Коли банкірів змусять бути чесними?

Коли банкірів змусять бути чесними?

Вівторок, 27 листопада 2007, 08:20 -
Несумлінним банкірам знову дали по руках. Наприкінці минулого тижня їм досить однозначно дали зрозуміти, що фінустанови все ще мають виконувати легендарну постанову Національного банку №168, яка зробила справжній переворот на ринку споживчого кредитування
Несумлінним банкірам знову дали по руках. Наприкінці минулого тижня їм досить однозначно дали зрозуміти, що фінустанови все ще мають виконувати легендарну постанову Національного банку №168, яка зробила справжній переворот на ринку споживчого кредитування.

Нагадаємо, що цим документом НБУ зобов'язав підопічних розраховувати для позичальників реальну вартість кредиту. Причому - з урахуванням виплат третім особам, тобто не тільки банківських тарифів, але й комісійних страховим компаніям, нотаріусам тощо.

Однак кілька тижнів тому "Правекс-банк", що належить сім'ї Леоніда Черновецького, у судовому порядку оскаржив цей документ: Окружний адміністративний суд Києва визнав недійсною низку положень вказаного наказу НБУ.

Одразу після цього з’явилася інформація про те, що деякі банки відразу перестали надавати пересічним клієнтам інформацію про реальну вартість кредитів. Регулятор у минулу п'ятницю витверезив фінансистів. "Постанова НБУ залишається чинною. Рішення суду чинності не набуло, адже ще не минув термін оскарження. Скарга готується, ми подамо її в обов'язковому порядку", - заявив директор юридичного департаменту Нацбанку Василь Пасічник.

Неофіційно фінансисти визнають, що зовсім небагато банків сьогодні надають позичальникам повну інформацію про реальну вартість позики, як того вимагає чинне законодавство. Головна причина цього явища - нечасті перевірки регулятора, який спочатку обіцяв стати на захист прав споживачів.

Реклама:

Не справляючись із підопічними, нацбанківці збираються хоча би частково перекласти відповідальність на інші органи контролю. Чиновники не соромляться це визнавати і звертаються сьогодні до Державного комітету з питань технічного регулювання й споживчої політики.

"Контроль над повнотою розкриття інформації банками про вартість кредитів - це не регулювання банківського сектора. Якщо Держспоживстандарт не стане захищати права споживачів, а буде сподіватися, що це зробить хтось інший, наприклад Держфінпослуг або НБУ, то реального результату не буде", - заявив глава дирекції з банківського регулювання й нагляду Нацбанку Олександр Кірєєв.

Утім, фінансисти впевнені, що крапку в історії з наданням інформації про реальну вартість кредитів поставлять лише на початку 2008 року. Вони допускають, що до процесу перевірки несумлінних банків буде притягнено не тільки Держспоживстандарт, але й інші держустанови, зокрема Антимонопольний комітет.

Такі прогнози почали робити після прецеденту, що стався минулого тижня у наших сусідів. Федеральна антимонопольна служба Росії оштрафувала банк "Хоум Кредит" за неправдиву рекламу своїх кредитів.

ФАС застосувала санкції до "Хоум Кредиту" за чотири рекламні акції. Як повідомляють російські антимонопольники, банк у цих агітаційних матеріалах зазначав не всі умови кредитування, які впливають на фактичну вартість позики.

Недостовірна інформація обійдеться банку в 600 тис. російських рублів (близько 120 тис. грн). Наскільки ця сума здатна налякати банкірів – можна здогадатися...

Реклама:
504 error