Тарифи для Вексельберга та Дерипаски

Тарифи для Вексельберга та Дерипаски

Понеділок, 11 лютого 2008, 14:51 -
Минулого тижня Запорізький алюмінієвий комбінат (ЗАлК), який контролюють упливові російські бізнесмени Олег Дерипаска і Віктор Вексельберг, став центром гучного скандалу. Генеральна прокуратура ініціювала повернення у державну власність 68% акцій підприємства.

Підставою стало невиконання інвестором зобов'язань щодо рефінансування довгострокових зобов'язань із погашення кредиту на суму понад 75 млн доларів. Керівництво ЗАлКу нагадує владі, що вона не розв'язала головної проблеми, через яку підприємство стало збитковим, - не знизила тарифу на електроенергію.

Запорізький алюмінієвий комбінат, який входить до складу одного з найбільших світових виробників алюмінію, російської компанії "Русал"*, неодноразово звертався до української влади з проханням  зменшити для нього вартість електроенергії. У січні трудовий колектив підприємства адресував відповідне прохання навіть уряду і президентові: через підвищення вартості електроенергії ЗАлК став збитковим. Унаслідок подорожчання енергоресурсів (газу та вугілля) протягом 2006-2007 років вартість електроенергії для промислових споживачів збільшилася приблизно на 45%.

31 січня керівництво Міністерства палива та енергетики і Національної комісії регулювання електроенергетики (НКРЕ) разом із представниками ЗАлКу розглянули ситуацію. Проте пропозицію підприємства про прив'язку тарифу на електроенергію до ціни алюмінію на Лондонській біржі металів (London Metal Exchange) досі не прийняли. Позиція представників влади зводиться до того, що зниження ціни електрики для комбінату майже вдвічі стане додатковим тягарем для інших промислових споживачів, яким доведеться переплатити приблизно 30 млн гривень.

Уся суть - в енергії

Реклама:

Кількість і вартість електроенергії - ахіллесова п'ята всіх виробників алюмінію. За словами аналітика інвестиційної компанії "Тройка Діалог - Україна" Олександра Мартиненка, через підвищення ціни електроенергії вартість продукції на алюмінієвих підприємствах дорожчає на 50%-80%. Загалом "енергетична складова" у собівартості продукції, залежно від особливостей виробництва і кон'юнктури ринку, становить 25-30% для закордонних підприємств, у собівартості продукції ЗАлКу - майже 30-40%.

Керівник державного інформаційно-аналітичного центру "Дежзовнішінформ" В'ячеслав Попов підтверджує, що українські енерготарифи є порівняно високими. Якщо ціна електроенергії в Україні сягає 5,7 цента/кВт-год, то у деяких країнах ЄС цей показник становить приблизно 3,5 -4 центи/ кВт-год, а в  Росії й Канаді - лише 0,5-1,5 цента/кВт-год. Зважаючи на собівартість виробництва, в Україні, мабуть, найнесприятливіші умови для алюмінієвої галузі.

Втім, у небагатьох країнах у достатній кількості є дешеві енергоресурси, тому не тільки українське підприємство почувається незатишно. За словами В'ячеслава Попова, 2007 року в основному через нестачу електроенергії Китай обмежив будівництво нових алюмінієвих комбінатів і запровадив 15% податок на експорт алюмінію, а в Сполучених Штатах із цієї ж причини закрили кілька алюмінієвих заводів.

Розв'язують цю проблему теж по-різному: у  деяких країнах обмежують розвиток алюмінієвої промисловості, зменшують обсяг виробництва або впроваджують динамічні тарифи на електроенергію - в залежності від котирувань алюмінію на Лондонській біржі металів. Часами розглядають можливість імпорту дешевшої електроенергії.

"Приблизно 50% виробників алюмінію у світі споживають електроенергію на особливих умовах: довгострокові контракти (на термін понад 20 років) і тарифи, прив'язані до ціни на алюміній на Лондонській біржі металів",- говорить Мартиненко.

Якою дорогою піти

Запорізький комбінат також пропонував прив'язати тариф до ціни на алюміній. "У серпні 2002 року НКРЕ започаткувала такі стосунки з комбінатом, але згодом схему скасували", - розповідає Попов. Він пояснює: враховуючи, що ЗАлК - потужний споживач великих обсягів електроенергії, енергетики не бажають у подальшому дотримуватися такої схеми та створювати прецедент для аналогічних звернень із боку інших компаній.

На думку експерта, закриття підприємства через збитковість не є розв'язанням проблеми, бо зачіпає соціальні, економічні, політичні й іміджеві питання. Наразі простіше вирішити проблему ціни електроенергії чи побудувати схеми її постачання на комбінат, обминаючи посередників. Щоб підвищити ефективність роботи, комбінат може також реструктуризувати потоки алюмінію, спрямувавши їх на випуск продукції з високою доданою вартістю, хоча це не відповідає теперішній стратегії "Русалу". Компанія відмовляється від додаткового виробництва і концентрується на виробництві напівфабрикатів алюмінію та алюмінієвих сплавів. До того ж, для масштабної модернізації досить застарілого комбінату треба чимало коштів. 

На думку Олександра Мартиненка, комбінату потрібен протекціонізм із боку держави, особливо у сфері тарифу на електроенергію.

Енергетики вимагають закону

Ні Міністерство палива та енергетики, ні НКРЕ не збираються створювати особливих умов Запорізькому алюмінієвому комбінату . Не вдаючись глибоко у деталі, енергетики пояснюють - законодавство не передбачає "ручного" управління, тому "вольові" рішення уряду чи НКРЕ будуть нелегітимними. Крім того, доведеться збільшувати ціну для інших промислових споживачів.

Якщо промисловим споживачам ще можна якось пояснити, чому вони додатково оплачують близько 5,5 млрд гривень за постачання електроенергії населенню, достатнього пояснення щодо зниження тарифу для ЗАлКу немає.

Позиція НКРЕ збігається з думкою міністра палива та енергетики Юрія Продана, який сказав на нараді: якщо буде готуватись урядове розпорядження стосовно прив'язки тарифу на електроенергію для ЗАлКу до вартості на алюміній на Лондонській біржі, то воно не буде погоджене міністерством.  

97,54% акцій ЗАлКу, єдиного в Україні виробника первинного алюмінію, належить компанії "Русал", власниками якої є Олег Дерипаска та Віктор Вексельберг.

За даними "Держзовнішінформу", 2005 року збитки ЗАЛКу становили 15 млн гривень. Однак за рахунок сприятливої кон'юнктури світового ринку алюмінію ЗАлКу вдалося закінчити 2006 рік із прибутком 95,2 млн гривень.

Динаміка і структура споживання електроенергії за 2007 рік за даними Мінпаливенерго

Реклама: