"Укрсоцбанк": продаж без продажу?

"Укрсоцбанк": продаж без продажу?

П'ятниця, 6 липня 2007, 19:35 -
Цілком ймовірно, що відносно низька ціна могла стати результатом домовленості між двома фінансовими групами, наприклад, для купівлі декількох компаній у пакеті. Або, що ще ймовірніше, угода за суттю є прихованим "розлученням" Віктора Пінчука та його бізне
П’ятого липня представники групи "Інтерпайп", які утримують 95% акцій Укрсоцбанку, підписали у Мілані угоду про продаж своїх акцій міжнародній банківський групі UNICREDIT за 2,07 млрд. долл.

"ЕП" першою повідомила про угоду, дізнавшись про це з зарубіжних джерел. Інформація одразу викликала подив – зазвичай продаж вітчизняного банку іноземним інвесторам відбувається за максимальної інформаційної прозорості, хоча б тому, що це підвищує авторитет банку та привертає до нього увагу потенційних клієнтів.

Проте в Україні ніхто офіційно не повідомляв про те, що підписано угоду про продаж. Більш того, в самому Укрсоцбанку – включаючи верхній ешелон керівників – про продаж дізнались лише вранці 5 липня.

Тут доречно згадати про ще один таємничий факт – раніше "Укрсоцбанк" нібито намагалися продати італійцям. У лютому 2006 року керівництво банку підписало угоду з італійським банком "Banca Intesa" про купівлю 85,42% акцій Укрсоцбанку за 1,16 млрд. дол. протягом року.

100% пакет акцій банку оцінювався у 1,4 млрд. дол., але з невідомих причин – несподівано для незаангажованих спостерігачів – угода не відбулась. Пояснень публіка не отримала. У ЗМІ гуляли чутки про те, що нібито угоді завадив НБУ, але джерела "ЕП" в Нацбанку цю інформацію спростовували. Ходять чутки, що на рішення НБУ вплинув особисто Пінчук, який вирішив продати банк дорожче та почав пошуки потенційних покупців.

Реклама:

Цього разу угоду підписано на аналогічних умовах, як і попередню. Процес придбання мають завершити до початку 2008 року. Тобто обидві сторони залишають за собою право відмовитись від угоди. За півроку необхідно отримати згоду Національного банку України, Банку Італії, Австрійського комітету ринкового нагляду та Антимонопольного комітету України.

"ЕП" наважиться висловити припущення, що даний продаж може і не бути класичним поглинанням банку іноземним стратегічним інвестором, а радше реструктуризацією активів.

Нагадаємо, що згідно з даних Finch Ratings, 88,55% акцій "Укрсоцбанку" опосередковано належить Віктору Пінчуку. Загалом – 95% належить фінансовій групі "Інтерпайп", з них – 86,15% компанії ЗАТ "Ферротрейд Інтернешнл".

Викликає підозру занадто низька ціна, яку запропонували за "Укрсоцбанк" – 2,2 млрд. дол. (тобто за близько 95% - 2,07 млрд.). Так, наразі вона є рекордною для України – для порівняння, банк Аваль було продано за 1,3 млрд. дол. Однак капіталізація Укрсоцбанку на ПФТС до підписання договору складала 3,6 млрд. дол.

Таким чином, сума, яку європейці погодились викласти за контрольний пакет акцій, у 4,5 рази перевищує вартість власного капіталу банку. З одного боку, це у 1,5 рази вище середніх цін попередніх придбань. З іншого, банкіри неодноразово виказували бажання продавати свої установи зі значеннями мультиплікатора 6-7.

Цілком ймовірно, що відносно низька ціна могла стати результатом домовленості між двома фінансовими групами, наприклад, для купівлі декількох компаній у пакеті. Або, що ще ймовірніше, угода за суттю є прихованим "розлученням" Віктора Пінчука та його бізнес-партнерів по банку, чиї імена не відомі широкій публіці. Чи-то навіть перекладанням з кишені одних бізнес-партнерів (нинішніх чи колишніх) до кишені інших круглої сумі в $2 млрд. Маємо на увазі дніпропетровську компанію "АМ Груп", котра відноситься до сфери впливу колишніх молодших партнерів Віктора Пінчука по корпорації "Інтерпайп" Олександра Дементієнка та Михайла Щеголевського.

Цікаво також, що жодна з українських компаній не була задіяна в угоді. З боку "Інтерпайпа" фінансовим посередником виступила Merrill Lynch, та, можливо, саме тому для фондового ринку договір став певною несподіванкою. Ринок миттєво відреагував на цю подію: зранку у п’ятницю ціна акцій "Укрсоцбанку" на ПФТС впала на 15%. За словами директора торгівельного департаменту ІФГ "Сократ" Костянтина Лісничого, поштовхом до цього стала занадто висока переоцінка акцій банку.

Якщо поглинання таки станеться, то частка іноземного капіталу на українському ринку суттєво зросте. З першої четвірки найбільших банків України тепер троє будуть належати іноземним фінансовим структурам. Втім, експерти дуже сумніваються, що це якось позначиться на надвисоких цифрах реальної вартості кредитів в Україні.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!