"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

В Україні з'явився 140-річний банк

В Україні з'явився 140-річний банк

Середа, 19 вересня 2007, 15:43 -
Акціонери банку "Форум" 18 вересня підписали попередню згоду із продажу 60%+1 акція свого банку німцям. Також договором закріплене право німецького банку Commerzbank протягом найближчих трьох років викупити ще 25% акцій вітчизняної фінустанови.
Акціонери банку "Форум" 18 вересня підписали попередню згоду із продажу 60%+1 акція свого банку німцям. Також договором закріплене право німецького банку Commerzbank протягом найближчих трьох років викупити ще 25% акцій вітчизняної фінустанови.

Передбачається, що розпродаватися будуть акції родини Леоніда Юрушева, котрій нині належить 84,5% акцій київського банку. Нагадаємо, що 10% акцій біля року тому під час IPO було продано портфельним інвесторам, і тоді левова частина цього пакета осіла в портфелі американського Bank of New York (8,34% акцій).

Сьогодні весь "Форум" був оцінений покупцями в $1 млрд. (майже в п'ять його капіталів), оскільки, за інформацією Commerzbank, за 60% акцій він викладе $600 млн.

За даними Нацбанку, за перше півріччя "Форум" заробив лише 22 млн. грн. Тоді як його колеги, що займають нижчі місця в рейтингу НБУ, значно більше: "Укрпромбанк" (14 місце в табелі про ранги) – 40 млн. грн., а "Брокбізнесбанк" (13) – 34 млн. грн. Банк "Форум" до 1 липня з активами в 9,5 млрд. грн. займав у рейтингу Нацбанку 13 місце.

Значно солідніше на цьому тлі виглядають результати іменитого Commerzbank, якому незабаром здійснитися 140 років. Торік він придбав компанію Eurohypo, і став на батьківщині другим (після свого споконвічного конкурента - Deutsche Bank) за розміром банком – у нього 800 філій. Й одним з найбільш активних поневолювачів іноземних ринків – сьогодні він представлений на більш, ніж 40 країнах. За результатами першого півріччя, його загальні активи досягли 638,2 млрд євро, а валовий прибуток – близько 2 млрд євро.

Реклама:

Німецька сторона сьогодні не приховує свого задоволення переговорами. Commerzbank біля року шукав у нашій країні банк на покупку, розраховуючи на придбання в наший ТОП-20. "Після інтенсивного пошуку ми знайшли ідеальне доповнення для нашої мережі в Центральній і Східній Європі. Приблизно з 12 тис. корпоративних клієнтів, з яких 9,5 тис. є малими й середніми підприємствами, банк "Форум" — серйозний внесок у зміцнення наших позицій на ринку кредитування малого й середнього бізнесу. Крім того, ми плануємо значно розширити роздрібний бізнес банку в найближчі роки", - заявив учора член правління Commerzbank Мартін Блессінг.

На відміну від своїх австрійських сусідів (їхнім банкам належать наші – "Райффайзен Банк Аваль", "Ерсте Банк Україна" й "Електрон Банк"), німецькі фінансисти дотепер були практично не представлені на нашому ринку. Все, чим вони можуть похвастатися – це володінням 20% акцій "ПроКредит Банку" європейським об'єднанням ProCredit Holding AG, співзасновником якого є німецький банк Kf. Раніше в "німецькому активі" був ще й київський "ХФБ Банк Україна" (підконтрольний HVB Bank), однак його більше року тому купила італійська група UniCredit Bank.

Згідно з нинішніми прогнозами, перший етап угоди з покупки "Форум" може бути завершений протягом найближчого півроку, якщо звичайно вона буде схвалена всіма контролюючими органами (як у Німеччині, так і в Україні). Після чого фінансисти очікують додаткових вкладень від Commerzbank – передбачається, що це будуть кредитні лінії, спрямовані на розширення кредитування малого й середнього бізнесу, а також населення.

За словами голови правління банку "Форум" Ярослава Колісника, після остаточного завершення угоди банк залишиться універсальним. Напевно спочатку німці будуть обережними, а тому левова частина вливань припаде лише на друге півріччя 2008 р.

Також їм знадобитися відстрочка для стабілізації своїх європейських активів – керівництво Commerzbank недавно визнала втрати банку від світової фінансової кризи, які вже третій місяць не вщухає в США, Європі, Азії й Австралії. І попередило про можливе зменшення прибутку німецького банку за результатами роботи в 2007 р.

Реклама: