Янукович про невідомий науці газ та нову спікеріаду

Янукович про невідомий науці газ та нову спікеріаду

Четвер, 6 грудня 2007, 08:31 -
На чергове засідання уряду - перше після обрання новим спікером ВР "помаранчевого" Арсенія Яценюка і, цілком імовірно, останнє для нинішнього "біло-блакитного" складу Кабміну Віктора Януковича - міністри сходилися досить повільно. Наче зрозуміли, що урядо
На чергове засідання уряду - перше після обрання новим спікером ВР "помаранчевого" Арсенія Яценюка і, цілком імовірно, останнє для нинішнього "біло-блакитного" складу кабміну Віктора Януковича - міністри сходилися досить повільно. Наче зрозуміли, що урядові засідання в найближчому майбутньому для них уже будуть не таким важливим заходом, як зараз.

За 10 хвилин до початку в малому залі Кабміну з’явився лише міністр Кабінету Міністрів Анатолій Толстоухов. Навіть один із охоронців, що слідкували в залі за порядком, зауважив: "Зовсім дивно: вже 10 хвилин до початку лишилося, а жодного ще немає".

Настрій у міністрів, які почали сходитися в останні хвилини, був далеко не святковий. Зокрема, міністр із надзвичайних ситуацій Нестор Шуфрич перед дверима зали засідань із досить войовничими інтонаціями коментував учорашнє обрання спікером пана Яценюка телеканалу "Росія". Російський журналіст буквально вчепився в Шуфрича, не даючи жодному з решти кореспондентів поставити бодай по одному питанню, поки не вивідав у міністра все, що цікавило його телеканал.

"Ми вважаємо, що голосування буквально під наглядом лідерів фракцій - це знущання та приниження принципу парламентаризму. І я цілком упевнений, що вчора в першу чергу принизили самого Яценюка, обравши його у такий спосіб. Думаю, демократичну коаліцію, що утворилася у ВР, слід було би назвати "тоталітарною", - заявив Шуфрич, відповідаючи російським телевізійникам.

Український міністр відповідав так старанно, що не шкодував зусиль навіть на те, аби переформульовувати свої відповіді, щоб ті, врешті-решт, задовольнили співрозмовника.

Реклама:

На питання "Росії", чи буде Партія регіонів брати участь у формуванні нового уряду, Шуфрич відповідав так:

"Вы знаете, я не знаю… Вообще то…", - спочатку начебто розгублено сказав міністр, проте це тривало лише секунду.

"Ну хорошо, – зітхнув Нестор Іванович. – Я немножко удержусь, я по-другому вам отвечу… Политическая сила, которая перешла в оппозицию, априори не может участвовать в формировании правительства Украины".

І знов про газ

Зрозуміло, що піковою темою знову була газова. Як і минулої середи, якісь пояснення щодо нової ціни імпортованого палива, що її за день до цього на переговорах із "Газпромом" встановили на рівні $179,5 за 1 тис. куб. м, журналістам довелося буквально видирати із можновладців.

Міністр палива та енергетики Юрій Бойко, йдучи до урядової зали, спочатку намагався проскочити повз журналістів, що чекали на нього перед дверима. Цього разу чи випадково, чи навмисне Юрій Анатолійович пішов не до звичайних дверей, через які заходять всі урядовці, а до бокового входу. Проте кореспонденти знайшли його й там.

"Зважаючи на світові тенденції, ціна (у $179,5 – ЕП) для нас є цілком комфортною, особливо у порівнянні з цінами наших сусідів", - так оцінив результати своєї роботи на переговорах із "Газпромом" Бойко.

Підвищенням транзитної ставки для транспортування російського газу через територію України лише на 10 американських центів (із $1,6 до $1,7 за транспортування 1 тис. куб. м на 100 км – ЕП) міністр палива та енергетики теж залишився задоволеним.

"Ми можемо підвищити ще більше, але враховуючи, що ставка транзиту нашою територією російського газу пов’язана зі ставкою транзиту середньоазійського газу територією трьох країн, а там приблизно паритет у нас, то це спричинить збільшення ціни на газ. А нам це невигідно", - резюмував Юрій Анатолійович.

Після трихвилинної розмови з пресою Бойко попрямував до зібрання уряду, а після того, як вийшов звідти посередині засідання, вже навіть не реагував на питання журналістів, які намагалися дізнатися від нього ще якісь подробиці.

Щодо позиції прем’єра у цьому питанні, то у своїй вступній промові, яка зазвичай призначена більше для преси, ніж для урядовців, він його навіть не зачепив.

Замість обговорення проблем із імпортним газом, Віктор Федорович вирішив висловити своє ставлення до невідомої, за його словами, науці газової суміші, що стала причиною кількох вибухів на шахті ім. Засядька.

"Те, з чим зараз ми маємо справу, із чим зіткнулась наша гірнича галузь, це в гірничій науці ще явища невивчені. Я мав розмови з ученими, і вони кажуть, що на таких глибинах сьогодні все, що відбувається, практично не вивчено наукою. І вони не знають, який навіть це газ, тому що їм не вдалося взяти проби, бо немає доступу до відповідної ділянки", - розповідав Янукович.

Що ж до ставлення прем’єра до результатів візиту Бойка в "Газпром" - про це Янукович розповів лише коли виходив із урядової зали після засідання. Віктор Федорович зупинився у коридорі на оклики кореспондентів, що зверталися до нього, і кілька хвилин доволі невдоволеним тоном пояснював свою позицію.

Виявилося, прем’єр зовсім не задоволений ціною у $179,5. За словами Януковича, Бойко розповів, що на нього тиснули, аби він підписав угоду, яка передбачає щорічне підвищення ціни на газ. Але міністр відмовився, посилаючись на те, що у нього немає відповідних повноважень.

Насамкінець Янукович сказав: "Ми розуміємо, що нам нікуди не подітися від підвищення ціни на газ, проте питання в тому, наскільки саме її підвищувати".

Політичні побажання

Із політичних питань, зокрема щодо обрання спікером Арсенія Яценюка, прем’єр Янукович висловлювався рівним, похмуро-буденним тоном.

Насамперед він зазначив, що новообраний голова ВР Яценюк, який ще не звільнився від обов’язків міністра закордонних справ, без поважної причини не з’явився на засідання уряду. Проте все ж спокійно привітав його з новою посадою, хоча і без особливого ентузіазму.

А вже через хвилину лідер "біло-блакитних" заявив, що новостворену коаліцію передчасно назвали "демократичною", а також назвав таємне голосування за спікера "казарменою демократією", наводячи ті ж аргументи, що і його однопартієць Шуфрич.

Також Янукович висловив упевненість у тому, що "помаранчева" коаліція не може бути ефективною, і пожалівся на безпідставну критику на адресу нинішнього уряду з боку її членів.

"Коаліція не відбулася, а популісти, яких там вистачає, вже оцінюють дії уряду і пересмикують факти. Вони заздалегідь готують звинувачення попередників у тих гріхах, яких вони не мають. Але це їхній стиль – обливати брудом", - ремствував Віктор Федорович.

Говорячи про аварію на шахті Засядька, Янукович колов шпильками не тільки лідерку БЮТ, яка закликала створити парламентську комісію для розслідування спав у вугільні галузі, розкритикувавши при цьому уряд, а й бізнесменів, і навіть простих громадян, які, на думку прем’єра, не досить активно перераховували кошти на допомогу постраждалим від вибухів на шахті.

"Якщо подивитися, хто перерахував кошти, то ми побачимо, що це одиниці", - сказав прем’єр. Він навів приклад, коли у США 11 вересня сталася трагедія з хмарочосами у центрі Нью-Йорка, "мільярди доларів перерахували звичайні громадяни і підприємці, щоби полегшити горе людям".

Чи стануть перераховані мільйони запорукою від наступних аварій на шахті ім. Засядька чи інших шахтах, чи зможуть вони замінити виважену державну політику у вуглепромі, котрої нашій державі бракує чи не з часів становлення самостійності, – науці наразі невідомо. Так само невідомі й стратегія з тактикою діючого уряду щодо наведення ладу у вуглепромі. Втім, цей закид, напевне, можна спрямувати й іншим вітчизняним політичним силам – жодна з яких досі не презентувала свого бачення виведення вугільної галузі із хронічної кризи.

Реклама: