Повернення Тимошенко: і знову "здрасьте"!

Повернення Тимошенко: і знову "здрасьте"!

Четвер, 20 грудня 2007, 11:10 -
"Знаєте, у мене таке відчуття, коли я бачу обличчя, які зараз зібралися за цим столом, що, власне, ми нікуди і не виходили, просто кілька років випадково в цьому приміщенні перебували люди, які ще щось в Україні взяли, але, думаю, що все це стане на свої
Відкриваючи перше засідання Кабміну за свого другого пришестя на прем’єрську посаду, Юлія Тимошенко сказала міністрам, що вона нібито повернулась у минуле.

"Знаєте, у мене таке відчуття, коли я бачу обличчя, які зараз зібралися за цим столом, що, власне, ми нікуди і не виходили, просто кілька років випадково в цьому приміщенні перебували люди, які ще щось в Україні взяли, але, думаю, що все це стане на свої місця", - ділилася Юлія Володимирівна враженнями від другого робочого дня свого другого прем’єрського терміну.

Схоже враження могло скластися і в журналістів: як і у 2005 році події на урядових засіданнях покрилися завісою таємничості через те, що ніхто не мав чіткого уявлення, які точно питання розглядає уряд, що і коли він вирішить. Ніхто не бачив порядку денного засідання і навіть не міг хоча би приблизно сказати, коли воно закінчиться, адже за минулої каденції Тимошенко воно могло тривати 9 годин і більше.

Тож після вступного слова нового прем’єра журналістам повідомили, що за результатами урядових зборів не буде жодних прес-конференцій, про них повідомить прес-служба КМУ в прес-релізі. А через дві години після початку засідання всіх кореспондентів попросили піти. З Будинку уряду.

Перед початком

Реклама:

Міністри новоспеченого уряду почали сходитися на засідання за понад півгодини до його початку. Хоча купа завбачливих журналістів стерегла їх біля входу до зали засідань трохи не за годину до початку, намагаючись зняти на камеру їхній прихід і дістати якийсь коментар, більша частина урядовців пройшла непоміченими через те, що їх поки мало хто знає в обличчя.

Проте декого з міністрів журналістам таки вдалося затримати біля входу, аби розпитати про їхній перший робочий день.

- З чого ви сьогодні почали свій перший робочий день? - запитав хтось із кореспондентів у нового міністра культури Василя Вовкуна (НУ-НС).

- Уранці мене представив у міністерстві віце-прем’єр Іван Васюник, а потім відбулася серйозна розмова про реформування структури міністерства. І оскільки міністерство колись довго не фінансувало мої режисерські заходи, я отримував кошти через три місяці після проведення заходу, то я попередив: тепер будете працювати без грошей, роблячи ті ж заходи зі мною. І, в принципі, вони (працівники Мінкульту – ЕП) промовчали, отже, так і будуть працювати, - відповів міністр Вовкун і засміявся.

Дещо здивував міністр оборони Юрій Єхануров, який напередодні довго відмовлявся голосувати за призначення Тимошенко на посаду голови уряду. На питання про своє давнє протистояння з Юлією Володимирівною він несподівано для всіх заявив, що ніколи не був її опонентом.

"Ну, я не знаю, це ви (журналісти) створюєте за мною славу опонента (Юлії Тимошенко – ЕП). Ви ж знаєте, я така толерантна людина, завжди усміхаюся, - майже єлейно сказав Юрій Іванович.

Бюджетне питання

Як повідомляли напередодні члени нового уряду Юлії Тимошенко, одним із ключових питань до розгляду на черговому засіданні був перегляд проекту Держбюджету-2008, підготованого Кабміном Віктора Януковича.

Дізнатися принаймні якісь подробиці з цього питання журналісти розраховували у новопризначеного міністра фінансів Віктора Пинзеника, який ще задовго до обрання уряду заявляв, що БЮТ готує альтернативний проект Держбюджету.

Проте всі сподівання були марними, Віктор Михайлович так нічого і не розповів. Він лише повторював майже на всі питання, які сипалися на нього з усіх боків, тихим і стомленим голосом: "Ми працюємо".

- Коли ви плануєте подати новий проект бюджету до ВР? Які зміни плануються в цьому документі? – домагалися журналісти від Пинзеника.

- Дайте… Ну, ми почали роботу над бюджетом з учорашнього дня, працюємо…

- Ви можете сказати, чи буде перегляд дохідної бази Держбюджету-2008?

- Ми розпочали роботу над бюджетом, - знову повторює Пинзеник.

- Які найбільші недоліки ви побачили в проекті бюджету попереднього уряду?

- Ми все розповімо, ми тільки почали роботу.

- Скільки часу піде на цю роботу?

- Ми в цейтноті, - стомлено зітхнув міністр.

- Але ж ви сьогодні маєте доповідати бюджет перед урядом…

- Я буду доповідати лише по роботі та щодо ситуації навколо складання бюджету.

- Вікторе Михайловичу, кажуть, ви всю останню ніч працювали над бюджетом…

- Це ворожі плітки, - вже жвавіше із усмішкою відповів Пинзеник. – Вночі я не сидів.

- Минулого разу, коли ви прийшли в уряд після команди Януковича, ви заявляли, що попередники в бюджеті створили "дірку" в 30 млн грн? В проекті Бюджету-2008 така дірка є?

- Такої немає, вона тепер значно більша.

- А яка саме?

- Дайте ми порахуємо. Ми працюємо, але проблеми є.

- Ви встигнете до Нового року?

- Ми хочемо прийняти бюджет до Нового року.

- Які, на вашу думку, найвизначніші подія та досягнення 2007 року?

- Зміна уряду, - відповів Пинзеник і попрямував до зали засідань, протискуючись крізь натовп журналістів.

Більше про те, що новий уряд збирається робити з проектом Бюджету-2008, ніхто нічого не повідомив, окрім пари гасел самої Юлії Тимошенко, що новий бюджет має "поставити на служіння Україні всі ресурси і визначити пріоритети, задля яких варто сконцентрувати фінанси країни". Також прем’єрка повідомила, що має намір уже за тиждень представити новий проект бюджету у ВР.

Промова леді Ю

У своїй вступній промові Юлія Володимирівна зробила те, що мали зробити інформаційні служби секретаріату Кабміну. А саме - повідомила деякі пункти порядку денного.

Окрім проекту бюджету, уряд мав розглянути програму діяльності уряду, що її згадували в коаліційній угоді: "Український прорив для людей, а не для політиків".

Далі прем’єр-міністр запропонувала всім міністерствам визначити "п’ять першочергових пріоритетів, які стануть зараз нашою провідною метою для глибокого реформування життя в країні".

І, нарешті, Тимошенко запропонувала проаналізувати стан господарства, яке залишилося від попередніх урядів. "Це той крок, який робиться в кожній країні при зміні влади", - спокійно сказала Юлія Володимирівна.

Проте таки не втрималася від того, аби вставити шпильку своєму попереднику Віктору Януковичу: "Але, враховуючи специфіку роботи влади до нас, я хотіла би, щоб ми на рівні кожного міністерства провели такий спеціальний антикорупційний аудит, антикорупційну експертизу, щоб подивитися, як витрачена кожна копійка, проведений кожний тендер, видана кожна ліцензія, як був приватизований кожний державний об’єкт, – чесно чи не чесно, що від цього здобула або втратила держава".

На останок премє’р-мінстр повідомила, що міністри на засіданні мають внести з голосу і розглянути кандидатури на призначення на посади деяких провідних держкомпаній та держустанов, зокрема КРУ.

Проте більшість рішень уряду "демократичної" коаліції, які він ухвалив на своєму першому засіданні, так і залишилися невідомими.

Вже ближче до шостої години прес-служба Кабміну лише повідомила, що засідання тривало дві з половиною години і що вирішили призначити на посаду голови ГоловКРУ Миколу Сивульського, який уже обіймав цю посаду за часів першого уряду Тимошенко. А керівником апарату прем'єр-міністра призначили Михайла Левинського.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!