"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Як партії ігнорують українців

Як партії ігнорують українців

Вівторок, 18 вересня 2007, 08:21 -
Політики не прямо, але чітко кажуть: "Хлопці, сьогодні вибори, нам не до вас. Не заважайте нам робити так, щоб ви нас обрали. Що там відбувається з людьми – нас не дуже цікавить. Ми витрачаємо мільйони на піар, рекламу, на телеролики, навіщо нам ви зі сво
Зважаючи на передвиборну кампанію, що розгорнулася у країні, гріх не скористатися можливостями найбільших політичних гравців щоби вплинути на деякі інституції та установи, які дозволяють собі порушувати права громадян. Від імені всеукраїнської громадської організації "Якість життя" на адресу штабів Блоків Юлії Тимошенко, Наша Україна-Народна Самооборона та Партії регіонів було надіслано листи, у яких наводилися приклади дій або бездіяльності органів місцевого самоврядування та їх окремих представників, які можна було пов’язати з проявами корупції.

Звичайно, громадська організація – не прокуратура, тому не має права, та і не прагне визначати склад злочину. Тому у листах висловлювалося прохання повідомити "Якість життя" про думку цих політичних сил про зазначені факти. Виходячи з того, що практично усі політичні сили йдуть на вибори під прапорами боротьби з корупцією, захисту прав "маленького українця" була надія, що звертання допоможе швидко вирішити конфліктні ситуації, а також стане у пригоді політикам для демонстрації своїх реальний дій по захисту прав простих людей.

Проте, виявилося, що політики не переймаються цими питаннями.  Взагалі це не дивно, адже якщо проаналізувати парламентські вибори з 1998 по 2006 рік, то можна з упевненістю сказати, що елемент реагування політиків на запити і потреби простих громадян увесь час зменшується. У 1998 і 2002 роках, коли частина депутатів обиралась за мажоритарними округами, а частина за партійними списками, вибори були соціально корисними хоча б тим, що крім голого піару політики були вимушені займатися і вирішенням соціально-побутових проблем жителів виборчих округів. Кандидати проводили газ у села, асфальтували дороги, ремонтували лікарні і школи, виділяли кошти на допомогу малозабезпеченим, інвалідам, тощо. Нехай усе це було одноразовим актом, нехай мало ознаки підкупу виборців, але діло робилося.

Сьогодні ситуація змінилася. Грошей на вибори витрачається все більше, про що свідчить хоча б обсяг реклами усіх видів, а соціальна складова цих витрат суттєво зменшилася. Звичайно, усі ми проти підкупу виборців і побудови передвиборних "Потемкинских деревень". Насправді вирішенням соціально-побутових потреб громадян повинна займатися та політична сила, яка внаслідок виборів стала владою, але ситуація, що склалася, характеризує специфіку сьогоднішньої роботи провідних політичних сил.

Так от. Через деякий час після отримання повідомлення про вручення листів ВГО "Якість життя" адресатам, співробітники цієї громадської організації вирішили самі зв’язатися з головними штабами БЮТ, НУНС та ПР і дізнатися – чи буде якась відповідь, якась реакція, чи взагалі читав хто-небудь їхні листи.

Реклама:

Як це не прикро, виявилося, що ніхто на листи відповідати не збирався, більше того, співробітникам штабів не одразу вдавалося їх знайти. (Ми наперед вибачаємося, якщо ненавмисно спотворили прізвища людей, що спілкувалися з нами телефоном).

Наприклад у штабі БЮТ не захотіли навіть представлятися. Так і сказали: ми свої прізвища нікому не розголошуємо. Склалося враження, що штаб БЮТ це якась секретна організація, прізвища і посади співробітників якої не підлягають розголошенню. Погодьтеся, це дещо дивно, адже нам здається, що вибори це цілком легальна справа і навіть якщо закон не зобов’язує називатися, то існують же якість загальнолюдські норми.

Потім громадських активістів переадресували до Департаменту по роботі з громадськими та релігійними організаціями. Його керівник Сергій Бугай відповів, що дійсно є у них такий лист, вони його читали і згодні, що наведені факти це погано і таке інше. Виходячи з розмови, впевненості, що листа дійсно хтось читав, не склалося. Проте, у штабі БЮТ одразу ж пояснили, що йдуть вибори і їм ніколи листуватися з різними там громадськими організаціями.

Ситуація кардинально змінилася після того, як працівникам штабу повідомили, що інформація про спілкування та отримані відгуки буде оприлюднена. Тут же були отримані запевнення, що листа буде надіслано. Лист дійсно досить швидко прийшов, але по суті це банальна відписка. ВГО "Якість життя" похвалили за те що вона є і знає про блок Юлії Тимошенко.

Точно така ж ситуація була і з іншими партіями та блоками, тільки вони письмово не відповіли взагалі.

