Феміда на службі ведмежатника

Феміда на службі ведмежатника

П'ятниця, 8 червня 2007, 16:40 -
Історія про те, як у семи банків одна людина вкрала 13, 5 мільйонів гривень. Без жодного пострілу, хакерських атак. Використовуючи … власний паспорт та банківську таємницю.
Історія про те, як у семи банків одна людина вкрала 13, 5 мільйонів гривень. Без жодного пострілу, хакерських атак. Використовуючи … власний паспорт та банківську таємницю.

Саме така суть кримінальної справи №09-983, порушеної Солом’янським СУ ГУ МВС за статтею ч.3 5 ст. 185 Кримінального кодексу України відносно Ровного О.В. 1971 р.н., не працюючого, що проживає в громадянському шлюбі у м. Київ, за фактом крадіжки грошових коштів та матеріальних цінностей з індивідуальних сейфів ряду банків. Районні та міські слідчі, прокуратура і навіть адвокати "Правничої компанії "Справа", які були задіяні для захисту потерпілих, впевнені, що зловмисник діяв самостійно, без надійного даху.

І все одно не вірю. Навіть попри зізнання самого Ровного О.В., про що є відповідні записи в матеріалах справи. Попри вирок Солом’янського районного суду, яким Ровного О.В. визнано винним у скоєнні злочинів.

Не вірю, бо вироком Солом’янського районного суду по криминальній справі 09-9412 за звинуваченням Ровного О.В. за ч 3, 5 ст.185 Кримінального Кодексу України від 16 02.07 було ... було звільнено від покарання з випробуванням – іспитовим строком на три роки. Утримання під вартою було замінено на підписку про невиїзд з постійного місця проживання та звільнення із зали суду негайно.

Більш того. У позовах банків про стягнення з Ровного О.В матеріальної та моральної школи відмовлено та скасовано арешт на його майно. Тобто незважаючи на те, що склад злочину доведений, вкрадене злодій може не повертати.

Реклама:

Такі от примхи у нашої Феміди. Не бачить вона провини у грабунку 13,5 мільйонів. Магія великих чисел? Наче мова йде про пижикову шапку, зняту нерозумним "малоліткою", а не про цілеспрямовані та продумані особливо тяжкі злочини, які є соціально небезпечними для суспільства.

Розповідають, що адвокат обвинуваченого звертався в суд із клопотанням звільнити обвинуваченого під заставу в один мільйон доларів готівкою, який примітивно приніс до будинку суду у звичайній валізі.

Мабуть, заінтригований читач придумує хитромудрі схеми пограбування з використанням нейролінгвістичного програмування та інших технологій психологічного впливу. Аналогічні думки були у співробітників служби банківської безпеки. Навіть коли районні оперативники вийшли на слід, вони не поспішали його брати, довго "вели клієнта", шукали зв’язки з кримінальними угрупуваннями, відпрацьовували співробітників служби безпеки кожного із банків та коло знайомих потерпілих.

Все виявилося тупо і примітивно: чоловік орендував собі сейфи в кількох банках, використовуючи для цього власний паспорт, кілька разів навідувався до власних індивідуальних скриньок, чужі відкривав спеціально замовленими та виготовленими ключами…

Не буду писати посібник для бомбування сейфів, скажу тільки, що банки та власники скриньок частково стали жертвою хваленої банківської таємниці. В сховищах, де встановлені індивідуальні сейфи, немає фотокамер, охорона не має права контролювати дії поважного клієнта. Теоретично сейфи дуже зручно використовувати для передачі хабарів, наркотиків, зберігання краденого і навіть зброї.

У випадку крадіжки із індивідуального сейфу, клієнту важко довести, які саме цінності пропали.

На думку адвоката Дмитра Семашка, проблема збереження цінностей у банківських сейфах ускладнюється ще й тим, що, як правило, у людей немає підтвердження походження коштів, які зберігаються в сейфах. Навіть якщо гроші "абсолютно" чисті, наприклад, від продажу квартири, якщо в договорі купівлі-продажу з метою зменшення мита чи збору в пенсійний фонд за домовленістю вписали применшену суму.

"Доведіть, що в сейфі лежали ваші фамільні діаманти. Принесіть нам чеки", - строго питала суддя, звертаючись до жінки, яка поклала в орендований сейф коштовності своєї прабабусі.

Якщо банківський депозит чи інше майно можна застрахувати, то орендуючи індивідуальний сейф доводиться вибирати: гарантії чи конфіденційність.

Очевидно фінансистам доведеться запроваджувати страхування депозитних скриньок, або ж вирішувати проблему якимось іншим чином. Правда, останнім часом, інструкції НБУ дозволяють охороні перевіряти, які речі клієнт проносить з собою у сховище. Але ж всі закони – для порядних людей, зловмисники ж на них не зважають. Тим більше, якщо районна Феміда суворо карає за маленькі провини і фактично сприяє тим, хто вкрав мільйони.

Потерпілі у кримінальній справі №09-983 майже впевнені, що Апеляційна Феміда Києва також буде засліплена блиском великих чисел...

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!