"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Чи прописаний в тарифі на електрику санаторій для Деркача?

Чи прописаний в тарифі на електрику санаторій для Деркача?

Понеділок, 15 жовтня 2007, 08:38 -
Третій тиждень з боку Андрія Деркача триває пресинг відповідальних посадових осіб "Енергоатома" на предмет купівлі санаторного комплексу "Сонячна Поляна" в с. Поляна Свалявського району Закарпатської області. Вартість цього об’єкту для "Енергоатома" стано
"ЕП" продовжує знайомити читачів із розмахом корупції в державній монополії "Енергоатом". Нагадаємо, фінансування цього держпідприємства ведеться за рахунок надходжень платежів за електрику, згенеровану на вітчизняних АЕС.

Куди витрачаються тарифні кошти? Однією зі статей витрат, котрі мають бентежити не лише редакцію та читачів "ЕП", але й правоохоронців та контрольно-ревізійні органи, є виплата так званої безперспективної заборгованості – боргів тих років, котрі попали під дію закону №2711 і не мають виплачуватися принаймні до січня, якщо дія закону не буде продовжена. Лише за два останні місяці Енергоатом сплатив сумнівних боргів на суму понад 110 млн.грн. З них майже 11 млн.грн. – компанії "Енергетична Гільдія", бізнесом якої є скуповування енергетичних боргів. Як писала "ЕП", погашення сумнівних боргів є найпростішою схемою збагачення окремих чиновників, оскільки більшість кредиторів, що згодні отримати бодай якусь частину боргу, погоджуються повернути більшу частку "кешем" особам, що виявилися причетними до повернення їм грошей. Йдеться про банальний відкат.

Більш цікава схема планується на іншій оборудці. А саме – купівлі "Енергоатомом" карпатського VIP-санаторію. Відразу ж зазначимо, що редакція "ЕП" не має нічого проти, аби атомники вчасно та якісно оздоровлювалися. Мова йде про збагачення на одній протизаконній операції окремих осіб, яке просто вимиває кошти з компанії – ті кошти, що кожен з нас сплачує в якості тарифів за електрику.

Як повідомило джерело в "Енергоатомі", вже третій тиждень з боку керівника компанії триває пресинг відповідальних посадових осіб на предмет купівлі санаторного комплексу "Сонячна Поляна" в с. Поляна Свалявського району Закарпатської області. Вартість цього об’єкту становить 92 млн.грн. Саме таку ціну для закупівлі в одного учасника – ТОВ "СК Сонячна Поляна" затвердив 5 вересня 2007 року Тендерний комітет Енергоатому.

Метою придбання санаторного комплексу "Сонячна Поляна" є проведення довготривалих і безперервних оздоровчих програм персоналу АЕС. Проте дивує, що на 30-тисячний колектив купується санаторій, орієнтований на надання послуг VIP-клієнтам та який містить лише 43 номери! Про це йдеться, зокрема, у "Звіті про маркетингові дослідження умов придбання санаторно-курортного комплексу високого рівня в горах або передгір’ях Карпат", складеного на замовлення Енергоатому ТОВ "Агентство нерухомості "Константа-Груп". Такі дослідження, а також аудиторський аналіз робилися на замовлення "Енергоатома" для обґрунтування купівлі санаторного комплексу. Але, як бачимо, необхідних висновків, аби мотивувати покупку, експерти не надали.

Реклама:

Довідково: В зауваженнях стосовно планування операції з придбання ДП НАЕК "Енергоатом" санаторного комплексу "Сонячна Поляна" головного аудитора Шумейка Д.П. йдеться, що виконання задач, які ставить "Енергоатом" при придбанні цього комплексу, з урахуванням кількості працюючих на АЕС, може бути поставлено під загрозу в зв’язку з низькою пропускною можливістю санаторного комплексу "Сонячна Поляна". Виходячи з вартості оздоровчої путівки на 12 днів в сумі 5000,00 грн., за 92 млн.грн. можливо придбати 18 400 путівок. Протягом 10 років можливо щорічно оздоровлювати 1840 осіб, тобто 153 особи на місяць. Санаторний комплекс "Сонячна Поляна" здатен прийняти працівників втричі менше. При цьому, в розрахунках не враховано витрати на утримання комплексу: заробітна плата персоналу, комунальні послуги, поточний ремонт приміщень, медикаменти, обладнання тощо.

Донедавна зазначений санаторій був власністю фізичної особи – громадянина Латишенка І.В., який є учасником ТОВ "СК Сонячна Поляна". Цікаво, що іншим учасником товариства є Компанія з обмеженою відповідальністю "Торетон Сервісез Лімітед", зареєстрована в Республіці Кіпр 12.06.2006. При цьому, відповідно до установчих документів ТОВ "СК Сонячна Поляна" санаторій є вкладом пана Латишенка І.В. до статутного капіталу товариства. Ще більш цікаво, що санаторій паном Латишенком було придбано рік тому за суму майже в 10 раз меншу за пропоновану для продажу "Енергоатому" – за 12 млн. грн.

Привертає увагу також ряд суттєвих невідповідностей у правовстановлюючих документах на об’єкт продажу. Так, відповідно до витягу про реєстрацію права власності на нерухоме майно № 15829845 від 06.09.2007, виданого КУП "Свалявське районне бюро технічної інвентаризації", підставою для виникнення права власності на цілісний санаторний комплекс за адресою: Закарпатська обл., Свалявський р-н, с. Поляна, санаторій "Сонячне Закарпаття", є свідоцтво про право власності від 06.09.2007 серія ЯЯЯ (713971), видане Полянською сільською радою. Але, фактично свідоцтво має номер ЯЯЯ (713571). Крім того, у витягу БТІ тип об’єкту зазначений як "Цілісний санаторний корпус", але свідоцтво про право власності видано на "Цілісний санаторний комплекс".

І наостанок. За довідкою, виданою для ТОВ "СК Сонячна Поляна" Свалявським районний відділом земельних ресурсів від 04.09.2007 № 01-9/286, адресу земельної ділянки вказано як: с. Поляна, санаторій "Сонячне Закарпаття", буд. 16. Фактична адреса об’єкту: с. Поляна, санаторій "Сонячне Закарпаття", буд. 6.

Не надто багато помилок, як для одного об’єкту, щоб вважати це збігом? Все це, а також факт, що 99,5% статутного капітала ТОВ "СК Сонячна Поляна" належить пану Латишенку І.В., а 0,5% - кіпріотській Компанії "Торетон Сервісез Лімітед", права яких як засновників зненацька можуть бути порушені угодою купівлі-продажу, незабаром може стати в нагоді в суді під час розгляду спору про визнання договору купівлі-продажу недійсним... або про визнання права власності. Чинний президент Енергоатома Андрій Леонідович Деркач знається на таких сумнівних процесах, а деякі українські судді, на жаль, не дуже розбірливі.

Які наслідки матиме така купівля санаторію? Схоже на все, в разі якщо договір купівлі-продажу все ж-таки, незважаючи на супротив окремих відповідальних осіб в "Енергоатомі", відбудеться – з часом в державної компанії у судовому порядку відсудять недбало придбане майно. Тобто, державна компанія залишиться без майже 100 млн. грн. та майна, на яке їх мають витратити.

P.S. У зауваженнях аудитора також зазначено, що "серед наданих для аналізу документів відсутнє погодження цієї операції з Міністерством палива та енергетики України. Рекомендуємо отримати розпорядження Міністерства палива та енергетики України на здійснення операції з купівлі санаторного комплексу "Сонячна Поляна", до моменту погодження операції з придбання майна Міністерством палива та енергетики України підписання договору з ТОВ "СК Сонячна Поляна" та прийняття на себе фінансових обовязків для ДП НАЕК "Енергоатом" неможливе". На сьогодні дозволу Мінпаливенерго на придбання санаторію не надано.

Реклама: