"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Тимошенко захищає себе в ситуації з Ощадбанком

Тимошенко захищає себе в ситуації з Ощадбанком

Середа, 30 січня 2008, 12:04 -
Минулого тижня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко поспішила підтримати голову правління Ощадбанку Анатолія Гулея. "Ми разом із вами за два тижні зробили більше, ніж уся влада за попередні сімнадцять років", - заявила вона, говорячи про повернення населенню "згорілих" заощаджень в Ощадбанку СРСР.

Незважаючи на пафос, ця подяка була радше виправданням себе самої. За останній тиждень навколо повернення внесків піднялася неабияка буря. Опозиція, РНБО, а зараз навіть Світовий банк у різній формі розкритикували організацію процесу. Під вогнем виявилися і Гулей, і пані Тимошенко.

Основних тем для критики три. Перша - законність і розумність здійснення виплат у доларах. Друга - брак грошей. Третя - загроза величезної інфляції. До того ж, на задньому плані "вимальовувалася" тема шахрайства, можливого з багатомільйонними виплатами.

Небагато даних. За інформацією, наданою головою правління Ощадбанку, на ранок 24 січня заявки на внесення в реєстр подали 2,5 млн чоловік, а вже внесені в нього приблизно 2 млн осіб. Із них близько 800 тис. уже одержали гроші (ймовірно, на загальну суму майже 750 млн. дол.), а приблизно 16% людей погодилися залишити на депозиті в Ощадбанку. За такими внесками встановлена прибутковість 9,5% річних у валюті і 13,5% у гривні.

Гулей також розповів, що на поточні рахунки громадян зараховуються долари. За вибором вкладника, він може забрати долари або проконвертувати їх у гривню. Валюта вибрана для того, щоби прибрати спекуляції на тему інфляції, яку можуть спровокувати масові виплати в гривні. Для цих цілей Мінфін уже перерахував Ощадбанку майже 400 млн дол.

Реклама:

У минулу середу опозиція поспішила "порадувати" Тимошенко і розкритикувала використання валюти. За підсумками засідання "тіньового уряду", екс-міністр праці й соціальної політики Михайло Папієв озвучив головну претензію Партії регіонів.

"Викликає здивування, що, відповідно до бюджетної програми, переказ коштів на рахунки Ощадбанку України здійснюється в доларах. Експерти, з якими ми працюємо, висловлюють занепокоєння тим, що кошти сьогодні поступають із Мінфіну в Ощадбанк у доларах. Один із них припустив, що це можуть бути кошти резерву Нацбанку України. Не хотілося б, аби було так, тому що це пряме порушення законодавства всіх рівнів", - заявив колишній міністр.

Тема не залишилася непоміченою. Як з'ясувалося, ці гроші суто по-бухгалтерськи відображалися у складі золотовалютних резервів НБУ. Безумовно, це були гроші уряду, а не самого Нацбанку. Але сам факт зменшення резервів на тлі світової фінансової кризи, що розгорілася, спричинив чимало нарікань. За неперевіреною інформацією, з початку січня НБУ вже продав на міжбанку понад 600 млн дол. Додавши до цього 400 млн, що пішли Ощадбанку, й одержимо зменшення резервів на мільярд доларів за неповний місяць. Це вже - привід для сенсації.

У четвер опозиція додала нову претензію. Регіони заявили, що виплата доларів на території України не є законною, тому що платіжний засіб, згідно із законом, один - гривня.

Варто сказати, що ця претензія була не така успішна, як тема розтрати резервів. У п'ятницю дав прес-конференцію заступник секретаря РНБО Андрій Пишний, який довго працював першим заступником голови Ощадбанку. Він висловив багато претензій до організації процесу виплат, але тему незаконності валютних виплат не підтримав. Як досвідчений юрист, Пишний відзначив, що "відбувається зарахування валютних коштів на рахунки клієнтів, а фізична особа має право мати депозити і в гривні, й у валюті". Безумовно, це не крапка в битві юристів двох сторін, але дуже логічна позиція.

Зате Пишний несподівано підтвердив другу претензію опозиції до прем'єр-міністра і керівництва Ощадбанку. В середу Папієв зауважив, що грошей для виплати всім зареєстрованим вкладникам Ощадбанку не вистачить. У бюджеті закладені всього 6 млрд грн, і вони дуже швидко закінчуються, враховуючи дані про перебіг погашення.

"Кожен громадянин може порахувати. 6 млрд грн по 1 тис. грн - це означає, що гроші можуть одержати тільки 6 млн громадян України. Всі знають, що у нас 24 млн чоловік, які мають внески в Ощадбанку. Уряд не інформує громадян, що буде з іншими 18 млн громадян, які не встигнуть отримати", - заявив Папієв.

Формально уряд пообіцяв, що решта коштів у розмірі 14 млрд грн поступить від приватизації - але тільки після того, як виконають первинний план із продажу держмайна на 8,7 млрд грн. Папієв заявив, що це порожня обіцянка.

"Сумнівні 14 млрд грн, які зараз включені до бюджету. Розраховувати на чималі надходження від приватизації держмайна нерозсудливо. Ви знаєте проблему фондових ринків. Коли відбувається падіння фондових ринків, припиняється продаж об'єктів", - ретранслював він позицію "тіньового уряду".

Незважаючи на близькість РНБО до уряду, Пишний не зміг спростувати цих звинувачень. Він радше підтвердив, що уряд поки не знає, де брати гроші, й озвучив сенсаційні дані. Виявляється, в Ощадбанк за реєстрацією можуть звернутися не менше 20 мільйонів вкладників. Проте спочатку уряд на це не розраховував і про гроші не думав.

"Насправді уряду потрібно думати про наступний крок - що робити з черговими траншами, якщо на реєстрацію прийде та кількість, про яку я говорив (приблизно 20 мільйонів громадян). Гадаю, відповідальний уряд повинен знайти джерела з урахуванням стратегії розвитку економіки України і непогіршення поточних фінансових показників. Вони обговорюватимуться в рамках внесення змін до Держбюджету. А це буде узгоджена позиція уряду, комітетів, коаліції Верховної Ради і президента", - відзначив Пишний.

Мабуть, опозиція знала про початкові розрахунки уряду в питанні ресурсів. Тому вона розвинула тему грошей. Папієв заявив, що не виключене використання власних коштів Ощадбанку для виплат.

"Є бачення того, що кошти, які одержують люди готівкою, беруться з поточних фінансових ресурсів Ощадбанку і небезпека є не тільки для вкладників, котрим компенсації сьогодні відкриваються як депозити, але і для вкладників, які тримають депозити в Ощадбанку. Ми підготували відповідний депутатський запит у Кабмін, НБУ й Ощадбанк", - заявив депутат.

Ця заява, безумовно, радше політична, ніж економічна. Не тяжко порахувати, що Ощадбанк одержав від Мінфіну 2 млрд грн, а виплати здійснив усього мільйонів на вісімсот. Тоді  взагалі немає ніякого резону йти на глибоко протизаконне використання грошей банку навіть для тимчасового "затикання дірок". Проте, безумовно, залишається відкритим питання - де шукатиме гроші уряд, коли закінчаться 6 млрд грн, прописані в бюджеті. Поки що не приватизований жоден крупний об'єкт держвласності, а процес передпродажної підготовки, як відомо, нерідко розтягується на півроку.

Тема інфляції спочатку супроводжувала процес повернення внесків.  Уряд пообіцяв за два роки повернути 130 млрд грн, із них понад 20 млрд грн - у 2008 році. Це надто багато для української економіки.

Теоретично, уряд вирішив виплачувати в доларах саме для того, щоб запобігти інфляції. "Доларизація певним чином позитивно вплине і допоможе стримувати інфляційні процеси. Ми говорили з міністром фінансів, що валюта традиційно розглядається як один із способів заощадження і не витрачається на поточні потреби", - розповів Пишний.

Але йому тяжко прокоментувати озвучену на прес-конференції інформацію, що 99% компенсацій забираються в гривнях. Таким чином, антиінфляційне використання валюти не працює. Пишний лише справедливо відзначив, що по відношенню до тієї кількості грошей, які вже перебувають в обороті, виплати взагалі не помітні.

Проте, як пояснив представник Світового банку в Україні Руслан Піонтковський, небезпечні не суми грошей, а очікування населення. Торговці можуть підняти ціни, знаючи, що відбуваються масові виплати. Світовий банк уже підвищив прогнози інфляції в Україні за 2008 рік із 9,6% до 13,8% "у зв'язку зі збільшенням інфляційних очікувань". І це, на думку Світового банку, занижений прогноз - на випадок, якщо населення одержить лише 8 млрд грн.

Це лише одна з десятків точок зору. Свого часу про небезпеку інфляції попереджали і незалежні експерти, і навіть Секретаріат президента. Поки що прем'єр-міністр "відстрілюється" зустрічними прогнозами.

"Я хочу категорично спростувати всі чутки про те, що повернення боргів людям викличе інфляцію. Це - неправда. Гривня - достатньо міцна грошова одиниця, вона збереже свою міцність і після того, як ми виплатимо всі кошти", - заявила Тимошенко, висловлюючи підтримку діям керівництва Ощадбанку.

Абсолютно очевидно, що погашення "згорілих" внесків у Ощадбанку СРСР із самого початку вийшло з економічного поля і перейшло в політичне. Опозиція в більш виграшному положенні. Вона знайшла безпрограшну тактику для критики нинішнього уряду - адже масові виплати заощаджень в Ощадбанку СРСР справді пов'язані з багатьма проблемами, які уряду ще треба буде вирішити. Причому якими методами - ще не ясно.

Водночас, складна саме ситуація, а не її виконавці. Навряд чи на місці Тимошенко і Гулея  хтось діяв би адекватніше. Тому сумнівно, що претензії опозиції призведуть до відставки керівника Ощадбанку. Швидше за все, вогонь критики з часом зміститься винятково у бік чинної прем'єрки, яка необережно взяла на себе непосильне завдання - за два роки повернути 130 млрд грн.

Реклама: