Про інтимність стосунків із владою

Про інтимність стосунків із владою

Середа, 30 січня 2008, 23:33 -
Здається, стосунки влади і бізнесу, та й взагалі державні справи, що ними в силу службових обов’язків мають опікуватися українські можновладці, стають в Україні досить інтимною справою. Настільки інтимною, що на, здавалось би, серйозних заходах, які проводять особисто вищі керівники держави, ЗМІ, котрі забезпечують вільний доступ громадськості до інформації, починають бути схожими на "третього зайвого".

Перше, що відразу впадає в око: формат роботи журналістів чомусь стає обмеженішим, а друге - самі заходи, які ще в 2005 році хоч якось нагадували "живий" діалог президента та прем'єра із громадськістю та бізнесом, дедалі більше стають схожими на формальні зібрання радянських часів, де цікавих подій не так вже і багато.

Президентський форум

Форум "Влада і бізнес - партнери", що відбувся у 2005 році, був першим публічним для України заходом, на якому пересічному журналістові можна було побачити "вживу" справжнього олігарха або крупного бізнесмена. Тоді біля актового залу Київського державного інституту міжнародних відносин можна було не тільки роздивитися, а й просто підійти і поспілкуватися з Віктором Пінчуком, Олександром Ярославським, Сергієм Тарутою та іншими.

Всі виступи президента і решти доповідачів викликали тоді жваву реакцію слухачів, також не було жодних обмежень щодо присутності в залі або деінде спостерігачів і преси.

Реклама:

На останньому форумі президент Віктор Ющенко, який традиційно є ініціатором та господарем заходу, вже спілкувався переважно з малим та середнім бізнесом. Журналістів цього разу вперше не пустили до зали, де проходили самі збори. Для них у фойє актового залу "Українського Дому" поставили телевізори та колонки, аби можна було побачити, що відбувається всередині.

В сам зал спочатку обіцяли пустити тільки телеоператорів та фотографів для протокольної зйомки, яка мала тривати 3-5 хвилин. Проте й цього не відбулося: за 10 хвилин до появи президента, прем'єра та спікера охоронці попросили всіх вийти із актового залу.

Зустріч розпочалася із майже годинного виступу президента Ющенка. Віктор Андрійович, як завжди, намагався сказати  про все й одразу.

Глава держави встиг розповісти водночас і про необхідність утримати інфляцію в межах 10%; і про "детінізацію" економіки, що, на його думку, можна зробити, зменшивши податкові ставки і розширивши базу оподаткування; і про необхідність нового Податкового кодексу та зменшення кількості всіляких перевірок бізнесу тощо. Нарешті, президент поставив перед сільським господарством завдання дійти до річного виробництва зерна в 50 млн т.

Відтак президент оголосив, що на виступи записалося приблизно 10 учасників форуму. Проте всіх десятьох Віктор Андрійович так і не зміг вислухати. Після кількох виступів із трибуни та двох зауважень, які президент дозволив зробити присутнім "із місця", Віктор Андрійович резюмував обговорення: "І на цьому я завершив би".

Здається, мало хто з присутніх був проти цього, оскільки, судячи з усього, більшість уже втомилася від "діалогу". Хоча, дивлячись телетрансляцію, доволі складно точно визначити, який настрій панує в залі: в телекамери як на загальному плані, так і крупним планом потрапляли обличчя слухачів, які то позіхали, то або гралися, або відправляли SМS мобільними телефонами, чи то взагалі спали.

Нарешті, через дві години після початку заходу, на екранах у холі крупним планом показали обличчя спікера ВР Арсенія Яценюка, який дуже солодко позіхнув і продовжував далі сидіти з нудьгуючим виглядом.

Якесь пожвавлення в залі виникало тільки тоді, коли президент реагував на окремі виступи учасників. Так, прямо з трибуни Віктор Андрійович кілька разів віддавав розпорядження генеральному прокурору Вікторові Медведьку. Наприклад, після скарг однієї доповідачки президент доручив генпрокурору особисто зайнятися конкретними перевірками.

- Олександре Івановичу, прошу вас організувати протягом 10 днів перевірку і доповісти, що там робить начальник міліції. У мене є надія, що його там уже немає, але про всяк випадок, якщо він є, то оцінити відповідно до закону його дії, - сказав президент.

Генпрокурор вислухав усе, що йому сказав президент, підвівшись зі свого місця, і навіть козирнув на знак того, що, мовляв, буде виконано.

Дія трохи пожвавилася під час виступу голови Податкової Сергія Буряка, який узявся сперечатися із президентом, доводячи, що Податкова перевіряє щорічно не понад половину суб'єктів підприємницької діяльності, як це стверджував Віктор Андрійович, а лише приблизно 10%; а також коли під час промови прем'єра Юлії Тимошенко прямо з місця з нею про щось став сперечатися голова Спілки підприємців та орендаторів Віктор Хмелевський.

Останній так емоціонально намагався донести свою думку до Юлії Володимирівни (на жаль, через відсутність мікрофона в телетрансляції не можна було почути, яку саме), що вона погодилася зустрітися з ним одразу ж після закінчення форуму. Проте кінець такому імпровізованому спілкуванню поклав президент: "Прошу, прошу вас, це як засідання фракції вже починається", - із усмішкою сказав він.

Після виступу спікера Яценюка та прем'єра Тимошенко президент знову взяв слово майже на півгодини, говорячи про те, що на таких зборах бізнес має обговорювати не тільки теми податків, регуляторної політики тощо, а й сирітства й благодійності, зокрема, реставрації улюбленого культурного об'єкта президента - гетьманського музею в Батурині.

Після закриття засідання президент вийшов на 5 хвилин до журналістів і повідомив, що дуже задоволений результатами зустрічі і вважає, "що від сьогоднішньої наради буде великий зиск".

І насамкінець - сказав журналістам, які спостерігали за заходом, як і решта глядачів, по телевізору: "Якщо журналіст буде присутній при кожній такій дискусії, якщо буде встановлений якоюсь мірою моніторинг ЗМІ щодо прогресу, по тих чи тих питаннях, ми швидше дійдемо до конструктивної роботи".

Секретний уряд Тимошенко

Другою інтимною подією в цей день стало чергове засідання уряду, на яке чомусь не запросили жодного журналіста. Аби заповнити цю прогалину, вже в день зібрання оголосили про прес-конференцію Юлії Тимошенко за його результатами.

Чому напередодні не здійснювали акредитацію, так ніхто і не пояснив. Замість цього Юлія Володимирівна з самого початку прес-конференції взяла бика за роги, запропонувавши журналістам три форми висвітлення діяльності уряду, одна з яких зберігала встановлений зараз порядок, а дві інші значно обмежували можливості спілкування преси з можновладцями. В результаті погодилися залишити все, як є.

Також Юлія Володимирівна повідомила журналістам, що уряд ухвалив бюджет Пенсійного фонду, затвердив умови конкурсу із продажу контрольного пакета Одеського припортового заводу, скасував постанову про затвердження нового статуту АНТК "Антонов", відновив постанову про обмеження видатків на придбання службових автомобілів, меблів тощо різними відомствами, та пройшлася по решті пунктів порядку денного чергового Кабміну.

Проте цього разу прем'єр погодилася відповісти лише на три запитання журналістів, пославшись на те, що поспішає на президентський форум "Влада та бізнес - партнери" (див. вище). Але навіть такий поспіх не завадив Юлії Володимирівні виділити наприкінці свого брифінгу досить часу, аби прийняти перед телекамерами привітання та так званий жіночий оскар від одного із жіночих журналів.

Реклама: