Фінансова погода: огляд

Фінансова погода: огляд

Середа, 27 червня 2007, 11:06 -
Фінансисти не сумніваються, що вимоги Нацбанку незабаром виллються у підвищену вимогливість банків. Вкладникам пообіцяли збільшити гарантії за депозитами. Зараз же Нацбанк намагається створити нормативну базу для повної свободи дій на валютному ринку. Рег

Кредитні проблеми

Минулого тижня Нацбанк звернув увагу фінустанов на більш стрімке ніж будь-коли зростання неповернень за споживчими кредитами. "За січень-травень 2007 р. обсяг неповернених кредитів виріс на 76%, і це при тому, що загальний обсяг кредитів, виданий фізособам за цей період – тільки на 28% (до 100 млрд. грн.)", – повідомив перший заступник голови Нацбанку Анатолій Шаповалов.

Однією з основних причин зростання "проблемки" сьогодні вважають повальну лібералізацію правил оцінки позичальників під час оформлення позики, а іноді навіть відверту розхлябаність фінансистів.

Фінансисти не сумніваються, що вимоги Нацбанку підвищити якість кредитних портфелів не пройдуть непоміченими, і незабаром виллються у підвищену вимогливість банків.

Реклама:

"Впевнений, що в зв'язку з почастішанням випадків отримання кредитів на різного роду підставних осіб (нарко- та алкозалежних, недієздатних осіб тощо) буде суттєво розширено перелік документів, необхідних для отримання споживкредитів (у сфері експрес-кредитування, де найчастіше трапляються подібні випадки). В першу чергу, це довідки про відсутність або про "погашення" судимостей, відсутність постановки на облік спеціалізованої медустанови (скажімо, наркодиспансера)", – розповів голова казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.

Вкладників намагаються улестити

Минулого тижня вкладникам пообіцяли збільшити гарантії за депозитами. Якщо сьогодні на випадок банкрутства банку Фонд гарантування внесків виплачує потерпілим лише 25 тис. грн., то до кінця 2007 року цю суму може бути подвоєно.

"Ми внесли проект змін до законодавства, де передбачаємо, щоб 20% перевищення доходів над витратами Національного банку йшли на формування Фонду гарантування. Якщо даний закон буде прийнятий, ми зможемо підняти рівень виплат до 50 тис. грн.", – заявив минулого тижня Анатолій Шаповалов.

Фінансисти впевнені, що зможуть отримати вигоду із очікуваних нововведень. "Чим активніше буде збільшуватися сума компенсацій Фонду гарантування внесків, тим стрімкішим буде зростання середнього розміру депозиту в банку. Природно, що це на руку фінустановам. Адже не секрет, що багато вкладників сьогодні з метою убезпечення своїх вкладень розбивають їх на кілька рахунків і несуть одразу в кілька банків", – зазначив начальник управління маркетингу та реклами Дельта Банку Олександр Чайкін.

НБУ готує ревальвацію?

Національний банк повністю розв'язав собі руки на міжбанківському валютному ринку. Мін'юст минулого тижня зареєстрував постанову НБУ (№207), яка набуває сили 16 липня і якою регулятор прописав своє право на власний розсуд вирішувати, за яким курсом і в якому обсязі купувати/продавати долар на міжбанку.

Банкіри припускають, що вона може слугувати приводом для необмеженої свободи центробанку. У банківських колах не виключають, що це вже цього літа виллється у відчутну ревальвацію гривні.

"Коли НБУ опустив курс у травні 2005 р. (з 5,3 до 5,05 грн./$), він спровокував шквал критики на свою адресу. Головним чином, йому дорікали в тому, що він не мав права на ту свою поведінку на міжбанку – регулятор спровокував зниження курсу долара своїми діями.

Зараз же Нацбанк намагається створити нормативну базу для повної свободи дій на валютному ринку. Регулятор може дозволити собі ревальвацію – дуже вже велика сьогодні пропозиція долара на ринку", – зазначив голова правління одного з середніх банків.

Лондон посуворішає

Минулого тижня стало відомо про плани британського Управління з фінансового регулювання та нагляду (Financial Services Authority) та Лондонської фондової біржі (LSE) зробити правила розміщення акцій іноземних компаній на LSE більш жорсткими.

Як повідомили експерти, іноземців, в тому числі й українські компанії, збираються позбавити практично усіх пільг, на які ті могли розраховувати під час первинного розміщення акцій (IPO) на найбільшому майданчику Великобританії.

Як правило, вони стосувалися звітності, яку мали подати емітенти, і наявності в обігу необхідної кількості акцій (не менше 25%).

Фінансисти не виключають, українські підприємства, що досі цілилися на Лондонську біржу, стануть переорієнтовуватися на більш ліберальні європейські майданчики, такі як Франкфуртська, Варшавська або Московська фондові біржі. Щоправда, реально переглядати свої плани стануть лише наступного року.

"Зараз допрацьовуються зміни до існуючих правил і, я думаю, їх почнуть застосовувати восени-взимку-2007. В той же час, думаю, буде передбачений перехідний період – для компаній, які сьогодні знаходяться на останній стадії підготовки IPO (перше публічне розміщення акцій), буде зроблено виняток, і цього року їм дозволять провести розміщення ще за старими правилами", – повідомив фінансовий директор і партнер британської Baker Tilly Кевін Денхам.

Відповідно до прогнозів аналітиків, українські компанії можуть здійснити ІРО до кінця 2007 р. на загальну суму $3-3,5 млрд.

НБУ захистить позичальників

Центробанк минулої п'ятниці пристрахав фінустанови, що працюють на ринку споживчого кредитування. Він гарантував їм цілу низку позапланових інспекцій цього літа: пообіцяв перевірити виконання своєї нещодавньої постанови (№168) – нею банкам було наказано розраховувати для кожного позичальника-фізособи реальну вартість кредиту (з врахуванням всіх витрат, в тому числі і на страховку, роботу нотаріусів, оцінщиків тощо).

"Ми дали місячний термін для впровадження цієї системи, а в подальшому будуть цільові перевірки і планові перевірки і способи впливу – від попередження до позбавлення ліцензії на окремі види операцій", – пообіцяв Анатолій Шаповалов.

"Я думаю, що на сьогоднішній день банки, що повною мірою перейшли на нові умови роботи, можна порахувати на пальцях однієї руки. Обсяг робіт колосальний, а часу для їх проведення дуже мало", – зізнався керівник Київського обласного філіалу АКБ "Укрсоцбанк" Андрій Оністрат. Згідно з нинішніми прогнозами, у відведений центробанком місяць, у кращому випадку, вкладеться 35-40% нинішніх операторів ринку споживкредитування.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!