Гайдук заморозив Фірташу експорт електрики

Гайдук заморозив Фірташу експорт електрики

Середа, 17 жовтня 2007, 10:09 -
Запланований на 15 жовтня аукціон із продажу електроенергії, призначеної для експорту в Угорщину, Словаччину або Румунію, не відбувся. Незмінний учасник і переможець усіх відкритих торгів, що раніше проводилися, - угорська компанія Energy Capital подала п
Запланований на 15 жовтня аукціон із продажу електроенергії, призначеної для експорту в Угорщину, Словаччину або Румунію, не відбувся. Незмінний учасник і переможець усіх відкритих торгів, що раніше проводилися, - угорська компанія Energy Capital подала позов до Господарського суду м. Києва, і до ухвалення рішення по суті суд заборонив ДПЗД "Укрінтеренего" здійснювати якісь нові додаткові дії, до яких відноситься і продаж електроенергії на аукціоні. Причина позову - зменшення обсягів поставки для Energy Capital із законтрактованих на цей рік 200 МВт до 5 МВт. Джерела говорять, що збитки компанії виміряються мільйонами доларів. Однак точну кількість цих мільйонів з'ясувати не вдалося.

Аукціони з продажу 100 експортних Мвт з так званого Бурштинського острова (це єдиний шматочок української енергосистеми, що працює паралельно з європейським енергооб'єднанням UCTE, звідки українська електроенергія поставляється в Угорщину, Словаччину й Румунію) проводяться починаючи з березня цього року. Продавцем електроенергії, призначеної для експорту, є Держпідприємство зовнішньоекономічної діяльності "Укрінтеренерго".

Експортна потужність Бурштинського острова має технічні обмеження - 500 МВт в осінньо-зимовий період і 550 МВт - у весняно-літній і зараз не може бути збільшена. На сьогодні контрагентами "Укрінтеренерго" є словацька компанія Korlea Invest, що поставляє електроенергію в Словаччину й Румунію - в цілому 45 Мвт. Поставками електроенергії в Угорщину за довгостроковими контрактами займаються угорські компанії Energy Capital (вона входить у структуру Korlea Invest, котру пов'язують з чільником групи ІСД Віталієм Гайдуком, 5 МВт) і System Consulting (350 МВт). Як зазначалося, Energy Capital була незмінним переможцем всіх аукціонів, на яких "Укрінтеренерго" продавало 100 МВт для експорту в західному напрямку. Тобто в цілому починаючи з березня Energy Capital імпортувала 105 МВт української електроенергії.

Про компанію Energy Capital як потенційного експортера української електроенергії в угорському напрямку стало відомо восени 2005 р. на тлі намірів тодішнього керівництва "Укрінтеренерго" (Олег Бугайов, Євген Глушак) і Мінпаливенерго (міністр Іван Плачков і його перший заступник Юрій Продан) демонополізувати поставки електроенергії в Угорщину, аби домогтися більш високої експортної ціни. Досі тривалий час єдиним постачальником української електроенергії в Угорщину була компанія System Consulting, і спроби "Укрінтеренерго" боротися з таким станом справ (було це наприкінці 2003 - початку 2004 р.) успіху не мали. System Consulting, контрольована угорським олігархом Ласло Капойі, має серйозну політичну підтримку в Угорщині, і зважаючи на все, в Україні теж. Ціни, за якими вона сьогодні закуповує українську електроенергію, - значно нижчі тих, що фіксуються на аукціоні.

Наприкінці 2005 року контракт між "Укрінтеренерго" і Energy Capital був укладений. Частка System Consulting Rt зменшилася до 250 Мвт. Ціна електроенергії, що поставляється в Угорщину, виросла.

Реклама:

Однак у жовтні 2006 р., коли Мінпаливенерго очолив Юрій Бойко, а "Укрінтеренерго" - клюєвський соратник Микола Пашкевич, вперше з'явилася неофіційна інформація про майбутній контракт на експорт української електроенергії з Emfesz Kft, угорським дилером RosUkrEnergo (Дмитро Фірташ).

Цікаво, що якийсь час Мінпаливенерго спростовувало інформацію про нові експортні контракти на поставку електроенергії в західному напрямку, посилаючись саме на те, що потужність "острова Бурштинської ТЕС" повністю законтрактована на 2006 - 2007 роки і в контрактах зафіксовані як зобов'язання сторін, так і штрафні санкції за їхнє невиконання. За неофіційною інформацією, контракт із Energy Capital був укладений на 5 років. Робота з Emfesz почалась у січні 2007 р. Скорочення обсягів поставок Energy Capital з 200 законтрактованих МВт до 5 МВт одночасно з початком поставок Emfesz Kft (100 МВт) в "Укрінтеренерго" пояснювали тим, що Emfesz запропонував більш високу ціну.

На початку цього року з'явилася інформація, що частка System Consulting у поставках на 2007 р. збільшилася до 350 Мвт. Джерела в "Укрінтеренерго" пояснюють це тиском угорської сторони, аж до погрози відключити міждержавну лінію електропередач з боку угорського держоператора. Джерела кажуть, що сама System Consulting вважає, що контракт з нею укладений аж до 2015 р. Підкреслимо, що все це неофіційна інформація, адже що саме написано в контрактах, знають тільки сторони-підписанти. Та й вони, як показує практика, нерідко по-різному трактують підписане.

Як "Укрінтеренерго" врегульовувало ситуацію з Energy Capital, до цього дня залишалося загадкою.

Але спокій Emfesz Kft теж був тимчасовим. В "Укрінтеренерго" підрахували, що 31 березня термін дії контракту з ним минає й тим самим вивільняється 100 Мвт. У березні ця потужність була виставлена на перший аукціон.

Судячи з повідомлень ЗМІ, в Emfesz розраховували на продовження свого контракту. Проте, аукціон відбувся. Його переможцем стала Energy Capital, що викупила всі чотири лоти. Ціна полетіла в надхмар'я - у ході торгів вартість 1 квт-г зросла зі стартових $0,054 (стартова ціна вже перевищувала середній рівень діючих цін) до $0, 085 (1-й лот) - 0,09 центів (2-й, 3-й, 4-й). Багато експертів пояснили це не тільки сприятливою кон'юнктурою на європейському ринку, але й прагненням Energy Capital у будь-який спосіб повернути собі втрачене - тобто компанія, на їхню думку, могла закуповувала електроенергію за такою ціною навіть у збиток собі. З тодішніх відповідей голови правління Korlea Invest Василя Бечваржа випливало, що компанія може дозволити собі купувати електроенергію за такою ціною, оскільки працює в багатьох європейських країнах і формує свій баланс виходячи із цього.

Серйозну конкуренцію Energy Capital на перших торгах складав тільки Emfesz. Лише ці дві компанії продовжували торгуватися після того, як ціна електроенергії кожного лота перевалювала за $0,070 за 1 квт-г.

Схожа ситуація була на червневому і липневому аукціонах. А ось у серпні ціни різко знизилися - майже на третину, у вересні - трохи підвищилися в порівнянні із серпневими торгами, але пікового рівня не досягли. І якщо раніше реальну конкуренцію Energy Capital традиційно становив Emfesz, то в серпні за право купити електроенергію серйозно конкурували й інші компанії. Однак незмінним переможцем всіх аукціонів однаково залишалася Energy Capital.

Зауважимо, що ряд фахівців вважають проведення аукціонів із продажу вказаних 100 МВт блефом. На їхню думку, аукціони із продажу електроенергії в західному напрямку варто було проводити на всю експортну потужність - це б показало і реальні ціни експортованої електрики, і реальних операторів, здатних її купувати за реальними цінами. Так, існує думка, що в цьому випадку System Consulting у числі імпортерів української електроенергії не було б.

І ось призначений на понеділок 15 жовтня черговий запланований аукціон не відбувся. Ввечері 12 жовтня (це була п'ятниця) "Укрінтеренерго" отримало ухвалу Господарського суду м. Києва, котра унеможливила проведення аукціонів.

Взагалі ж звернення Energy Capital до суду виглядає абсолютно логічно. Щоправда, виникає питання: чому компанія не зробила цього відразу ж на початку року, коли законтрактований обсяг був зменшений в 40 разів? Не можна не звернути уваги, що рішення Господарського суду м. Києва, що заблокувало проведення аукціонів, дивним образом збіглося за часом із завершенням парламентських виборів і можливою зміною складу уряду. Це просто впадає в око.

Однак політичне підґрунтя розвитку подій заперечують всі опитані "ЕП" фахівці, у тому числі як джерела в "Укрінтеренерго", так і близькі до самої Energy Capital. Вони говорять про те, що звернення до суду - складна справа, яка вимагає довгої підготовки, до того ж цьому, швидше за все, передував не менш складний і довгий переговірний процес. А що стосується політичних змін, то сьогодні ще ніхто не може сказати точно, коли буде сформований новий уряд і яким він буде.

Коли Господарський суд винесе своє рішення, поки не відомо. Експерти не виключають, що якщо Energy Capital не досягне свого в Україні, то підуть звернення до міжнародних судів.

Варто нагадати, що в серпні цього року президент за результатами засідання РНБО видав указ, котрим зокрема поставив перед урядом завдання до кінця року завершити впровадження конкурсного продажу всього обсягу експортованої електроенергії за ціною не нижче внутрішньоукраїнської оптової ринкової. Але поки жодних спроб реалізувати цей указ не проглядалося.

Зрозуміло, що подальший перебіг подій залишається невідомим. З одного боку, хотілося б, щоб процедура відбору контрагентів "Укрінтеренерго" нарешті стала повністю конкурентною й прозорою. Тоді б не створювалося враження, що вони міняються залежно від політичної погоди, а точніше - від того, хто саме керує енергетикою. З іншого боку - є укладені контракти, і їхнє невиконання створює загрозу нових судових позовів, у тому числі і міжнародних. Хто, приміром, зараз може дати гарантії, що досвід Energy Capital не реалізує й Emfesz Kft?

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!