Ющенко натиснув на Януковича, і Одеський припортовий залишився державі. До виборів…

Ющенко натиснув на Януковича, і Одеський припортовий залишився державі. До виборів…

Вівторок, 31 липня 2007, 11:55 -
Питання приватизації ОПЗ слід пов'язувати з продажем "Укртелекому". "У першому випадку є явний інтерес у фінансово-промислової групи "Приват", в другому – у групи СКМ. Донецька ФПГ має підтримку в уряді, дніпропетровська – в президентському секретаріаті.
Експерти сходяться на думці, що рішення Кабміну про повернення на доопрацювання проекту конкурсних умов з продажу Одеського припортового заводу було ухвалене під тиском секретаріату президента.

Наприкінці минулого тижня перший віце-прем'єр Микола Азаров повідомив, що урядовий комітет з економічної політики повернув на доопрацювання Фонду держмайна проект ухвали, що регламентує конкурсні умові з продажу 99,48% акцій Одеського припортового заводу. Причиною такого рішення, за словами першого віце-прем'єра, стала наявність спеціалізованих умов, які можна тлумачити як підгонку під конкретного покупця. Микола Азаров заявив, що уряд виступає за прозорість процесу приватизації, тому жодних умов, що знижують число потенційних інвесторів, не буде.

Як вдалося з'ясувати "ЕП", мова йде про пункт, згідно з яким майбутній власник, крім іншого, повинен займатися постачаннями природного газу і забезпечити підприємство річним об'ємом 1,5 млрд куб м. Враховуючи, що єдиним постачальником газу в Україні, здатним надати подібні об'єми, є "Росукренерго", вирахувати того самого покупця, під якого виписувалися умови конкурсу, не так вже складно.

Дмитро Фірташ, через власний холдинг Group DF (Group of Dmitry Firtash, GDF) володіє 90% акцій австрійського Centragas Holding. Centragas, у свою чергу, контролює 50% швейцарської RosUkrEnergo, ексклюзивного постачальника природного газу в Україні. І лише ця компанія через своє СП "Укргазенерго" може дати такий об'єм газу. Крім того, Дмитру Фірташу (також через Centragas Holding) належать 89,99% ВАТ "Кримський содовий завод" і 49% ЗАТ "Кримський титан", а також контрольний пакет "Рівнеазота".

А ось вірогідні конкуренти в боротьбі за ОПЗ, ВАТ "Концерн "Стирол" й американська IBE Trade Corp, не можуть похвалитися ліцензією на постачання природного газу у вищезгаданих об'ємах. Більш того, вони самі вимушені купувати його у трейдера.

Реклама:

Що характерно, ще за день до сенсаційної заяви Азарова перший заступник голови Фонду держмайна Віктор Петров повідомив "ЕП", що проект конкурсних умов з продажу ОПЗ буде винесений на затвердження Кабміну на початку серпня. Іншими словами, рішення очолюваного першим віце-прем'єром урядового комітету для ФДМУ було вельми і вельми несподіваним.

Що ж змусило Кабмін піти на демарш? Нагадаємо, що розробкою конкурсних умов займалася міжвідомча комісія, до якої крім Фонду увійшли представники мінпромполітики і кабміну. А раз так, вони могли зняти суперечливий пункт ще на стадії його обговорення в чорновому варіанті.

Директор Інституту Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що рішення Кабміну стало компромісним варіантом, прийнятим під тиском секретаріату президента.

За його словами, питання приватизації ОПЗ слід пов'язувати з продажем "Укртелекому". "У першому випадку є явний інтерес у фінансово-промислової групи "Приват", в другому – у групи СКМ. Донецька ФПГ має підтримку в уряді, дніпропетровська – в президентському секретаріаті. Очевидно, була досягнута домовленість, згідно з якою продаж обох об'єктів переноситься на 2008 р. і опікуватися ним буде вже новий уряд", - вважає експерт. На підтвердження своєї версії він звертає увагу на той факт, що Президент України Віктор Ющенко погодився перенести дострокові вибори на осінь наступного дня після заяви першого заступника міністра фінансів Вадима Копилова про ймовірне перенесення продажу ОПЗ й "Укртелекому" на 2008 р.

Слід також відзначити, що для групи "Приват", яка контролює ВАТ "Дніпроазот", інтерес до ОПЗ виглядає логічним. Його наміри підтверджуються публічним зверненням БЮТ до уряду з проханням тимчасово припинити приватизацію ОПЗ. А саме цю політичну силу спостерігачі досі називають головним провідником інтересів "Привата". У свою чергу СКМ, володіючи другим за величиною оператором фіксованого зв'язку в Україні, компанією "Фарлеп", має певну зацікавленість в "Укртелекомі".

Заступник голови спеціальної контрольної комісії ВР, екс-голова Фонду держмайна Олександр Бондар також вважає, що рішення Кабміну могло бути ухвалене під тиском оточення Віктора Ющенка. "Можливо, їх попередили з президентського секретаріату, що у разі затвердження таких умов буде скандал", - припустив Бондар. На користь даної версії свідчить бурхлива реакція Банкової з приводу продажу "Луганськтепловоза" російському "Трансмашхолдінгу". Очевидно, прогнозуючи повторення такого сценарію (конкурсу, що включає відміну, судовим рішенням) у разі продажу ОПЗ структурам Фірташа, в Кабміні вирішили завчасно повернутися на вихідні позиції.

Водночас Бондар не виключає, що жест Кабміну насправді може виявитися якимсь відволікаючим маневром, а не остаточною позицією. "Пригадайте, що з "Луганськтепловозом" була та ж сама ситуація. Кабмін повернув Фонду конкурсні умови на доопрацювання, причому з тієї ж самої причини. А потім підприємство продали з тими ж додатковими умовами конкретному покупцеві", - сказав заступник голови спеціальної контрольної комісії ВР з приватизації.

Дійсно, складно повірити, що та ж СКМ без вагомих підстав відступить від свого варіанту. Оскільки для цієї групи вельми сприятливим міг стати сценарій сприяння Фірташу в покупці ОПЗ в обмін на пільгові умови постачання природного газу через "РУЕ" або допомогу в переході на прямі договори з "Газпромом". Це означає, що досягнуті домовленості дійсно носять тимчасовий характер.

Втім, тайм-аут зараз вигідний всім зацікавленим сторонам. Згідно з фінансовими звітами підприємства, Одеський припортовий завод в першому кварталі 2007 р. зменшив чистий прибуток на 9,45% в порівнянні з першим кварталом 2006 р. - до 89,965 млн. грн. За підсумками першого півріччя, чистий прибуток знизився на 6,03% в порівнянні з аналогічним періодом 2006 р. - до 160,584 млн. грн. Якщо така динаміка збережеться, вартість ОПЗ до кінця року знизиться як мінімум на 10%. А нові ціни на природний газ в 2008 р., які якраз стануть відомі в грудні, напевно опустять максимальну планку продажу ще на 10-20%. На той час "клієнт дозріє", як висловлювався в "Діамантовій руці" герой Андрія Міронова.

Реклама: