АМКУ покарає жадібних банкірів

АМКУ покарає жадібних банкірів

Четвер, 12 квітня 2007, 13:17 -
Антимонопольний комітет встав на захист позичальників. 11 квітня він настрахав серйозними санкціями банки, які утискають права пересічних українців, що оформляють споживчі кредити. "Неслухняним" фінустановам загрожують не тільки стандартні для цих випадкі
Антимонопольний комітет встав на захист позичальників. 11 квітня він настрахав серйозними санкціями банки, які утискають права пересічних українців, що оформляють споживчі кредити. "Неслухняним" фінустановам загрожують не тільки стандартні для цих випадків штрафи, а й відкликання ліцензій.

Любов по примусу

АМК почав детальне дослідження ринку споживчого кредитування на предмет дотримання конкурентного законодавства. В поле зору цього відомства потрапили операції з автокредитування, іпотеки та надання дрібних кредитів (зазвичай, їх видають у торговельних точках).

Антимонополістів цікавить страхування, яке банки нав'язують своїм клієнтам – пересічним громадянам, яким надають позики. Залежно від виду надаваного кредиту, фінансисти сьогодні жадають від клієнтів страхувати машини й інше заставне майно, а також своє життя.

В АМК в останні кілька місяців стали активно надходити "сигнали" про те, що банкіри не просто примушують українців купувати страхові поліси, а й указують їм, в яку саме компанію звернутися. Відповідно до діючого законодавства, вони не мають права цього робити – громадяни повинні самі вирішувати, послугами яких СК їм користуватися.

Реклама:

Власне, ситуація майже класична – чи не кожен сильний гравець ринку споживкредитування сьогодні має або "родинну" страхову компанію (створену акціонерами банку), або коло дружніх йому СК. І намагається всіма правдами й неправдами "загнати" туди своїх позичальників.

АМКУ почне штрафувати

Саме ці випадки й намагається сьогодні виявити й документально довести Антимонопольний комітет. А тому останнім часом він став активно запитувати в банках інформацію про їх власників, а також страховиків, що співпрацюють з ними. Встановивши зв'язки між цими структурами, можна буде говорити про змову і відповідні санкції, передбачені чинним законодавством.

Банки ж, відчувши недобре, стали просто ігнорувати запити АМК. Деякі з них, посилаючись на надумані підстави, іноді вчасно не надають повної інформації про свою діяльність навіть на запити компетентних органів.

Одним з найзатятіших ухиляльників від надання інформації минулого тижня став одеський "Імексбанк", проти якого АМК навіть відкрив справу. Тепер банку загрожує штраф – 1% річного доходу.

Чиновники вважають, що досвід одеситів повинен стати показовим, і обіцяють суворі санкції і стосовно інших українських банків, які не побажають ділитися своїми даними.

"Банківські установи, які належним чином не реагуватимуть на наші запити, будуть жорстко покарані. При цьому йдеться не тільки про штрафи, але й про те, щоб поставити перед Нацбанком питання про відкликання ліцензій банків, які не бажають працювати в правовому полі", – грізно заявив голова Антимонопольного комітету Олексій Костусєв.

Банкам уріжуть права

Спостерігачі вважають, що розслідування антимонополістів затягнуться на кілька місяців, і не виключають, що вони будуть мати наслідки не тільки в сфері співробітництва банків зі страховими компаніями, а й для всього споживкредитування. Фахівці розраховують на справжю реформу в правилах кредитуваннях населення, де нині досить часто порушуються права позичальників.

Порушення прав позичальників можуть бути зовсім дрібними, як, наприклад, заборона деяких фінзакладів гасити споживкредити безготівковими перерахуваннями (це вимагають робити готівкою), так і досить істотними.

Скажімо, деякі банки дотепер забороняють дострокове погашення позик у перші півроку-рік кредитування. Перш за все, це стосується іпотечного кредитування.

Таким чином, нівелюється сама ідея виплати позики раніше строку: адже багато банків працюють не по ануїтетній (кредит виплачується рівними частками), а класичній схемі погашення кредиту, за якої левова частка відсотків виплачується на початку строку. Причому, одночасно з усіма супутніми комісіями.

Все тими ж комісіями банки останнім часом гальмують розвиток перекредитування, яке почало активно розвиватися ще в середині 2006 р. – позичальники з дорогими кредитами одержали можливість міняти банки. Деякі фінустанови навіть запустили спеціальні програми під гаслом – "позбудься дорогого кредиту".

Банки з високими процентними ставками, які почали губити клієнтів, швидко зорієнтувалися в ситуації і стали всіма правдами й неправдами чіплятися за позичальників. Головним чином, вони робили ставку на високі комісії при перекредитуванні.

Фахівці впевнені, що всі перераховані вище виверти, що дозволяють сьогодні "обдирати" українців, можна легко скасувати однією лише постановою Нацбанку або законом про правила споживчого кредитування. Досить лише чітко описати випадки, в яких фінустанови мають право стягувати комісії за свої послуги, а в яких – не мають. Спостерігачі не виключають, що детальне дослідження Антимонопольного комітету може спровокувати розробку й прийняття такого документу.

Реклама: