"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Копірайт наступає

Копірайт наступає

Вівторок, 24 квітня 2007, 13:36 -
За "піратство" в Україні можна сісти до в'язниці на термін від трьох до шести років (раніше було до двох років) чи отримати штраф до 51 тис. грн. До кримінальної відповідальності можна притягнути будь-якого підприємця, що наніс виробникові ПЗ збиток на су
"Я запропонував керівництву замінити на наших комп'ютерах операційну систему Windows на Linux. Під Linux працює багато звичайних програм, але при цьому він безкоштовний", — говорить співробітник IT-відділу одного з найбільших херсонських супермаркетів.

Турбується він не даремно. Найближчими місяцями в компанію можуть наскочити юридичні представники корпорації Microsoft, і якщо знайдуть "піратський" Windows – кримінальної справи та багатотисячних штрафів не уникнути.

Плани з переходу на безкоштовне програмне забезпечення, так званий Open Source (ПЗ, яке можна безкоштовно скачати в Інтернеті та встановити на своєму комп'ютері), зараз виношують багато невеликих компаній.

Тим більше що вибір такого ПЗ стає ширшим завдяки підтримці інвесторів, що бачать у розвитку цього ринку великі перспективи. У 2005 році в проекти, пов'язані з безкоштовним ПЗ, інвестори вклали $400 млн., а обсяг цього ринку склав $14,6 млрд.

Купувати ліцензійні програми виробництва Microsoft для невеликих компаній та приватних підприємців дорого. Попередньо встановлена на новому комп'ютері в магазині операційна система Windows XP обійдеться в 340-830 гривень у залежності від версії.

Реклама:

Встановлювати ж "піратські" версії небезпечно, у тому числі, і через погрозу судових розглядів з автором-розробником.

З листопаді минулого року юридичні представники Microsoft в Україні підсилили перевірки використання ліцензійних програм у регіонах. Зараз перевіряються західні та північні регіони, а під кінець року рейди докотяться до південних областей країни.

За словами юридичного представника корпорації в Україні Владислава Шаповала, у 2006 році в нашій країні перевірили 150 організацій та приватних підприємців, що продають та використовують програмне забезпечення виробництва Microsoft.

У 82 випадках було виявлено використання нелегального ПЗ і порушено стільки ж кримінальних справ. За 1 квартал 2007-го проведено 89 перевірок, у результаті чого в судах розглядається 59 кримінальних справ.

Ліцензія на вилов "піратів"

Можливість почати широку кампанію з перевірки легальності програмного забезпечення з'явилася торік. У лютому Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, і тепер за "піратство" можна позбавитися волі на термін від трьох до шести років (раніше було до двох років) чи отримати штраф, що зріс аж у три рази — до 51 тис. грн.

Крім цього, тепер до кримінальної відповідальності можна притягнути будь-якого підприємця, що наніс виробникові ПЗ збиток на суму від 4,2 тис. грн. (раніше ця сума була в 10 разів більше).

Цими можливостями скористалася компанія "Майкрософт Україна", що сильно страждає від діяльності "піратів" – понад 80% програм Microsoft, що продаються у нас, неліцензійні.

"Купівля такого програмного забезпечення, можливо, спочатку видасться вигідною справою, але користуватися ним – великий ризик: у будь-яку хвилину можуть зникнути важливі дані, відбутися збій в роботі і завжди є загроза безпеці інформації", – говорить менеджер з легалізації ПЗ компанії "Майкрософт Україна" Євген Созанський.

Саме з цих позицій юридичні представники корпорації налагодили співробітництво з міліцією, котра і почала посилено перевіряти компанії і підприємців у регіонах (у першу чергу перевіряються комп'ютерні клуби, а також виробники і продавці комп'ютерів).

Найпопулярніша форма перевірки – "таємний покупець". Співробітники міліції під виглядом звичайних покупців купують у магазині 2 комп'ютери (такі вимоги закону – довести систематичне використання неліцензійного ПО можна лише в тому випадку, якщо воно встановлене та активоване, як мінімум, на двох ПК). Якщо програма виявиться "піратською", попередньо оцінюють збиток і порушують кримінальну справу.

"Ще жоден візит "таємного покупця" не закінчився для об’єкта перевірки вдало", – стверджує генеральний директор компанії "ІТ-консалтинг", судовий експерт Олександр Бернатович.

Зазвичай двох комп'ютерів з піратськими програмами досить, щоб збиток, нанесений виробникові ПЗ, склав мінімальну суму збитку в 4,2 тис. грн. За словами одного з приватних підприємців, що попався на такій "закупівлі" в лютому, сума збитку з врахуванням штрафів у його випадку склала понад 10 тис. гривень.

При цьому виплатити її не так просто: юридичні представники Microsoft будуть визначати точний розмір збитку тільки в липні, а порушена проти підприємця кримінальна справа буде розглядатися в суді, як мінімум, до осені, і ще не відомо, з яким результатом.

Фактично, порушник може продовжувати свою роботу, і такі перевірки для нього – не більш ніж чергова страшилка. Крім цього, дуже часто справу можна не доводити до суду і одразу улагодити з міліцією. Підприємці говорять, що середній розмір хабара складає $700.

Продовження читайте тут

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!