Що буде з не проданим "Укрсоцбанком"?

Що буде з не проданим "Укрсоцбанком"?

П'ятниця, 20 квітня 2007, 14:01 -
Виправдання італійської Intesa Sanpaolo Sp за зрив угоди з купівля "Укрсоцбанку" експерти розцінюють винятково як хитрощі і пояснюють лише небажанням викладати за "Укрсоцбанк" $1,4 млрд. Проте ніхто не сумнівається, що його власникам вдасться знайти новог

У вівторок італійські інвестори навідріз відмовилися від угоди з купівлі київського "Укрсоцбанку". Тому його власникам доведеться в короткий термін шукати нового покупця на свої акції. Сума нової угоди може коливатися від $1,5 млрд. до $1,8 млрд.

Іноземці намагалися звинуватити в зриві угоди українську сторону. Коли головний виконавчий директор банку Intesa Sanpaolo Sp Коррадо Пассера в інтерв'ю газеті Financial Times заявив про відмову італійської фінустанови купляти 88,1% "Укрсоцбанку", він переклав усю провину за провал угоди на український Нацбанк. Мовляв, саме НБУ гальмував покупку своїми запитами про надання документів італійською стороною.

Втім, люди хоч трохи знайомі з процедурами продажу фінустанов як в Україні, так і в розвинених країнах світу, відразу засумнівалися в таких поясненнях італійців. Адже, за великим рахунком, усе, що попросив НБУ в Intesa Sanpaolo Sp – надати документацію про себе і своїх акціонерів.

Так вчинили б наглядові органи будь-якого центробанку світу. "Їх підхід – "ми приїдемо, коли ви нас зареєструєте". Підготувати пакет документів вони не змогли", - виказав своє здивування виконавчий директор Нацбанку з банківського нагляду Олександр Киреєв.

Реклама:

Виправдання керівництва Intesa Sanpaolo Sp сьогодні розцінюють винятково як хитрощі і пояснюють лише небажанням викладати за "Укрсоцбанк" $1,4 млрд. Єдине, що сьогодні дивує – чому сума контракту приголомшила європейців в останній момент?

Угоду мали укласти в два етапи. Відповідно до угоди, підписаної на початку 2006 р., перший пакет - 85,42% акцій "Укрсоцбанку", мали продати за $1,16 млрд. Одночасно Intesa Sanpaolo Sp підписувалася на додаткову емісію акцій банку в $60 млн. – в результаті чого її частка досягла б 88,1%.

Однак через судові розгляди, що виникли між міноритарними акціонерами "Укрсоцбанку", регуляторні органи Італії не схвалили укладання угоди. Після цього 4 вересня 2006 р. сторони підписали додаткову угоду, за якою ціна за 100% акцій "Укрсоцбанку" підвищувалася до $1,4 млрд., і купівля мала завершитися 31 березня 2007 р. За словами європейців, вона не відбулася лише через відсутність дозвільних документів.

Незважаючи на те, що "Укрсоцбанк" опинився у невигідному становищі "покинутої дружини", спостерігачі впевнені, що він без проблем зможе знайти собі нового покупця.

З одним тільки застереженням – якщо корпорація "Інтерпайп", до сфери впливу якої відносять київський банк, не поскупиться і не запросить за своє "дитя" захмарну суму.

Ще під час перших переговорів (до підписання угоди з італійським банком) на "Укрсоцбанк" претендували такі гіганти світового фінансового ринку, як французький Societe Generale, угорський OTP Bank і шведський Swedbank.

Сьогодні з цього списку лише одна фінансова група залишилася без покупок у нашій країні - Societe Generale (OTP Bank придбав "Райффайзенбанк-Україна", а Swedbank – "ТАС-Комерцбанк" і "ТАС-Інвестбанк"), причому, вона вже вивчала фінансово-економічний стан "Укрсоцбанку", а тому більше інших інвесторів володіє ситуацією в ньому.

Крім Societe Generale потенційним покупцем вважається американський Citibank, що не перший рік має в нашій країні дочку "Сітібанк-Україна", що дотепер не змогла голосно заявити про себе на українському ринку.

Фінансисти впевнені, що "Укрсоцбанк" має досить солідні шанси на підписання вигідної угоди. "Україна залишається серед 10 країн, інвестиції в які є найцікавішими для закордонних компаній. Зрив одиничної угоди ні на що не вплине", - не сумнівається директор інвестиційної компанії "Драгон Капітал" Дмитро Тарабакін.

Не втрачають надії і акціонери київського банку. "Ми не боїмося, що ціна на банк буде меншою. Навпаки, вважаємо, що нам вдасться продати його дорожче, ніж за договором з Intesa Sanpaolo Sp — через кон'юнктуру ринку", - впевнений голова наглядової ради "Укрсоцбанку" Ігор Юшко.

Згідно з прогнозами, "Укрсоцбанк" до кінця року може бути проданий навіть не за $1,4 млрд., як це передбачалося по "італійській угоді", а вже за $1,5-1,8 млрд. Причому, цифру $1,8 млрд. сьогодні не вважають недосяжною, оскільки акціонери київського банку не перестають нарощувати капітал своєї фінустанови.

До того ж, під час проведення переговорів банк буде продовжувати нарощувати свою частку на українському фінансовому ринку. Так що він має всі шанси поставити новий абсолютний рекорд з банківських продажів.

Нагадаємо, що дотепер найбільшою угодою був продаж банку "Аваль" австрійській групі Raiffaisen Int. за $1,028 млрд.

Реклама: