Чи падає "Нафтогаз" у боргову яму?

Чи падає "Нафтогаз" у боргову яму?

Четвер, 30 серпня 2007, 15:16 -
З наближенням опалювального сезону енергетична тема стає все актуальнішою в інформаційному просторі. Вона підігрівається відсутністю ясності у питанні ціни на газ у 2008 році. Суперечки тільки загострюватимуться мірою того, як холоднішатиме на вулиці, а к

З наближенням опалювального сезону енергетична тема стає все актуальнішою в інформаційному просторі. Вона підігрівається відсутністю ясності у питанні ціни на газ у 2008 році. Суперечки тільки загострюватимуться мірою того, як холоднішатиме на вулиці, а календар наближатиме нас до 30 вересня.

Публічно уряд декларує ­– ситуація знаходиться під його контролем. У словесній перепалці з Секретаріатом Президента кілька тижнів тому НАК "Нафтогаз" поширив інформацію, що українські газосховища наповнені достатніми об’ємами газу, а ціна російського газу нібито не перевищить рівня інфляції, або 10%. Турбуватися українським громадянам наче немає підстав.

Однак насправді ситуація в нас не настільки стабільна і прогнозована. По-перше, заяви міністра Юрія Бойка про 10%-ве підвищення ціни на газ уже двічі спростовував російський "Газпром", рекомендуючи українським чиновникам не поспішати з офіційними прогнозами. Українська преса не дуже активно коментувала відповідь росіян, однак у російському інформаційному просторі вона отримала достатній резонанс. Тому збереження рівня ціни газу в рамках інфляції – це поки побажання особисто Юрія Бойка, і враховувати його можна буде як мінімум після публічного підтвердження російською стороною.

По-друге, Україна насправді не готова до опалювального сезону. Той газ, який уряд "призначає" на холодні місяці, сьогодні не належить державі, його ще треба буде купити, і не відомо, за якою ціною. Стверджувати це дозволяє офіційний документ, отриманий з надійних джерел. Його зміст свідчить – з наближенням холодів українська енергетика, а відтак і громадяни, ризикують все більше залежати від рішень і діяльності недержавної компанії "УкрГаз-Енерго". Принаймні, у неї доведеться закуповувати газ, необхідний для обігріву домівок. А така залежність від чужого "хочу" не дозволяє державі бути впевненою у стабільному і безболісному опалювальному періоді.

Реклама:

Справді, у газосховищах України сьогодні накопичено достатньо газу – більше 24 мільярдів кубометрів. Треба визнати – справді висока для нас динаміка швидкості закачування "блакитного палива". Однак з цього об’єму тільки 3,5 мільярдів – те, чим може розпоряджатися НАК "Нафтогаз", а отже, держава. Решта – ресурс, за який доведеться платити кошти з державного бюджету – за ціною, яку виставлять компанії "УкрГаз-Енерго" та "РосУкрЕнерго".

Зрозуміти логіку такої політики не важко. Утримання України на "газовому" гачку дозволить власникам "УкрГазЕнерго" та "РосУкрЕнерго" втриматись "на плаву" і зберегти свій вплив незалежно від того, якими будуть результати парламентських виборів. Якщо ж у нового уряду виникне бажання відмовитись від послуг цих компаній, тоді в рух піде шантаж – в розпал опалювального сезону за газ у сховищаз "Нафтогазу" буде виставлена захмарна ціна. І викручуйтесь, панове, як можете.

Зі згаданого документу випливає ще одна загроза, створена компанією "УкрГаз-Енерго". Накопичення перед нею мільярдних боргів з боку "Укртрансгазу" згодом може бути вирішене через передачу в управління (або приватизацію – за згодою парламенту) стратегічно важливої газотранспортної системи України. Відомо, що вона досі залишається найбільшим інтересом для Росії загалом та "Газпрому" зокрема. І чи не підготовкою до такої операції була заява керівника НАК "Нафтогаз" Є. Бакуліна минулого тижня?

Микола Кравченко, для "ЕП"

Від "ЕП". Проблема із заборгованістю ДК "Укртрансгаз" за газ перед СП "Укргаз-Енерго" дійсно існує. Причини погіршення цього фінансового показника в першому півріччі 2007 року, зокрема, полягають у зниженні фактичних доходів від транзиту російського газу до країн ЄС (на 16,9% за 1-ше півріччя) у зв’язку з теплою зимою і відповідним зменшенням споживання газу в країнах ЄС, високим податковим навантаженням на підприємства системи "Нафтогаз України".

В цілому, НАК потерпає від високої (на кінець опалювального сезону – близько 2 мільярдів гривень) заборгованості підприємств ТКЕ перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий газ та послуги з його транспортування, також змушений обслуговувати іноземні кредити і знаходити впродовж весняно-літнього періоду кошти для закупівлі і закачки газу до підземних сховищ на наступну зиму.

Втім, поки що говорити про те, що НАК "ляже" під "Укргаз-Енерго" зарано. Принаймні, певні заходи щодо недопущення небезпечних заборгованостей вживаються. Повна здача національного газового комплексу росіянам – зовсім не інтерес українського правлячого класу. Принаймні навряд чи найближчим часом нинішні "біло-голубі" керівники ПЕК наважаться піти далі, ніж це зробили їх помаранчеві попередники.

"ЕП" отримала з джерел в НАК документи, що підтверджують цю точку зору. Зокрема, затверджений НАК "Нафтогаз України" 28 серпня фінансовий план ДК "Укртрансгаз" на вересень передбачає доходи підприємства у розмірі 1,265 млрд. грн., 613 млн. з яких надаються НАК "Нафтогаз України" в рахунок погашення заборгованості перед ДК "Укртрансгаз" за послуги з транзиту природного газу. Згідно з фінпланом "Укртрансгаз", ці кошти будуть використані для часткового погашення боргу ДК перед "Укргаз-Енерго".

Коментар прес-служби НАК "Нафтогаз України"

У першому півріччі 2007 року у фінансовому стані Компанії відбулися істотні позитивні зрушення:

  • Вперше з 2004 року компанія за підсумками фінансово-господарської діяльності у першому півріччі отримала чистий прибуток у сумі понад 300 млн. грн. Відповідний період минулого року Компанія закінчила зі збитком у 1,5 млрд. грн.
  • НАК розпочав повернення іноземних кредитів. Зокрема; Дойче Банк АГ вже погашено 54,5 млн. дол. тіла кредиту з сумарно отриманих у 2005 р. від цього банку 600 млн. дол.
  • Накопичені НАК "Нафтогаз України" запаси власного газу в підземних сховищах на 15 серпня досягли 5,5 млрд. куб м, що майже в 4,5 рази перевищує показник 2006 року. Загальний обсяг газу всіх власників у сховищах в поточному році буде найвищим за роки незалежності і відповідатиме понад 95%-му завантаженню сховищ.

    Компанія вже розпочала вирішення проблеми погашення заборгованості ДК "Укртрансгаз" перед СП "Укргаз-Енерго" за використаний на технологічні потреби природний газ.

    14 серпня листом Голови правління НАК Євгена Бакуліна до голови ДПА А. Брезвіна Компанія запросила погодження ДПА на збільшення статутного фонду ДК "Укртрансгаз" на 5 млрд. грн. за рахунок коштів компанії. Метою збільшення статутного фонду є вирішення ситуації з погашенням заборгованості перед СП "Укргаз-Енерго" на суму 2,877 млрд. грн. Компанія чекає позитивної відповіді ДПА впродовж встановленого законом 30-денного терміну.

    Затверджений НАК "Нафтогаз України" 28 серпня фінансовий план ДК "Укртрансгаз" на вересень передбачає доходи підприємства у розмірі 1,265 млрд. грн., 613 млн. з яких надаються НАК "Нафтогаз України" в рахунок погашення заборгованості перед ДК "Укртрансгаз" за послуги з транзиту природного газу. Згідно з фінпланом "Укртрансгаз", ці кошти будуть використані для часткового погашення боргу ДК перед "Укргаз-Енерго".

  • Реклама: