Хто замовив братів Чуркіних?

Хто замовив братів Чуркіних?

Четвер, 13 грудня 2007, 16:45 -
Сам арештований припускає, що в Україні є загроза його життю, адже "йому неодноразово погрожували розправою, приходили СМС із погрозами, були телефонні дзвінки". "Ми побоюємося, що затримання Ігора Чуркіна в Сербії – це частина плану з його фізичного усун

Минулого тижня в детективній історії, що вже кілька місяців триває навколо Чорноморського суднобудівного заводу (ЧСЗ), сталися дві помітні події.

Спочатку 5 грудня на сербському кордоні на прохання української сторони затримали одного із мажоритарних власників ЧСЗ Ігора Чуркіна, який прямував із Ямайки до Сербії.

Потім буквально через два дні, 7 грудня, Фонд держмайна визнав зміну власника ЧСЗ, хоча ще близько місяця тому у відомстві Валентини Семенюк нічого не знали про те, хто ж є справжнім власником підприємства.

А саме - ФДМ погодив договір купівлі підконтрольним російському бізнесмену Вадиму Новінському ("Смарт-холдинг") Херсонським суднобудівним заводом 90,25% акцій ЧСЗ у ВАТ "Миколаївська малотоннажна верф" (Судмашпром).

Реклама:

У підсумку держава, яка у особі Фонду держмайна кілька років виборювала право повернути підприємство у свою власність, так і залишилася ні з чим.

Натомість історія боротьби за Чорноморський суднобудівний завод поповнилася ще однією не до кінця зрозумілою подією: адже, врешіт-решт, невідомо, у кого саме підконтрольні структури Новінського купили ЧСЗ, адже брати Чуркіни, котрі до останнього часу вважалися законними власниками 90,25% акцій заводу, заявили, що не брали ніякої участі в цьому.

Угода з багатьма "невідомими"

У багаторічній боротьбі Фонду держмайна із братами Чуркіними за право володіти ЧСЗ переможцем вийшла третя сторона, яка до останнього часу не брала відкрито участі у цьому конфлікті.

Цим переможцем став Херсонський суднобудівний завод (ХСЗ), підконтрольний ще одному російському бізнесмену Вадиму Новінському. Ще кілька тижнів тому Антимонопольний комітет повідомив, що надав цьому підприємству право на купівлю 50% акцій ЧСЗ. Самі ж брати Чуркіни заперечували, що ведуть будь-які переговори щодо продажу акцій.

Стосовно представників ХСЗ, то, судячи із коментарів у ЗМІ, вони також не підтверджували факт переговорів про придбання акцій ЧСЗ. Тим не менш, ФДМ погодив договір купівлі-продажу 90,25% акцій підприємства Херсонським суднобудівним заводом у Судмашпрому.

Коментуючи цю подію, заступник голови ФДМ Олександр Потімков зазначив, що немає жодних заперечень проти угоди, оскільки новий власник узяв на себе всі інвестзобов’язання своїх попередників. Проте тепер керівництво Фонду чомусь утримується від заяв щодо наміру повернути підприємство у свою власність, як це проголошувала Валентина Семенюк ще кілька місяців тому.

В усій цій історії найбільш невизначеним залишається єдине питання: хто саме представляв власників ЧСЗ або керівництво Судмашпрому під час укладання угоди купівлі-продажу 90,25% акцій Чорноморського суднобудівного?

Зрозуміло, що це не були брати Чуркіни, які досі контролюють Судмашпром. Вони заявляють, що не вели жодних переговорів щодо продажу заводу, тим паче з Новінським.

Аби з’ясувати, що ж сталося насправді, ЕП звернулася до всіх сторін цієї вельми цікавої угоди. Всім ставили приблизно однакові питання: хто саме продав структурам "Смарт-холдингу" 90,25% акцій ЧСЗ, хто підписував угоду з боку Судмашпрому та власників ЧСЗ і хто на момент підписання був цими власниками.

У прес-службі ФДМУ ЕП не змогли дати відповіді на жодне із питань.

У прес-службі "Смарт-холдингу" підтвердили факт купівлі Херсонським суднобудівним заводом контрольного пакту ЧСЗ, укотре розповіли про плани щодо створення холдингу на базі цих підприємств, про те, що нові власники взяли на себе всі інвестиційні обов’язки своїх попередників, а решту питань стосовно підписання угоди і власників ЧСЗ – просто проігнорували.

Що ж до братів Чуркіних, то нам вдалося зв’язатися із їхньою представницею Іриною Акуловою, яка зараз перебуває в Сербії і підтримує зв’язок із арештованим Ігорем Чуркіним. Ось яка за інформацією, наданою пані Акуловою, позиція вже колишніх власників ЧСЗ Чуркіних.

- Чи давали пани Чуркіни свою згоду на продаж 90,25% акцій ЧСЗ?

- Ні. Так званий договір купівлі-продажу наших акцій жодного стосунку до нас не має і є злочинною аферою пана Новінського, яку він провернув, у тому числі за допомогою ФДМ. Фонд не мав права погоджувати такий договір, оскільки в межах наших судових спорів із ним на ці акції накладено арешт. А отже, з ними не можна проводити ніяких операцій до кінця суду.

- За даними ДКЦПФР, які сьогодні є у вільному доступі, станом на 2005 рік 60,1489% акцій ЧСЗ належали "Шиппінг Технолоджі Лімітед", а 35,9661% - ВАТ "Миколаївська малотоннажна верф". Хто зараз володіє цими компаніями і рештою акцій ЧСЗ?

- Усі названі вами компанії сьогодні контролюємо ми. Право підпису на всіх документах щодо їхньої діяльності є тільки у нас. Окрім того, 3% акцій ЧСЗ належить державі та близько 200 акцій - різним фізособам.

- Чи знаєте ви, хто саме підписував договір щодо продажу Судмашпромом акцій ЧСЗ із боку власників підприємства або самого Судмашпрому?

- Ні, нам це не відомо. Ми як акціонери ЧСЗ нікому не надавали ні таких повноважень, ні своєї згоди на перепродаж цих акцій.

- Чи будете ви звертатися до нового українського уряду із проханням розібратися у ситуації та захистити ваші права?

- Так, ми дуже розраховуємо на те, що нова команда, як і обіцяла, зробить своїм головним завданням викорінення корупції. Нам відомо, що Новінський спонсорував Партію регіонів у обмін на "подарунок" у вигляді ЧСЗ. Він його отримав.

Тож у цій історії й досі залишається безліч "невідомих", тому цілком імовірно, що у майбутньому, через невизначеність саме цього моменту, підприємство може опинитися в центрі ще одного заплутаного конфлікту.

Сербський детектив

Найбільше про затримання Ігора Чуркіна можна було дізнатися навіть не із повідомлень його офіційних представників, а із прес-релізу департаменту зв’язків із громадськістю МВС України.

Цей документ за обсягом дорівнює середній журналістській статті, а за змістом та стилем нагадує радше кримінальний роман, ніж опис пересічного приватизаційного конкурсу 2003 року із порушеннями, яких за 17 років незалежності в Україні відбувся не один десяток.

Найперше вражає кількість зусиль, які український Інтерпол витратив на затримання старшого із братів Чуркіних: за повідомленням МВС, для цього знадобилось оперативно проводити "широкомасштабні пошукові заходи" в багатьох країнах Європи, аби нарешті його змогли затримати сербські прикордонники.

Далі повідомляється, що вже в день затримання (5 грудня) белградський суд виніс рішення "про арешт із метою подальшої екстрадиції".

Проте чи не найяскравішим епізодом є опис того, як сам зловмисник готувався до придбання ЧСЗ на приватизаційному конкурсі: "Чуркін Ігор Олександрович свій злочинний задум виношував із 2000 року. У той час, займаючись підприємницькою діяльністю в Україні, він вирішив скористатись нестабільною економічною ситуацією в державі та незаконно заволодіти майном якогось великого підприємства під час його приватизації шляхом обману посадових осіб Фонду держмайна України. За його замислом необхідно було заволодіти пакетом акцій великого підприємства у розмірі понад 75 відсотків".

Далі, за інформацією МВС, уже обидва брати Чуркіни, Ігор та Олег, здійснили низку заходів, аби створити кілька компаній, що "не займались будь-якою підприємницькою діяльністю", щоправда, для чого саме - у повідомленні не пояснено. А коли дізналися, що ФДМ виставляє на продаж ЧСЗ, старший Чуркін одразу "вирішив заволодіти (ЧСЗ) під час відкритих торгів".

Навіть з огляду на купу нюансів із законністю купівлі ЧСЗ, останнє формулювання викликає певний подив, адже для чого взагалі проводять відкриті торги, як не щоб хтось із покупців "заволодів" предметом торгу?

Інша справа, що через традиційну непрозорість таких конкурсів і дещо незрозумілий склад їх учасників (у випадку із ЧСЗ за право придбання підприємства змагалися лише два претенденти - Судмашпром, що був на той час на межі банкрутства, та російський Костромський суднобудівний завод) до законності їх проведення виникає безліч запитань. З огляду на ці обставини ФДМ уже кілька років судиться із Чуркіними, звинувачуючи їх у невиконанні інвестзобов’язань та купі інших порушень.

Проте в повідомленні МВС щодо проблем, пов’язаних із прозорістю приватизаційних конкурсів, немає ані слова. Є лише барвиста розповідь як Чуркіни, реалізуючи свій "злочинний план", створили "вигляд конкуренції" на конкурсі і таким чином "ввели в оману посадових осіб Фонду держмайна", аби заволодіти 90,25% ЧСЗ. Судячи з усього, за інформацією МВС, корумпованістю чиновників, яка завжди була обов’язковим підґрунтям для таких порушень, тут і не пахне.

Водночас, як повідомила ЕП Ірина Акулова, адвокати братів уже оскаржили в суді порушення карної справи, в межах якої було затримано старшого Чуркіна, проте питання екстрадиції ще не вирішено остаточно.

У той же час пані Акулова говорить, що сам арештований припускає, що в Україні є загроза його життю, адже "йому неодноразово погрожували розправою, приходили СМС із погрозами, були телефонні дзвінки". "Ми побоюємося, що затримання Ігора Чуркіна в Сербії – це частина плану з його фізичного усунення", - каже вона.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!