ПДВ); для Державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" - 289,0 гривень/тис. куб. м (без ПДВ). 

Реклама: