Де студентам шукати роботу?

Де студентам шукати роботу?

Вівторок, 17 квітня 2007, 10:00 -
Розмір заробітка студентів, що працюють неповний день або обмежений період часу, є доволі індивідуальним і вирішується безпосередньо з роботодавцем. Проте старшокурсники, які бажать працювати за фахом і мають можливість знаходитися в компанії повнийй робо

На роботу замість пар

Враховуючи обмежену кількість часу та відсутність належного досвіду, більшості студентів доводиться працювати на посадах, що не вимагають високої кваліфікації.

Тому дуже часто серед працюючих студентів трапляються промоутери, мерчандайзери та кур'єри. Крім того, під час різноманітних виборів зазвичай саме студенти, що бажають підзаробити у вільний від пар час, розклеюють листівки та працюють агітаторами.

Багато студентів-старшокурсників намагаються все ж знайти роботу за спеціальністю. Часто вони влаштовуються на посаду секретаря чи помічника спеціаліста (як жартують, "старшого куди пошлють").

Реклама:

Наприклад, у компанії "Робота Інтернешнл" посаду вечірнього секретаря обіймає студентка 3-го курсу НАУ Ірина Богданова. Слід зазначити, що у працюючих студентів іноді можуть виникати проблеми з навчанням, оскільки їм періодично доводиться пропускати лекції.

Але перевагами такої роботи є можливість отримати практичний досвід роботи, розвиватися в професійному плані та отримати хоч і невеликий, проте власний доход.

Питання про заробіток студентів, які працюють неповний день або обмежений період часу, є доволі індивідуальним і вирішується безпосередньо з роботодавцем.  У вакансіях, розміщених на порталі Rabota.ua, можна побачити багато пропозицій з працевлаштування для студентів.

Так, наприклад, в компанії "ПрессКом" було відкрито вакансію кур'єра для доставки робочої документації, на неповний робочий день. При цьому вартість роботи такого співробітника роботодавець оцінює у $100. А інформаційне агентство "Ініціатива" оцінює працю промоутера сумою 15 гривень за годину роботи під час акцій в супермаркетах.

Старшокурсники можуть заробляти більше і працювати за спеціальністю, оскільки навчання на останніх курсах багатьох вузів вимагає більше самостійного опрацювання. Наприклад, банк "Фінанси і Кредит" запрошує на роботу помічника рекрутера на неповний робочий день, з окладом у $100.

В деяких випадках випускникам щастить більше. Так, Ольга Окунєва, студентка стаціонару 5-го курсу КНЕУ працює маркетологом у великій транспортній компанії. Її дохід складає $400. Поки на косметику та курси англійської мови цілком вистачає, але диплом доводиться писати вночі, а пари постійно пропускати.

Ким може працювати заочник?

Зазвичай, більшість студентів-заочників влаштовуються працювати на повний робочий день, завдяки наявності великої кількості вільного часу. Серед них багато продавців-консультантів, менеджерів з продажу, торгових представників, секретарів, співробітників колл-центрів. Також зустрічаються бухгалтери, економісти і навіть системні адміністратори.

Дмитру Савичу зараз 21 рік, він вчиться на 4 курсі заочного відділення факультету міжнародної економіки КНЕУ, паралельно працює клієнт-менеджером порталу Rabota.ua. В майбутньому планує пов'язати кар'єру із зовнішньоекономічною діяльністю, а поки  отримує знання, досвід роботи та непоганий дохід.

Стосовно заробітної платні, яку можуть отримувати студенти-заочники, то у порталу Rabota.uaє цікаві пропозиції і для них. Наприклад, компанія Point Comшукає співробітника (студента) на посаду тестувальника мобільних ігор і пропонує заробітну платню $400. Для програміста-початківця така робота принесе не тільки перший досвід, але і купу задоволення.

А для майбутніх економістів краще пройти практику в "Альфа-Банку" на посаді кредитного спеціаліста. Працюючи там позмінно (2 дні робочих, 2 – вихідних) цей співробітник буде отримувати ставку $250 і % від здійснених угод та ще й матиме вільний час для навчання.

Відпочивай і подорожуй

Багато студентів мають шанс добре заробити і водночас попрактикуватися у вивченні іноземної мови, і все це завдяки програмам студентських обмінів. Їх головним завданням, за інформацією "Центру міжнародних обмінів", є надання молоді різних країн можливості ближче познайомитися одне з одним, а також з культурами інших країн.

Аби ці програми були доступними, студентам надається можливість працювати в країні перебування, а також дозволяється подорожувати країною.

Найрозповсюдженішими програмами з обміну студентами є наступні:

* Work & Travel. Учасники цієї програми протягом своїх канікул легально знаходяться за кордоном і проходять стажування у сфері послуг (кафе, бари, готелі, магазини). Працюючи 40 годин на тиждень при оплаті $6,5 на годину, студент компенсує витрати на своє проживання за кордоном і отримує частину грошей у вигляді чистого прибутку.

* Camp USA. Робота в дитячих літніх таборах в якості обслуговуючого персоналу. Вимагає високого рівня знання англійської мови і, бажано, досвіду роботи з дітьми. Основні обов'язки – приготування їжі для дітей та прибирання приміщень. У таборах для дітей з розумовими та фізичними відхиленнями пропонують більшу платню, а потрапити туди на роботу дуже легко, оскільки багато хто не хоче доглядати за хворими людьми.

* Internship. Програма, розрахована на студентів старших курсів і випускників, зацікавлених в отриманні практичного досвіду за своєю спеціальністю. Найкращий спосіб провести час і прикрасити своє резюме вражаючою графою про стажування за кордоном.

Щоправда, перед початком подорожі за кордон, вам необхідно буде сплатити консульський збір $100 та першопочатковий внесок $600-1000. Пошук роботодавця, який готовий прийняти вас на роботу, також у більшості випадків лягає на ваші плечі. 

* Au Pair. Проживання і заробіток за кордоном протягом року. Учасники проживають у родині, допомагають виховувати дітей (45 годин на тиждень). За свою роботу студенти отримують мінімум $556 на місяць, медичну страховку, 2-тижневу відпустку, триразове харчування та місце проживання (окрема кімната в помешканні родини, що приймає).

Студентам, які бажають потрапити за кордон по обміну, слід добре володіти іноземною мовою.

Ростислав Феоктистов – учасник одної з таких програм з обміну між студентами КНЕУ та Стаффорширдським університетом, розповідає: "Для поїздки в Англію набиралися найкращі студенти з груп з посиленим вивченням іноземних мов, які є на кожному потоці. Але оскільки туди могла потрапити обмежена кількість учасників, організатори влаштували нам справжній іспит зі знання англійської. Врешті з усієї нашої групи поїхало всього двоє".

Віктор Закотій, RABOTA.ua

Реклама: