Протоколи РНБО: Ющенко йде війною на Фірташа

Протоколи РНБО: Ющенко йде війною на Фірташа

Четвер, 14 червня 2007, 12:51 -
Матеріали завтрашнього засідання РНБО читаються як політичний триллер. Формально закінчивши з урядом політичне протистояння, центр якого перенесено до Верховної ради, Віктор Ющенко взявся за економічну політику уряду. Причому за її найболючіше місце – ене

Матеріали завтрашнього засідання РНБО читаються як політичний трилер. Формально закінчивши з урядом політичне протистояння, центр якого перенесено до Верховної ради, Віктор Ющенко взявся за економічну політику уряду. Причому за її найболючіше місце – енергетику. Тепер Януковичу доведеться обороняти РосУкрЕнерго від президента, якому, схоже, все більше подобається стиль жорстких дій.

Документ – справжній реферат на 33 сторінки, де "на горіхи" дісталося всім - газовикам, нафтовикам, енергетикам і вугільникам, а роботу Кабінету міністрів та Мінпаливенерго з питань енергетичної безпеки РНБО вважає незадовільною.

Як і очікувалось, особливу увагу прикуто до спільного дітища "Нафтогазу" і "РосУкрЕнерго" - СП "Укргаз-Енерго". Трохи комічним, на нашу думку, виглядає наступний витяг на 10 сторінці: "… за даними Служби безпеки України монопольне становище ЗАТ "Укргаз-Енерго" може бути використано одним із співвласників материнської компанії "Росукренерго" Д. Фірташем для нарощування присутності у хімічній галузі України".

Варто згадати, як на початку 2006 року, власне після входження цієї структури на український ринок, Віктор Ющенко розповідав, що не знає, хто є її українським власником, і навіть спеціально консультувався з цього приводу з Володимиром Путіним.

Реклама:

Окрім внутрішньої газової теми в документі досить детально розписані прорахунки уряду у проектах будівництва газопроводу "Богородчани-Ужгород", розвитку нафтопроводу "Одеса-Броди", міжнародні проекти з видобутку в Лівії, Еміратах чи Єгипті. Далі доповідачі вже плавно перетікають на монополізацію ринку електричної енергії через НАК "ЕКУ", непрозорість фінансування вугільної галузі і т.д.

В цілому документ хоча трохи запізнілий, проте виглядає "вічно актуальним". Змінивши шапку РНБО і відкинувши склад учасників, це могла би бути, наприклад, доповідь лідера опозиції Віктора Януковича зразка 2006 року на тему "Енергетичні прорахунки уряду Юрія Єханурова" (чи Юлії Тимошенко).

Цікаве інше – чому рішення виявилося заготовленим наперед і чому "енергетичне" засідання проводиться саме зараз. Джерела "ЕП" в Раді нацбезпеки вказують, що доповідь і проект рішення на 99% готувалися ще при старому секретарі Віталію Гайдуку. Тому не виключено, що досить жорсткі формулювання щодо уряду і Мінпаливенерго з’явилися не без його допомоги.

Така версія має ще одне підґрунтя – останні два тижні підприємства "Індустріального союзу Донбасу", що частково належить Гайдуку, конфліктують з "Укргаз-Енерго" за кінцеву ціну природного палива. До речі, сам Віктор Ющенко вчора прокоментував цей конфлікт і став на бік споживача.

З іншого боку, поява такого документу свідчить – до осені опозиція та президент зроблять все можливе, аби звести нанівець декларації уряду щодо енергетичної стабілізації. Так що далі буде цікавіше.

Нижче – сам текст документу. Читається, як детектив.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!