"Приват" відірвав ласий шматочок столичної землі

"Приват" відірвав ласий шматочок столичної землі

П'ятниця, 27 липня 2007, 08:27 -
Оприлюднені "Київгумою" підсумки загальних зборів акціонерів демонструють кардинальні зміни в складі органів керування. Персоналії з нового керівництва побічно підтверджують, що довгоочікуваним інвестором, притягнутим підприємством для припинення рейдерс
Майже п’ятирічний конфлікт між мажоритарними акціонерами ВАТ "Київгума" і клієнтами фінансової компанії "Сократ" завершився більше місяця тому. Але говорити про перспективи власне підприємства – єдине, що має цікавити в цих подіях – можна лише зараз. Оприлюднені "Київгумою" підсумки загальних зборів акціонерів демонструють кардинальні зміни в складі органів керування. Персоналії з нового керівництва побічно підтверджують, що довгоочікуваним інвестором, притягнутим підприємством для припинення рейдерської атаки, виявилася сумнозвісна група "Приват".

Кругова порука маже як кіптява

Історія конфлікту почалася ще в 2002 році, коли ФК "Сократ" вдалося сконцентрувати у своїй власності 16,6% акцій "Київгуми". Водночас паралельно з ФК купівлею акцій зайнявся і голова правління "Київгуми" Микола Кравець. Йому вдалося закріпити за собою понад 60% цінних паперів підприємства.

Спостерігачі вважають, що предметом боротьби стало не саме підприємство, а вартісна територія "Київгуми" і база відпочинку в Конча-Заспі, загальною площею в 16 гектарів, що теж належить ВАТ.

Врешті-решт у 2003 році "Сократ" вирішив продати свої акції. Вони потрапили до онуків пана Кравця - Антона і Романа.

Реклама:

Після загибелі Миколи Кравця в 2004 році цінні папери колишнього голови правління перейшли членам його родини — голові наглядацької ради Інні Кравець (44,4% акцій), її синові Ігорю Кравцю (5,43% акцій) й онукам Антону і Роману Кравцям (по 14% акцій).

Пізніше ситуація змінилася і в "Сократі". У результаті проведеної в 2006 році додаткової емісії Роман Сазонов, котрий керував компанією, втратив свій вплив, оскільки його пакет був розмитий з 90% до 40%. Представники нового керівництва ФК підрахували, що акції "Київгуми" були продані "Сократом" за заниженою ціною, що порушило інтереси акціонерів фінансової компанії в одержанні дивідендів від угоди. А відтак зажадали визнати недійсними договори закупівлі-продажу цінних паперів "Київгуми", після чого внести відповідні виправлення до реєстру підприємства.

Результат не змусив довго чекати. Відповідно до рішення Комсомольського районного суду Херсона реєстратор "Київгуми" 5 квітня 2007 року зареєстрував передачу "Сократу" права власності на 16,6% акцій від Антона і Романа Кравців.

Але на цьому неприємності "Київгуми" не закінчилися. Ще по одному судовому рішенню на користь інвесткомпанії відійшли 5,1% акцій, що належали батькові – Ігорю Кравцу. Крім того, за позовом одного з мінорітарних акціонерів той самий Комсомольський райсуд Херсона наклав арешт на 44,4% акцій Інни Кравець. Відтак в родині залишилося лише 11,73% акцій підприємства. Це при проведенні позачергових зборів акціонерів робило їхні позиції програшними.

Тож не дивно, що родина Кравців звернулася у різноманітні судові інстанції, а також до МВС, Генерального прокурора, голови СБУ, звинувачуючи "Сократ" у рейдерстві.

Але ФК, завбачливо, ще після одержання контролю над 16,6% акцій онуків, знайшов підходящого профільного інвестора в особі столичного ТОВ "Валеофарм", і нібито відношення до цих акцій вже не мав.

Темна конячка

Здавалося б, що на скоре розв’язання конфлікту годі й чекати. Однак "голубом миру" виступила третя сторона – інвестор, якого залучила "Київгума". Навесні на прес-конференції голова правління ВАТ Андрій Острогруд заявив, що компанія веде переговори з інвестором, який має дуже великий досвід з протистояння рейдерським атакам.

За його словами, згідно з досягнутими домовленостями "Київгума" отримує в цього інвестора гроші, необхідні для придбання земельної ділянки в районі Броварів, будівництва на цій території нової виробничої площадки і переносу туди протягом декількох років виробництва, що зараз розташоване в районі Московської площі. "Інвестора цікавить земельна ділянка. Входити до складу акціонерів або співвласників він не буде", - сказав голова правління. Водночас назвати ім'я "рятівника" пан Острогруд відмовився.

На початку червня цей інвестор викупив 16,6% акцій у клієнта "Сократа", визнавши таким чином легітимність ланцюжка повернення цих акцій. Більш того, після цієї події Антон, Інна і Роман Кравці написали заяви про те, що підстави для розгляду апеляційних скарг, поданих ними в Апеляційний суд Херсонської області, відсутні, і відкликали свої заяви в інші інстанції. Однак назву інвестора так розголошено і не було.

Вовк в овечій шкурі

Ситуація ж прояснилася зовсім недавно, коли після чергових зборів акціонерів компанії оголосили зміни у керівництві підприємством. Зокрема, повною несподіванкою стало звільнення з посади голови наглядацької ради Інни Кравець – чи не найбільш вагомого акціонера підприємства, котра обіймала цю посаду протягом трьох років. Її місце зайняв Станіслав Шейхетов, котрий, за офіційною інформацією, до останнього часу керував маловідомою компанією "Сонора". Однак при більш детальному вивченні його біографії з'ясувалося, що він є чоловіком сестри одного з засновників КБ "Приватбанк" Геннадія Боголюбова.

Відтак, логічним було припустити, що цей невідомий інвестор – є саме група "Приват". Підтвердження знайшлось при подальшому озвученні нових керівників. Так, першого заступника голови правління Олександра Буткевича, котрий обіймав цю посаду десять років, змінив екс-заступник голови правління все того ж "Приватбанку" Олег Семенко.

Цікаво, що паспорти всіх інших нових членів керівних органів підприємства видані в Дніпропетровській області.

Що далі? На думку експертів, надалі ситуація навколо підприємства може розвиватися за двома прямо протилежними сценаріями. Перший: куплені "Приватбанком" у клієнта "Сократа" акції будуть передані родині Кравець у рахунок частини коштів за земельну ділянку. Інші кошти підприємство отримає теж і благополучно переїде на новий майданчик за межі Києва. При цьому, за словами нового керівництва "Київгуми", виробництво зупинене не буде.

Другий, не менш вірогідний, стосується сумнівної репутації так званого "рейдера №1" групи "Приват". Її підозрюють в тому, що вона не передаватиме вказані акції родині Кравців, а маючи настільки значний відсоток у статутному фонді підприємства і багаторічний рейдерський досвід, змусить продати акції "інвестору" за заниженою вартістю.

Довідково: "Київгума" є правонаступником заводу "Червоний резинщик", створеного в 1930 році. У ВАТ підприємство перетворено в 1994 році. Крім товарів медичного призначення, "Київгума" виробляє спортивні товари (ласти і маски для підводного плавання). Аналогічний асортимент у СНД випускає тільки АТ "Альфа-пластик" (Москва, РФ). В інших країнах (Німеччина, Австрія, Малайзія, Індія) конкурентами київського підприємства є фірми, що поставляють хірургічні рукавички.

Реклама: