"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Укртелеком" хочуть придбати подешевше

"Укртелеком" хочуть придбати подешевше

Середа, 23 травня 2007, 09:15 -
Бажаючих багато, тому достатньо складно сказати, кому саме затримка з продажем першого пакету акцій "Укртелекому" найвигідніша. Ініціатор позову може переслідувати принаймні дві мети. Або притримати продаж на біржі та пізніше купити компанію за інші, скро
Держава не спромоглася продати 1% акцій "Укртелекому" - державної телекомунікаційної монополії. Вранці перед початком торгів на Українській фондовій біржі судовий виконавець оголосив, що напередодні, 21 травня, Господарський суд Києва заборонив поточні торги з продажу 1% ВАТ "Укртелеком" - як на УФБ, так і через електронну систему торгів ПФТС. На заваді став судовий позов підприємства "Дотрін-2002" Хмельницького обласного товариства Всеукраїнського товариства інвалідів "Союз організацій інвалідів України".

Для Фонду держмайна, якщо вірити його голові Валентині Семенюк, і визначення суду, і сам позов стали сюрпризом. Звісно, ФДМ має намір подати апеляцію і добиватися відміни судової заборони на торги. Більш того, пані Семенюк заявила, що Фонд направить зустрічний позов до підприємства інвалідів.

Втім, пані Семенюк говорить, що не знає, хто надихнув "Дотрін-2002" на позов. За її словами, зрив торгів вже спричинив втрати для бюджету, який "недоотримав 215 млн. грн, причому вони могли поступити вже сьогодні". До того ж даний позов взагалі загальмував приватизацію телекомунікаційного гіганта. Адже до продажу міноритарних пакетів акцій "Укртелекому" на українських біржах Фонд не може визначити ринкову вартість компанії.

Нагадаємо, в березні ФДМ затвердив уточнений план приватизації ВАТ "Укртелеком", згідно з яким у власності держави залишається контрольний пакет акцій (50%+1 акція). Для визначення ринкової вартості акцій на українські фондові біржі виставляється п'ять пакетів по 1% в кожному (вчора мали продати перший з них). Окрім УФБ, до торгів планується підключити ПФТС (8 червня), УМВБ, "Іннекс" і Київську міжнародну фондову біржу (21 червня).

До кінця липня, після продажу останнього пакету, Фонд збирається визначитися з ціною і з 1 серпня до 31 грудня виставляти на продаж на міжнародні фондові біржі 37,86% акцій телефонного монополіста, ініціюючи випуск депозитарних розписок в даному об'ємі. Вже із старту на УФБ "Укртелеком" оцінили в 21,5 млрд. грн. Саме так, виставлений на торги 1% оцінений в 215,352 млн. грн., або по 1,15 грн. за акцію номіналом 0,25 грн. Фонд розраховує отримати за 5% акцій не менше 1 млрд. грн.

Реклама:

Міністр транспорту і зв'язку України Микола Рудьковський в березні прогнозував, що продаж "Укртелекому" принесе бюджету від 25 до 40 млрд. грн. Вже на перші торги заявки подали три потенційні покупці. Дві зацікавлені структури публіці відомі давно: це – System Capital Management Ріната Ахметова і російська АФК "Система" Володимира Євтушенкова. Іншими словами, "Астеліт", Golden Telecom і "Фарлеп" з одного боку – і МТС (UMC), "Московська міська телефонна мережа", "Комстар – Об'єднані телесистеми", "Голден Лайн" тощо з іншого.

Тетяна Попова, голова правління Інтернет-асоціації України, нагадала "ЕП", що також інтерес до "Укртелекому" проявила і корпорація Vodafone – найбільший мобільний оператор в світі. Правда, не зовсім до його покупки – Vodafone придивляється до "укртелекомівської" ліцензії на зв'язок третього покоління в стандарті UMTS. Один з варіантів, що розглядаються сьогодні, – це створення спільного підприємства або передача в управління Vodafone "Утела" – найбільш прибуткового підрозділу "Укртелекому".

"Бажаючих багато, тому достатньо складно сказати, кому затримка з продажем цього пакету акцій "Укртелекому" найвигідніша. Ініціатор позову може переслідувати принаймні дві мети. Або притримати продаж на біржі та пізніше купити компанію за інші, скромніші гроші. Або відстрочити торги, щоб за цей час вирішити власні питання (іншими словами, "витягнути" частину компанії в окрему структуру – "ЕП"). Та й просто відтягнути процес приватизації до перерозподілу влади в країні після виборів", – пояснила пані Попова.

Довідково: 2006-й рік "Укртелеком" закінчив з прибутком 467,82 млн. грн. Це менше, ніж в попередньому (519 млн. грн.), проте капвкладення, що перевищують 2 млрд. грн., і легко отримана ліцензія на 3G з лишком компенсують зниження прибутку.

Реклама: