"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Єремєєв не виконує обіцянок

Єремєєв не виконує обіцянок

Понеділок, 3 грудня 2007, 08:17 -
Так склалося, що Херсонський нафтопереробний завод став якимось бермудським трикутником для інвесторів. До приходу на підприємство співвласника луцької групи "Континіум" Ігоря Єремєєва всі наміри колишніх власників підприємства вдихнути в НПЗ життя залиша
Так склалося, що Херсонський нафтопереробний завод став якимось бермудським трикутником для інвесторів. До приходу на підприємство співвласника луцької групи "Континіум" Ігоря Єремєєва всі наміри колишніх власників підприємства вдихнути в НПЗ життя залишалися нереалізованими. Схоже, і Єремєєв поки не поспішає втілювати свої численні плани й обіцянки.

Ще у вересні на загальних зборах акціонерів ЗАТ "Херсонський нафтопереробний завод" стало остаточно зрозуміло, що повний контроль над підприємством дістала луцька група. Тоді акціонери вивели зі складу правління двох близьких до попередніх власників ЗАТ - ТОВ "НК Альянс-Україна" представників - Ларису Панську і Євгена Скрипниченка. Їхні місця зайняли близькі до луцької групи технічний директор ЗАТ Микола Білик та заступник начальника юридичного управління Тарас Панкевич. Мало того, зі складу спостережної ради вивели й саму НК "Альянс-Україна". Тим часом у раді залишилися три офшорні компанії: Brega Holdіng Ltd, Malveron Holdіng Ltd і Marlanі Holdіng Ltd, які контролює, як писала ЕП, на думку спостерігачів, пан Єремєєв.

І, нарешті, саме тоді акціонери прийняли рішення викупити власні акції в кількості 2 млрд 273 млн 056 тис. 826, що становить 40% статутного капіталу акціонерного товариства плюс одна акція. Термін викупу - з 28 листопада 2007 р. до 27 листопада 2008 р. Мета - перепродаж за ціною не більшою ніж 110% їхньої номінальної вартості.

Здавалося би, нічого особливого, але… Донедавна (станом на липень поточного року) основними акціонерами ЗАТ "Херсонський НПЗ " були згадані Brega Holdіng Ltd. - 20,72%, Malveron Holdіng Ltd. - 20,06%, Marlanі Holdіng Ltd. - 20,22% і ВАТ "Херсонський нафтопереробний комплекс" (підконтрольний "Альянсу") - 39% акцій.

У той же час, якщо вірити офіційній інформації підприємства, на момент викупу акцій акціонерами, що володіють більше ніж 10% акцій підприємства, були Brega Holdіng Ltd, Malveron Holdіng Ltd і Marlanі Holdіng Ltd, без вказівки їхніх часток.

Реклама:

Постає логічне запитання: куди ж подівся "Херсонський нафтопереробний комплекс"? За даними учасників ринку, його акції перевели на рахунки цих компаній.

Що вкотре підтверджує версію про відхід "Альянсу" з українського ринку й одержання в повну власність підприємства Ігорем Мироновичем Єремєєвим.

Ще наприкінці липня на зустрічі із главою області Борисом Силенковим Єремєєв обіцяв, що модернізацію Херсонського НПЗ за наявності достатніх обсягів вкладень завершать у другій половині 2009 року.

Ці обіцянки сприйняли з недовірою. Констатували, що навіть великі нафтові корпорації в умовах сформованого попиту на устаткування не в змозі за настільки короткі строки здійснити такий непідйомний проект. Але пан Єремєєв продовжував свою лінію і заявив, що власники ЗАТ планують до кінця жовтня укласти контракт на розробку розширеного базового проекту модернізації підприємства. За його словами,  йшлося про всесвітньо відому інжинірингову компанію ABB Lummus Global (США), що розробляла базовий проект модернізації Херсонського НПЗ, а також Axens (Франція), з якою він знайомий завдяки роботі у ВАТ "НПК "Галичина", ще одному з аутсайдерів ринку.

Наразі ситуація з місця не зрушила. Про результати переговорів нічого не відомо. Спостерігачі зазначають, що жодних істотних рухів щодо розвитку підприємств луцька група поки не зробила.

Тим часом експерти констатують, що "нафтовий запал" пана Єремєєва останнім часом зник, багато в чому через несприятливу кон'юнктуру на нафтовому ринку й у нафтопереробці. При цьому вони відзначають, що луцька група останнім часом сконцентрувала зусилля на найбільш прибуткових наразі напрямках - будівництві й рітейлі.

Оскільки - за прогнозами аналітиків - кон'юнктура вітчизняного нафтового ринку найближчим часом навряд чи зміниться, говорити про швидкий розвиток проекту з модернізації Херсонського НПЗ не доводиться. Схоже, що цьому підприємству доведеться не один рік носити ганебний титул – головної мазутоварні країни. Шкода, бо від такого розвитку подій найбільше потерпають як працівники, так і, власне, Херсонська область, де НПЗ був колись бюджетоутворюючим підприємством регіону.

Реклама: