"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газовики проти губернатора – хто кого?

Газовики проти губернатора – хто кого?

Понеділок, 5 листопада 2007, 14:15 -
Потік сенсацій із харківського регіону традиційно додає гостроти українському суспільному дискурсові. Чого лише вартий відеокліп мера Харкова, котрий прогримів на весь світ, або загадкова загибель Євгена Кушнарьова… Зараз же губернатор області Арсен Авако

Потік сенсацій із харківського регіону традиційно додає гостроти українському суспільному дискурсові. Чого лише вартий відеокліп мера Харкова, котрий прогримів на весь світ, або загадкова загибель Євгена Кушнарьова… Зараз же губернатор області Арсен Аваков звинуватив компанію "Газ України" в тому, що та шантажує його, вимагаючи хабара. Якщо це справді так, то Аваков може стати першим в історії держави чиновником, у якого вимагають хабар – на відміну від немалої кількості свої колег, котрі займаються протилежним – самі вимагають хабарі.

Що хоче "Газ України" від губернатора

"Газ України", державний газовий трейдер, звинувачує Аракова у причетності до вексельних махінацій "ДРІТ"у та махінацій із соціальним газом на Харківській ТЕЦ-5.

Компанія заявляє, що виділить газ на виробництво тепла тільки після того, як комунальне підприємство "Дирекція розвитку інфраструктури територій" ("ДРІТ"), яка займається постачанням газу п'ятьом районам Харкова - Куп'янському, Шевченківському, Дергачівському, Барвінківському та Золочівському - погасить свої борги. Власне, претензії досить рутинні, історія банальна, якщо б не харківський темперамент.

Реклама:

Аваков не вдається в юридичні нюанси, а діє асиметрично, атакуючи своїх опонентів за допомогою гострих обвинувачень. "У мене склалося враження, що з нас вони хочуть дещо більше, ніж просто платежі у бюджет, мені здалося, що вони хочуть хабара", - сказав Аваков.

Чиновник також звинуватив компанію у недобросовісному вимаганні грошей і заявив, що виконав усі домовленості з оплати, вказані віце-прем'єром Володимиром Рибаком, а також попросив правоохоронців вважати його слова офіційним зверненням до прокуратури.

"Газ України" не розуміє такого ставлення губернатора до виплати боргів. "Складається ситуація, коли ми говоримо – поверніть награбоване, а нам у відповідь кажуть – сам дурень", - вважає голова ради директорів "Газу України" Сергій Зубов.

Зубов переконаний, що Аваков повинен вибачитися перед ним як представником компанії за свої звинувачення і готує судовий позов.

Суть – у дроті

За даними "Газу України", "ДРІТ" заборгував перед нею за 2006 рік понад 3 млн гривень. Окрім того, ця структура винна "Газові-теплу" за опалювальний сезон 2005--2006 років близько 8,3 млн гривень.

Як стверджує "Газ України", близько 5 млн гривень вивели з компанії за допомогою вексельної махінації. "Саме цей факт, на нашу думку, голосними заявами пан Аваков хоче приховати", - розповідає Зубов.

За його словами, суть незаконної схеми полягає в тому, що "ДРІТ" є посередником у постачанні тепла жителям Куп’янського району. У 2005--2006 році Куп’янські теплові мережі продавали тепло не відразу жителям, а компанії "ДРІТ", яка мала передати зібрані у населення кошти виробнику тепла.

Тепер "Газ України" вимагає від компанії виплатити 5,1 млн гривень боргу за попередній період та заплатити близько 9 млн гривень поточного боргу. На початку тижня "ДРІТ" заплатила понад 8 млн гривень, але держкомпанія наполягає на повному врегулюванні боргової проблеми.

Втім, конфлікти між газовиками та керівником Харківської губернії не обмежуються боргами "ДРІТу". За несанкціонований відбір так званого соціального (призначеного для виробництва тепла) газу та використання його для виробництва електроенергії, компанія має намір відключити Харківську ТЕЦ-5, яку вважають підконтрольною губернатору.

Не маючи виділених обсягів газу ні від "Газу України", ні від "Укргазенерго", підприємство використало на виробництво електроенергії 35 млн куб. м, які мали піти на виробництво тепла для населення. Вартість цього газу становить 686 гривень/тис. куб. м, тоді як вартість газу, що використовується для виробництва електроенергії, більша майже на 300 грн/тис. куб. м і становить 1020 гривень/тис. куб. м.

Газ для виробництва електроенергії постачає СП "Укргазенерго", якому ТЕЦ заборгувала у вересні понад 60 млн гривень. Через це СП відмовило підприємству у постачанні газу.

Губернатор відмовився від коментарів для "ЕП". За словами його радника Наталії Статівко, пан Аваков не вважає доцільним з'ясовувати стосунки з держкомпанією через пресу. Вона додала, що зараз "ведеться внутрішня робота з узгодження пропозицій".

Реклама: