Шукаємо корупціонерів з Тендерної палати у виборчих списках?

Шукаємо корупціонерів з Тендерної палати у виборчих списках?

Середа, 1 серпня 2007, 12:11 -
Змусила "ЕП" знов повернутися до теми держзакупівель не байдужість до резонансних подій з боку лідерки БЮТ. Тему спровокувала липнева заява керівників Тендерної палати, що між їхньою громадською організацією, ТОВ "Європейське консалтингове агентство", а т
Спостерігачі за останніми політичними баталіями навколо кризи держзакупівель залишилися здивованими. Висловилися представники усіх ведучих політичних сил, включаючи прем'єра і президента. Обітницю мовчання наклала на себе лише Юлія Тимошенко. Незважаючи на благодатну тему – "регіонали-корупціонери" (чи просто – корупціонери) дерибанять бюджет".

Спостережну раду Тендерної палати оперативно залишили представники ПР і НСНУ. Залишився лише голова її ревізійної комісії бютівець Сергій Осика – колись активний лобіст законодавства, що впровадило палату в систему держзакупівель.

Втім, змусила "ЕП" знов повернутися до теми держзакупівель не байдужість до резонансних подій з боку лідерки БЮТ. Тему спровокувала липнева заява керівників Тендерної палати, що між їхньою громадською організацією, ТОВ "Європейське консалтингове агентство" (ЄКА), а також цілим переліком консалтингових компаній ніколи не було жодного зв’язку.

Нагадаємо, що замовники змушені були в обов'язковому порядку публікувати свою тендерну інформацію на сайті ЄКА zakupivli.com (зараз сайт не працює), який понад рік тому визнано ТПУ єдиним, що відповідає вимогам закону. Більш детально про поточну ситуацію – в попередніх матеріалах "ЕП". Тим часом ЄКА нав'язує замовникам послуги консалтингових компаній. Учасники тендерів змушені оплачувати їхні послуги, а також платити структурам ТПУ за виписки з каталогу учасників. За підрахунками ГоловКРУ, у першому півріччі цього року витрати учасників на ці послуги мали скласти більш 900 мільйонів гривень...

А судді хто?

Реклама:

Відтак "ЕП" задалась метою перевірити, є чи немає згаданого зв'язку, промоніторивши списки засновників і керівників ЄКА, ТПУ і консалтингових компаній. Почали, зрозуміло, з "Європейського консалтингового агентства". За запитом Оболонського районного суду Шевченківська районна держадміністрація в м. Києві надала установчі документи ЄКА з 2000 по 2005 рік.

Відповідно до протоколу установчих зборів 6 жовтня 2000 року, у джерел її створення стояли Яценко Антон Володимирович, Врублевський Володимир Станіславович, Мірошниченко Віктор Володимирович, Кальний Євген Ігорович і … громадянин Франції Реми Роберт Дюфлот. Через два роки, 21 листопада 2002 року, двох останніх осіб виводять зі складу учасників, а Антон Яценко виходить самостійно, передаючи свою частку Володимиру Порфирійовичу Яценко (виходячи з ПІБ – батькові). Ще через два роки, 22 березня 2004 року, Віктор Мірошниченко поступається своєю часткою Врублевському і Володимиру Яценко.

Нарешті, 1 квітня 2005 року Врублевський виходить зі складу учасників і передає свою частку Володимиру Яценко, котрий стає одноособовим учасником ЄКА. Однак, за даними Головного міжрегіонального управління статистики в м. Києві (ГМУС), Врублевский і Володимир Яценко залишалися засновниками ЄКА (станом на 1 січня 2006 року і на 15 червня 2007 року). Посаду директора ЄКА за вказаний період обіймали Строганов Олександр Володимирович, Грек Тетяна Дмитрівна, Яценко Тетяна Миколаївна і Гаврилов Ігор Вікторович.

Ще восени 2006 року Служба безпеки України оприлюднила дані про мережу з 15 комерційних фірм на ринку держзакупівель, котрі надавали "консалтингові" послуги. Серед цих фірм – "Центр тендерних процедур" (ЦТП), "Центр тендерних процедур — регіони", ПП "Агентство з питань гарантій та інвестицій". В липні цього року ГоловКРУ вже повідомило, що мережа нараховує 79 компаній і підприємців. З них найчастіше зустрічалися (крім ЄКА і ЦТП) ТОВ "Центр тендерних процедур – міжрегіональний", ТОВ "Агентство інвестиційного розвитку", ТОВ "Індустріально-промисловий центр", ТОВ "Портал державні закупівлі України".

Відповідно до довідок ГМУС, у січні і серпні 2006 року серед засновників деяких з них усі ті ж прізвища Яценко і Врублевський.

Засновники ряду консалтингових компаній на ринку держзакупівель

(дані ГМУС на 01-08.06)

Засновником "Центр тендерних процедур (міжрегіональний)" (04.04) і "Центр тендерних процедур (всеукраїнський)" (03.04) (у дужках – місяць і рік реєстрації компаній) значилася Світлана Михайлівна Легойда.

За даними ГМУС, Яценко Володимир Порфирійович і Врублевська Тетяна Володимирівна значилися на 15 червня поточного року серед засновників ТОВ "Агенція ринкових досліджень" і "Інтелект Сервіс інвест", а на 1 липня – також ТОВ "Агентство інвестиційного розвитку" та "Індустріальний промисловий центр". Усі ці компанії були зареєстровані за однією адресою: вул. Патриса Лумумби, 21, де донедавна було "прописане" й ЄКА. Їхня реєстрація відбулася 22-23 лютого цього року. Директор в них – Олег Васильович Фадєєв.

У повідомленнях на сайтах місцевих органів влади згадується громадська організація інвалідів "Промінь", а також фірми "Промінь" і "Проміньбуд", що регулярно брали участь у місцевих тендерах або зупиняли їх шляхом подачі скарг. Нагадаємо, що до березня цього року підприємства інвалідів користувалися преференційною поправкою при оцінці тендерних пропозицій. Крім того, з минулого року навіть не-учасник тендера може опротестовувати тендери, "підвішуючи" їх на тривалий час. В своїх перших публікаціях на цю тему "ЕП" назвала це явище "тендерним рейдерством".

Відповідно до протоколу № 4 від 28 вересня 2006 року позачергового з'їзду громадської організації інвалідів "Промінь", главою правління "Проміню" був Шевчук Віталій Валентинович. На цьому з'їзді було вирішено створити підприємство громадської організації інвалідів "Проміньбуд". Воно було зареєстровано 13.10.2006 за юридичною адресою – вул. Кіквідзе, 13, керівник – Ярох Руслан Романович. До речі, за даними ГМУС, на 15 червня цього року Шевчук В.В. і Шевчук Ольга Вікторівна були засновниками ТОВ "Порука", зареєстрованого 09.06.06 за адресою вул.Патриса Лумумби, 21…

Тепер подивимося на засновників союзу громадських організацій "Тендерна палата України".

Засновники СГО "Тендерна палата України": 01.03.06 – 01.07.07

(довідки ГМУС* і Міністерства юстиції)

*Cлід враховувати, що в довідці від 24.07.07 ГМУС зазначає, що "окремі відомості, які є підставою для внесення до ЄДРПОУ, в органи держстатистики надходять на даний час несвоєчасно та не в повному обсязі".

Таким чином, якщо виходити строго з наявних офіційних документів, то можна стверджувати, що на початок 2006 року представники родин Яценків і Врублевських знаходилися як серед засновників керівників консалтингових компаній, так і серед засновників керівників громадської організації, що на той момент була засновником Тендерної палати. Згідно з довідками ГМУС, сьогодні вони як і раніше є в рядах засновників ряду компаній, на користь яких, за даними ГоловКРУ, учасники тендерів перераховують чималі суми за "консультації". Досить згадати "Європейське консалтингове агентство". Уважний аналіз документів також свідчить, що деякі фірми, котрі блокують своїми скаргами тендери, пов'язані з "консалтинговими" компаніями...

Формально Антон Яценко не має відносини до діяльності ТПУ, однак, як стверджує Вадим Гладчук, глава ВМО "Молодь - надія України", який пікетує Тендерну палату, Антон Володимирович регулярно з'являється в її стінах. Нещодавно Антон Яценко був призначений радником Асоціації міст України і громад з економічних питаннь. Це відбулося 19 липня, коли Асоціація підписала з палатою меморандум про співробітництво...

Усі ці факти є в центрі уваги будь-якої прес-конференції ТПУ. Раз за разом журналісти ставлять питання про її засновників і членів, зв'язки з "консультантами" і "тендерними рейдерами", а не за темою заходу – про суть "викриттів" палати. Як можна довіряти "громадському контролерові", якщо він тісно пов'язаний із приватними інтересами?

Про що мовчить БЮТ

З вищевикладеного логічно випливають наступні запитання, адресовані вже до Блоку Юлії Тимошенко. 14 травня цього року другий міжпартійний з'їзд БЮТ затвердив виборчий список блоку на виборах, що спочатку планувалися на 24 червня. Копія списку була незабаром обнародувана "Оглядачем", її автентичність не оскаржувалася ні БЮТ, ні ЦВК.

Номером 79-м у списку значиться Антон Володимирович Яценко. Його посада – в.о. старшого науковця в Інституті світової економіки і міжнародних відносин НАНУ. До речі, глава Інституту – Юрій Пахомов – є першим віце-президентом ТПУ. Сергій Осика отримав 51-е місце в списку, а ще один явний лоббіст палати – Олег Лукашук – 99-е місце...

З цього приводу вже виступило ВО "Молодь – надія України", яке з 26 липня пікетує ТПУ. Сьогодні його активісти також пікетуватимуть центральний штаб БЮТ, де передадуть Юлії Тимошенко звернення про не включення Антона Яценка до виборчого списку БЮТ. Чому Юлія Володимирівна досі не зреагувала на численні звернення з цього приводу – дійсно загадка. Втім, можливо вона роз'ясниться після обнародування остаточних виборчих списків?

Було б украй несправедливо обвинувачувати в кризі держзакупівель лише БЮТ. Свою – і чималу - частку відповідальності несуть представники практично всіх партій (КПУ, ПР, СПУ, НСНУ). От тільки про те, що бодай хтось планує включити у свій виборчий список осіб, пов'язаних з тендерними схемами, наразі не чутно... Точніше – поки що не чутно?

Від автора: 23 липня на прес-конференції в УНІАН голова правління ТПУ В.Лаба зачитав буцімто мій "лист", згідно з яким я "каюся" з приводу власних критичних публікацій щодо діяльності палати. Копія листа досі знаходиться на сайті палати. Мушу заявити, що "лист" є підробкою, а заяви пана Лаби - брехнею. Буду дуже вдячним присутнім на прес-конференції ("про тролейбуси") журналістам за її аудіо запис. Контакти: 8 096 463 6988, marusov@mail.ru

Пропонуємо вашій увазі документи, на які є посилання у статті:

1. Засновники Тендерної палати України.

2. Засновники та керівники Центрів тендерних процедур.

3. "Європейське консалтингове агентство": протоколи та довідки ГМУС.

4. ГО інвалідів "Промінь", компанії "Проміньбуд" та "Порука".

5. Текст листа ГоловКРУ до МВС № 08-17995-2007 від 09.07.07 (список консалтингових компаній).

Реклама: