Ахметов став ще більшим

Ахметов став ще більшим

Середа, 26 вересня 2007, 14:10 -
Вчора два українських олігархи Рінат Ахметов і Вадим Новінський оголосили про намір до кінця 2007 року об'єднати свої металургійні активи. Таким чином, найбільша в Україні група "Метінвест" поповниться ще трьома підприємствами: Макіївським металургійним з

Вчора два українських олігархи Рінат Ахметов і Вадим Новінський оголосили про намір до кінця 2007 року об'єднати свої металургійні активи. Таким чином, найбільша в Україні група "Метінвест" поповниться ще трьома підприємствами: Макіївським металургійним заводом, Інгулецьким ГЗК і болгарським прокатним заводом Promet Steel.

У тому, що Новінський погодився розстатися зі своїми активами в обмін на міноритарну частку акцій "Метінвеста" ніякого підступу немає, запевняють експерти. Виграли обидва. Але Ахметов все-таки більше, тому що контрольний пакет "Метінвеста" й, відповідно, контроль над підприємствами групи залишиться в нього.

Варто віддати належне й Новінському. У свій час йому вдалося спритно розмити пакет акцій одного із кращих підприємств вітчизняного ГМК - Інгулецького ГЗК. Однак подальші спроби побудувати на цій базі вертикально-інтегровану металургійну імперію були не настільки вдалими.

Всі "солодкі" активи української сталеплавильної галузі виявилися розібраними задовго до того, як він встиг наростити фінансові м'язи. Новінський пробував змагатися з мультимільярдером Лакшмі Мітталом на аукціоні з продажу "Криворіжсталі", але ціна комбінату, прийнятна для великої групи, виявилася непідйомною для "Смарт Груп". Збиткова "Макіївка", яку він узявся тягти, лише скувала його можливості зростання.

Реклама:

"Ні Новінському, ні Ахметову нічого не загрожувало. Їхнє об'єднання - це цілком логічна захисна реакція. Крок назустріч самим собі. Зараз в усьому світі активно відбувається консолідація металургійних компаній, тому що великим гравцям набагато легше виживати на цьому ринку", -- повідомив "ЕП" президент Української асоціації металоторгівців Андрій Федосєєв.

Для компанії мірою її укрупнення полегшуються такі речі, як ведення бухгалтерського обліку й залучення банківських кредитів, з'являється економія від впровадження єдиної маркетингової політики. Нарешті, чим об'ємніша компанія, тим більше вона зможе виручити, продаючи свої акції на IPO.

Укрупнившись за рахунок активів Новінського, "Метінвест" має намір продовжувати зростання. "Випуск сталі підприємствами нашої групи в десятилітній перспективі подвоїться", - заявив сьогодні гендиректор "Метінвесту" Ігор Сирий.

За рахунок чого або кого група збирається нарощувати обсяги виробництва, топ-менеджер не уточнив, сказавши лише, що збирається перетворити придбану Макіївку "у підприємство, яке повністю відповідає світовим стандартам".

Втім, можна однозначно сказати – перехід Інгулецького ГЗК до Ахметова змушує хвилюватися власників Маріупольського комбінату імені Ілліча, у якого мало власної залізної руди, і власників групи ІСД, у якої немає жодного залізорудного активу.

Варто нагадати, що переговори з Новінським про поставки сировини торік були надзвичайно нервовими. У ході їхнього проведення з проханнями про цінові поступки до олігарха зверталися не тільки робітники сталеплавильних заводів, але й Президент України Віктор Ющенко.

Інгулецький ГЗК - потужний важіль тиску на цілий ряд українських меткомбінатів: ММК ім. Ілліча, ДМК ім. Дзержинського, Алчевський меткомбінат й "Запоріжсталь". Не виключено, що один із цих активів згодом поповнить групу Ахметова.

Реклама: