"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Газова "революція" в Черкасах: "Нафтогаз" проти БЮТ

Газова "революція" в Черкасах: "Нафтогаз" проти БЮТ

Понеділок, 2 квітня 2007, 01:04 -
Рейдерські війни в Україні починають набувати певного політичного забарвлення. Влада в особі “Нафтогазу” звинувачує опозиційну силу БЮТ в рейдерському нападі на державне підприємство. Якщо раніше політики намагалися бути, принаймні офіційно, якнайдалі від

Рейдерські війни в Україні починають набувати певного політичного забарвлення.

Якщо раніше політики намагалися бути, принаймні офіційно, якнайдалі від таких сутичок, то зараз ми маємо прецедент, коли видима сторона одного з таких конфліктів переходить в політичну площину.

Влада в особі “Нафтогазу” звинувачує опозиційну силу БЮТ в рейдерському нападі на державне підприємство.

Що сталося

Реклама:

В суботу, 31 березня, стався штурм ВАТ “Черкасигаз”, підприємства, яке напередодні цього повернулося під контроль НАК “Нафтогаз України” на підставі відповідного рішення суду. Проте назву суду і зміст рішення "Нафтогаз" чомусь не розголошує, посилаючись на те, що такий крок ніби-то може бути небезпечним для компанії.

Як стверджує прес-служба “Нафтогазу”, свідки цієї події та дані оперативної відеозйомки підтверджують, що нападниками керували колишні керівники підприємства, а також народний депутат від фракції БЮТ Петро Кузьменко.

В той же час БЮТ звинувачує в захваті підприємства “Нафтогаз України” та “РосУкрЕнерго”.

За день до описаної події, 30 березня, прес-служба “Нафтогазу” повідомила, що компанія нарешті повернула собі контроль над “Черкасигазом”, поновивши на посаді директора підприємства його колишнього керівника Дмитра Чіріча.

Як говориться в повідомленні “Нафтогазу”, контроль над “Черкаксигаз” НАК втратив у 2005 р. через фальсифікацію протоколу загальних зборів. В “Нафтогазі” вважають, що за цими подіями стояли колишній керівник юрдепартаменту “Нафтогазу” Микола Яхимець, який пізніше став головою правління “Черкасигаз”, та представники ТОВ “Уктрансгаз-Сервіс”, яке володіло 8% акцій підприємства.

В пресі останню структуру пов’язують з колишнім “есдеком”, а нині членом фракції БЮТ Богданом Губським.

Всі спроби НАКу змінити керівництво, яке прийшло, виявилися марними. Водночас на Черкащині розпалився соціальний конфлікт. Наприкінці березня 2005 р. за борги відключили від теплопостачання частину Черкас.

Мер міста Сергій Одарич прямо звинуватив у цьому нардепа Богдана Губського, який, за його версією, “намагається дестабілізувати ситуацію в місті”.

Повернути контроль над “Черкасигаз” НАКу вдалося тільки навесні 2007 р.

Поновлений на посаді голова підприємства Дмитро Чіріч повідомив, що за наданими йому документами від НАК “Нафтогаз України” оцінює збитки, нанесені попереднім керівництвом підприємства, в 70 млн. грн.

Також він повідомив, що найближчим часом на підприємстві сам “Нафтогаз” та правоохоронні органи розпочнуть перевірку діяльності підприємства за останні півтора роки.

За словами речників “Нафтогазу”, реакція протилежної сторони на цю заяву виявилася миттєвою. Як стверджують в НАКу, незабаром після заяви про перевірки на підприємство приїхали представники РВВС Соснівського району, які намагалися проникнути на підприємство, під приводом того, що поступив сигнал про те, що його територію заміновано. Проте ніяких мін міліціонерам знайти не вдалося.

Того ж дня прес-служба депутата Губського повідомила, що у інциденті на “Черкасигаз” нема політичного підґрунтя, і представники близької до нардепа компанії “Укртрансгаз-Сервіс” будуть залагоджувати конфлікт законними способами.

Проте події почали розвиватися в іншому напрямку, дещо далекому від площини закону.

В суботу, 31 березня, о пів на п’яту ранку ВАТ “Черкасигаз” атакували рейдери – близько п’ятидесяти молодиків в шоломах, з бейсбольними битками, арматурою, пістолетами з гумовими кулями та сльозоточивим газом.

Так виглядають наслідки "візиту" рейдерів до "Черкасигаз"

Штурм було відбито на початку шостої години ранку, коли до будівлі почали стягуватися сили міліції.

Дійові особи

31 березня, в суботу, “Нафтогаз України” розповсюдив прес-реліз, в якому серед керівників цього нападу було названо Богдана Губського.

Крім того, як стверджують у НАКу, серед нападників були помічені колишній в.о. голови правління Сергій Черніков, народний депутат Петро Кузьменко, який, за інформацією “Нафтогазу”, входив до групи Губського в БЮТ, а в минулому скликанні в “Єдину Україну”, та Кожедьоров, який, як стверджують в НАКу, керував захопленням “Черкасигазу” в 2005 р.

Як говорять в “Нафтогазі”, участь цих людей у останньому нападі на підприємство підтверджується оперативним відео та показами численних свідків.

Надане прес-службою "Нафтогазу" фото з оперативної зйомки, на якому видно людину, схожу на соратника Богдана Губського нардепа Кузьменка

Нардеп Петро Кузьменко (фото з сайту ВР)

Що каже БЮТ

Прес-служба БЮТ також не промовчала у відповідь на заяви “Нафтогазу”. В суботу, 31 березня, вона теж випустила прес-реліз щодо подій на “Черкасигаз”.

За версією БЮТ, підприємство захопили представники компаній "УкрГазЕнерго" та сам "Нафтогаз України".

Також у повідомленні прес-служби говориться, що “захоплення ВАТ “Черкасигаз" свідчить про продовження та посилення тиску з боку та керівництва “Росукренерго” та НАК “Нафтогаз України” на облгази та є новим витком їх діяльності по передачі газорозподільних підприємств га мереж в руки “РосУкрЕнерго”.

Чим скінчиться суперечка між державною компанією та однією з найбільших опозиційних сил зараз невідомо. Проте цей конфлікт вже перейшов у політичну площину та змусив відкрито виступити з гучними заявами окремі політичні сили.

Тож маємо новий виток розвитку рейдерства – на досить високому державному рівні.

P.S. Найближчим часом "Економічна правда" має намір опублікувати коментар цієї ситуації від представників БЮТ.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!