Найбільш ввічлива розмова була зі штабом блоку Наша Україна – Народна Самооборона. Співробітник штабу Леонід Талько неодноразово і дуже інтелігентно запевняв у тому, що з листом вони розбираються і наведені факти розглядають. Листа у штабі НУ-НС знайшли одразу (мабуть діловодство на високому рівні). Більше того, ніхто не переадресовував громадських активістів від одного співробітника до іншого. Розмова була 28 серпня і за їх обіцянками відповідь мала надійти ще тижнів зо два тому. Проте віз и нині там.

У штабі Партії Регіонів листа знайшли не одразу. Зате знайшовши, співробітник штабу Наталія Ковальчук по-військовому чітко сказала: листа направлено у відповідний департамент на розгляд Сніжані Новчехіній. Правда зараз вона відсутня і буде лише через тиждень. Але листа вона обов’язково розгляне і відповість... днів через 20-30. Розмова була ще 28 серпня, результату немає і досі. Усі намагання отримати відповідь від інших співробітників штабу закінчувалися однаково – є відповідальний співробітник він і розбереться. В цьому, звісно, є свій позитив – ніхто не переадресовував від одного робітника штабу до іншого. Є людина, вона цими питаннями займається. Ну нехай зараз немає, то буде потім, ознайомиться, розбереться, відповість.

Під час спілкування склалося таке враження, що у політиків немає ніякої зацікавленості не те що у вирішенні актуальних для людей проблем, а хоча б у статистиці, відслідковуванні реального стану справ, аби своєчасно коригувати свої програмні положення у відповідності до запитів громадян. Усі наші лідери, кожний по-своєму, акуратно "з'їхали" з теми. БЮТ – листом, решта – навіть не обтяжуючи себе листуванням. І усі – усі м’яко натякали на те, що все це нікому не потрібно. Ніби дорослі набридливим дітям: "Ти хто? Народ? Не заважай працювати".

І це при тому, що у них не просили ні грошей ні ресурсів. Активісти "Якості життя" просто казали – у нас є відгуки які актуальні саме зараз. Їм, наївним, здавалося, що ці сигнали будуть затребувані, бо всі політичні сили у своїй передвиборчій агітації запевняють нас, що турбуються про кожного окремо взятого громадянина. Більше того, ця турбота – їх основний пріоритет. Під час попередніх виборчих кампаній політики самі шукали приводів, де можна було допомогти людям, аби підвищити свій рейтинг, продемонструвати реальність своїх обіцянок.

Нині ситуація змінилась. Політики не прямо, але чітко кажуть: "Хлопці, сьогодні вибори, нам не до вас. Не заважайте нам робити так, щоб ви нас обрали. Що там відбувається з людьми – нас не дуже цікавить. Ми витрачаємо мільйони на піар, рекламу, на телеролики, навіщо нам ви зі своїми проблемами окремих громадян". Виборча кампанія все більше переміщується у віртуальний простір протистояння ідей і концепцій, захисту ефемерних цінностей і боротьби з примарними ворогами.

Чесно кажучи, такої реакції ніхто не очікував. Раніше у виборчих штабах існували спеціальні служби, котрі відслідковували ситуацію у конкретному окрузі або території. Сьогодні громадяни самі пропонують виборчим штабам готові систематизовані факти по будь-якому регіону, а у відповідь чують: йдіть звідси, чекайте, зараз не до вас, у нас тут програми, проекти і заходи. І все це для конкретного громадянина. А насправді, конкретний громадянин зі своїми проблемами нікому не цікавий. Це дуже засмучує, оскільки поведінка політичної сили перед виборами у контексті спілкування з простими людьми "з вулиці" абсолютно чітко характеризує її поведінку коли вона стане владою.

Проте, ще рано втрачати надії. 10 вересня листи, у яких викладені факти порушення прав громадян, надіслані до центральних штабів блоку Литвина, Соціалістичної партії та блоку "КУЧМА". Врешті-решт, якщо лідерів парламентських перегонів проблеми простого народу очевидно не хвилюють, то можливо їх спробують вирішити аутсайдери. Кому, як не їм, потрібно боротися за голос кожного виборця. Побачимо...

     Довідково: "Якість життя" – неполітична громадська організація, що має виключно соціальні цілі. Її активісти прагнуть навчити людей цінувати якість власного життя і відстоювати свої інтереси, вони хочуть пробудити в суспільстві небайдужість  до якості життя в цілому.

     Агентство білого піару Publicom здійснює повний цикл піар-кампаній на телебаченні, радіо, у друкованих та Інтернет-ЗМІ.

     Матеріал підготовлено в рамках спільного проекту ВГО "Якість життя" та PR-агенції Publicom. Про подальший перебіг діалогу з партіями читайте у наступному матеріалі.

Реклама: