Укренерговугілля піде з молотка

Укренерговугілля піде з молотка

Четвер, 20 грудня 2007, 13:01 -
Рішення про корпоратизацію Укренерговугілля Міністерство економіки прийняло 12 жовтня 2006 року, вартість необоротних активів компанії оцінили у 804,619 млн гривень. Боротьба за Укренерговугілля між Міністерством палива та енергетики і Мінвуглепромом вела
Мрії тепер уже колишнього міністра вугільної промисловості Сергія Тулуба повернути Укренерговугілля у підпорядкування міністерства так і залишаться нездійсненими. 9 листопада компанія завершила процес реорганізації у відкрите акціонерне товариство. Вже наступного року Фонд державного майна зможе виставити на приватизацію державну енергопостачальну компанію "Укренерговугілля".

Незважаючи на специфіку компанії (а Укренерговугілля займається постачанням електроенергії на вугледобувні підприємства Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Львівської та Волинської областей), вона є досить привабливим активом. За обсягами постачання електроенергії це одна з найбільших компаній.

Хоча, з іншого боку, привабливість псує значний ризик накопичення боргів, оскільки компанія не може відключати своїх споживачів за несплату, бо це ставило би під загрозу безпечне функціонування вугледобувних підприємств.

Втім, зважаючи на перспективу подальшого зростання ціни газу, що забезпечить стабільну увагу уряду до вугільної галузі, Укренерговугілля до певної міри може розраховувати на достойну оплату своїх послуг - якщо не за рахунок самих вугільних компаній, то принаймні за бюджетні кошти. Або за рахунок механізмів перехресного субсидіювання, які в Україні активно використовують для "допомоги" різним споживачам.

Гарантії стабільних розрахунків Укренерговугілля вже дістало цього року завдяки хитромудрій постанові Національної комісії регулювання електроенергетики. Комісія поставила перед жорстким вибором близько 20 найбільших державних вуглевидобувних підприємств, які здебільшого не звикли оплачувати свої рахунки ні самостійно, ні за допомогою держави: або платили за електроенергію на 30% менше і розраховувалися на 100%, або платили дорожче і продовжували накопичувати борги.

Реклама:

Рішення про корпоратизацію Укренерговугілля Міністерство економіки прийняло 12 жовтня 2006 року, вартість необоротних активів компанії оцінили у 804,619 млн гривень. Боротьба за Укренерговугілля між Міністерством палива та енергетики і Мінвуглепромом велася вже давно.

Коли восени 2006 року зайшла мова про корпоратизацію підприємства, тодішній міністр вугільної промисловості Сергій Тулуб ініціював його передачу  від Мінпаливенерго у підпорядкування свого міністерства, аргументуючи тим, що воно створене на основі майна вугільних підприємств – енергоуправлінь, трансформаторних підстанцій, ліній електропередач. Перехід компанії до вугільників відкривав би широкі перспективи для "маневрів" із оплатою електроенергії, адже "своє" підприємство завжди може почекати, поки лататимуться нескінченні "вугільні" дірки.

На думку Тулуба, питання про корпоратизацію підприємства було передчасним, бо в країні не було загальнодержавної програми роздержавлення вугільної промисловості. Він навіть стверджував, що тодішній прем’єр-міністр Віктор Янукович схвалив передачу Укренерговугілля Мінвуглепрому, але віз і нині там. І найближчим часом якихось змін не передбачається – підприємство підпорядковане Мінпаливенерго, розпорядження про його корпоратизацію приймає Мінекономіки, а приватизацією займатиметься ФДМ. Звісно, нова мітла по-новому мете, але навряд чи теперішній прем'єр-міністр Юлія Тимошенко відмовиться від приватизації цієї компанії. Щоб справитися з інфляцією, підвищенням ціни газу і здійснити задумані реформи, їй буде потрібно чимало коштів. Позиція нового міністра вугільної промисловості Віктора Полтавця щодо Укренерговугілля ще не відома.

З метою посилення команди для передприватизаційної підготовки Мінпаливенерго 11 грудня встигло до зміни уряду призначити виконувачем обов'язків голови правління колишнього першого заступника директора з фінансово-економічної політики і капітального будівництва Національної енергетичної компанії "Укренерго" Ігоря Богатирьова, змістивши Володимира Котляренка на посаду першого заступника голови правління. Втім, це кадрове рішення ще буде переглядати новий уряд.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!