Паралельна реальність керівника "Енергоатома"

Паралельна реальність керівника "Енергоатома"

Вівторок, 28 серпня 2007, 08:16 -
Звітуючи про нечувані успіхи компанії під його мудрим керівництвом, нинішній президент НАЕК "Енергоатом" не довів до відома широкої громадськості, що не виконуються програми, важливі для безпеки АЕС та стабільного забезпечення країни електроенергією в май
Переможні реляції щодо "широким кроком до зірок" усього українського ядерно-енергетичного комплексу на чолі з НАЕК "Енергоатом" заполоняють ЗМІ за будь-якою нагодою та без неї. На заваді стають лише, за уявленням чільних осіб компанії, "намагання низки окремих політичних діячів та ЗМІ викривити ініціативи створення "Укратомпрома", подаючи його як втілення зла".

Такий привід як пуск в експлуатацію другого гідроагрегата Ташлицької гідроакумулюючої електростанції (ТГАЕС) не міг залишитися без додаткових рапортів про успіхи завдяки "сучасному менеджменту НАЕК "Енергоатома" – суперпроффесіоналів" у своїй справі. Але залишився без данини поваги власне керманича до персоналу, котрий відпрацював цей пуск, причому відпрацював непогано – акт та протокол підписано без жодних зауважень.

Як вже писала "ЕП", президент НАЕК "Енергоатом" Андрій Деркач не був присутній при підписанні акту здавання-прийомки до експлуатації другого агрегату ТГАЕС 10 серпня, хоча, здавалося, це його прямий обов’язок та надзвичайно важлива подія для персоналу ТГАЕС, яка є невід’ємною складовою компанії. Але тиждень потому він з'явився серед оточення прем’єр-міністра Януковича на умисно влаштованому в передвиборчих цілях мітингу з нагоди пуску на ТГАЕС.

Дійсно, пуск другого агрегату ТГАЕС – подія непересічна. Проте введення в експлуатацію другого гідроагрегата ТГАЕС відбулося із затримкою у 8 місяців. Відповідно до Плану невідкладних заходів щодо подолання кризових явищ в економіці та соціальній сфері, затвердженого розпорядженням КМУ від 30.08.06 р. №478-р, введення в дію цього агрегату планувалося наприкінці 2006 р.

Але бентежать автора не лише ці затримки із роботами на ТГАЕС. Тут нинішнє керівництво завше може знайти винних – за відомим правилом трьох конвертів. Досі президент "Енергоатома" Деркач користується першим – згадує про провини його попередників. Бентежить байдужість чільників компанії-оператора АЕС до роботи власне АЕС. І до улюбленої теми Андрія Деркача часів його парламентської каденції в лавах соціалістів – дотримання безпеки на атомних електростанціях.

Реклама:

Ще в липні на прес-конференції керманича компанії за підсумками І півріччя країна дізналася про рекордні досягнення НАЕК "Енергоатом". Виявилося, що за всіма напрямами робота покращилася, показники де необхідно - збільшилися, а де необхідно – зменшилися. Але пояснення щодо цих явищ були не дуже переконливими. Наприклад, якщо подивитися статистичну інформацію, то можна зробити висновок, що збільшення виробництва електроенергії на АЕС обумовлено, в тому числі, зменшенням диспетчерських обмежень для АЕС через те, що ГЕС за цей період виробило електроенергії на 17% менше, порівняно з аналогічним періодом 2006 р. Крім того, за цей період значно збільшилися споживання електроенергії та її експорт. Себто досягнення атомників не в суперуспішному керівництві, а лише в ринкових реаліях та погодних умовах.

Дивною для експертів і просто спостерігачів виглядає й реляція про зрощення частки атомної електрики до 52%. Адже в 2005 році, за часів керівництва компанією Юрієм Недашковським, цей показник складав 53%. На такий показник виходила компанія і за часів її керівництва Сергієм Тулубом (вперше – в березні 2004, ще до пуску двох енергоблоків). А в 2006 в атомну енергетику прийшов власне Деркач.

Зменшення кількості порушень умов нормальної експлуатації АЕС можна пояснити не тільки успішною роботою персоналу АЕС та підвищенням його культури безпеки, як озвучують це менеджери компанії. Але й тим, що завершилися післяпускові відмови обладнання на енергоблоках №2 ХАЕС та №4 РАЕС, які до цього часу вносили до статистики найбільшу кількість порушень. Так, у 2006 р. на ХАЕС, де експлуатуються лише 2 енергоблоки, сталося 8 порушень за рік, на РАЕС, на майданчику якої експлуатуються 4 енергоблоки, – 6 порушень. А на ЗАЕС порушень нормальної експлуатації в цей період тільки 5, хоча на цьому майданчику експлуатується 6 енергоблоків. Разом з тим, серед 8 зафіксованих порушень умов нормальної експлуатації три з них пов’язані зі спрацюванням систем аварійного захисту реактора, що є досить серйозним порушенням, яке фіксується Всесвітньою асоціацією операторів АЕС, МАГАТЕ. До речі, протягом 1-го півріччя 2006 р. (знов-таки до епохи Деркача) таких порушень не відбувалося.

Звітуючи про нечувані успіхи компанії під його мудрим керівництвом, нинішній президент НАЕК "Енергоатом" не довів до відома широкої громадськості, що не виконуються програми, важливі для безпеки АЕС та стабільного забезпечення країни електроенергією в майбутньому, а саме: План-графік на виконання Концепції підвищення безпеки діючих енергоблоків АЕС та Комплексна програма робіт з продовження терміну експлуатації діючих енергоблоків атомних станцій. Саме ці програми знаходяться під ретельним контролем Державного комітету ядерного регулювання України (а не Національної комісії регулювання енергетики - НКРЕ, як чомусь вважає Дмитро Курдов з "Київського телеграфу"). Про справжні "успіхи" НАЕК "Енергоатом" у цій царині легко можна дізнатись саме на сайті Держатомрегулювання (ДКЯР).

Крім того, фактично зірвані строки проведення тендеру на вибір постачальника та типу реакторної установки для будівництва енергоблоків №3 і №4 ХАЕС; проведення тендерів на визначення постачальника турбінного та допоміжного обладнання відповідно до Плану заходів на 2006-2010 рр. щодо реалізації Енергетичної стратегії України до 2030 р., затвердженого розпорядженням КМУ від 27 липня 2006р. №436-р.

На атомних станціях України станом на 27 серпня 2007 р. в роботі знаходяться 11 з 15 енергоблоків. Продовжуються ремонтні роботи на першому енергоблоці Рівненської АЕС (у ремонті до 22.10.07 р.) і першому енергоблоці Южно-Української АЕС (в стані ремонту до 10.12.07 р.), п’ятому енергоблоці Запорізької АЕС (у ремонті до 05.10.07 р.). Через таку тривалу зупинку блоків показники виробництва електроенергії на АЕС України в другому півріччі 2007 р. можуть бути нижчі, ніж у першому. Та й коефіцієнт використання встановленої потужності може знизитися.

Втім, доживемо до кінця року - побачимо. Однак, щось підказує, що ці гріхи Андрія Деркача будуть виправляти вже інші чільники "Енергоатома". Натомість Андрій Леонідович у звичній для нього популістській манері з парламентської трибуни буде знов галасувати про небезпеку та ядерну загрозу наступної команди. Перекручуючи реальні цифри та показники на свою користь.

Реклама: