У Мороза переплутали лобізм з роботою?

У Мороза переплутали лобізм з роботою?

Четвер, 29 березня 2007, 13:18 -
До редакції "Економічної Правди" надійшла заява прес-служби Соціалістичної партії України (цей документ наведено нижче. – "ЕП") стосовно статті "Будні соціалістів у ВР: сигари та крабові палички", котру було опубліковано на нашому сайті 27 березня. Так, у

До редакції "Економічної Правди" надійшла заява прес-служби Соціалістичної партії України (цей документ наведено нижче. – "ЕП") стосовно статті "Будні соціалістів у ВР: сигари та крабові палички", котру було опубліковано на нашому сайті 27 березня.

Редакція "ЕП" висловлює велику подяку прес-службі СПУ за відгук на нашу публікацію, адже одним з покликань ЗМІ є встановлення діалогу між політиками та суспільством.

Хоча редакція не завжди поділяє точку зору авторів статей, що публікуються на сайті, в цьому випадку ми дозволимо собі зробити декілька зауважень з приводу заяви речників Соцпартії.

Так, в своєму листі прес-служба СПУ стверджує, що "ЕП" в названій статті "засуджує соціалістів-парламентарів за те, що вони професійно виконують свою роботу, яка полягає у розробці та прийнятті законів". Також в листі йдеться про те, що депутати СПУ намагаються захистити вітчизняних споживачів від імпортних продуктів сумнівної якості та зменшити потік контрабанди в країну.

Реклама:

Дійсно, розробка та ухвалення законів – це прямий обов’язок народних депутатів, які мають захищати інтереси українських громадян. Ніхто не заперечує і того, що держава має захищати вітчизняних виробників і споживачів.

Проте, інколи українська влада, яку уособлює і парламент, чомусь виконує ці обов’язки, захищаючи одну частину суспільства за рахунок іншої.

Тож у випадку із крабовими паличками, законопроект депутата-соціаліста з пропозицією підвищення ввізного мита на цю продукцію дійсно захистить вітчизняних виробників. Але водночас змусить споживачів купляти тільки їх продукцію, що може зробити цих виробників ледве не монополістами – як зазначалося в статті, в Україні є лише три виробника крабових паличок.

А проблеми з якістю продукту, на що вказує у своєму листі прес-служба СПУ, цей законопроект не вирішить, адже, як відомо, за відсутності конкуренції навряд чи можна сподіватися на її покращення. Тож тут аж ніяк не може йтися про захист споживачів від неякісної продукції.

До того ж, прес-служба СПУ дуже дивно читає коментарі читачів сайту. Речники соціалістів з п’яти коментарів до статті помітили лише один, щодо якості імпортованих крабових паличок.

"У коментарях до вищезгаданої статті один з читачів зазначає: "Якби ви знали, з чого той Китай робить свої "палички", то на поріг країни самі не пустили би їх. Повірте людині, що на цьому трохи розуміється, наші таки можна їсти, то не жалко й за них постояти". Це свідчить, що українці підтримують позиції СПУ щодо захисту вітчизняних споживачів та товаровиробників і не хочуть споживати закордонні продукти сумнівної якості", – говориться в листі СПУ.

Проте, здається, автори листа просто відредагували коментар читача так, як їм було вигідно. Адже вони "не помітили", що дописувач погоджується з тезою про лобізм, а також виказує своє не досить прихильне ставлення до самої СПУ.

Ось як виглядає цей коментарій в повному варіанті:

В прес-службі СПУ також "не помітили" решту коментарів, в яких читачі прямо погоджуються з викладеною в статті позицією щодо неприхованого лобізму законопроектів, про які йдеться.

Щодо зниження ввізного мита на тютюн та сигари, то аргументи на користь думки про те, що цей законопроект має на меті відстоювання інтереси певного кола бізнесменів, досить чітко викладені в самій статті.

Тож якщо в СПУ дійсно лобізм вважають єдиним способом захисту економіки, то виникає питання: в чому ж саме полягає професіоналізм, з яким, як стверджує прес-служба, депутати СПУ виконують свої професійні обов’язки?

Редакція "Економічної Правди"

Повний текст заяви прес-служби СПУ:

Останнім часом деякі ЗМІ, (наприклад, інтернет-видання "Економічна правда" , 27.03.2007, стаття "Будні соціалістів у ВР: сигари та крабові палички") засуджують соціалістів-парламентарів за те, що вони професійно виконують свою роботу, яка полягає у розробці та прийнятті законів. Мабуть, це сильно дивує тих, хто замість законодавчої діяльності організовує блокади, марші та походи на Київ? Дійсно, мабуть, декому з народних депутатів імпонує займатися блокуванням туалетів та електрощитових і отримувати за це зарплату близько 15 тис.грн., замість того, щоб розробляти проекти необхідних суспільству та державі законів.

"У гаморі політичної гри депутати тихо опрацьовують економічні питання", - йдеться у статті. Тобто автори визнають, що СПУ не бере участь у політичних ігрищах, а працює над економікою. Це їх обурює? Дійсно, для деяких політичних сил головне - політичні ігри заради особистої та корпоративної вигоди. Натомість, СПУ своєю показовою поведінкою ламає вибудувану лінію на дискредитацію Верховної Ради, яка нібито "нічого не робить, тільки мітингує".

Автори матеріалу дорікають соціалістам, що "вони не гребують дрібними законопроектами". Це дійсно так, для депутатів-соціалістів немає "дрібних" законопроектів, усі вони без винятку важливі, оскільки саме завдяки активності парламентарів Верховна Рада може оперативно розв'язувати нагальні соціально-економічні проблеми.

Дивно, що називаються "дрібними" закони, які орієнтовані за захист вітчизняного виробника - як, наприклад, законопроект народного депутата Михайла Мельничука №3141, що стосується крабових паличок. Цілком можливо, що турбота про Україну та українську економіку є дивною для тих, хто на шкоду національній економіці та вітчизняним виробникам лобіював інтереси виробників польської яловичини, тростинного цукру-сирцю з Бразилії та ділків, які прагнуть за безцінь скупити українську землю.

Цікаво, що у коментарях до вищезгаданої статті один з читачів зазначає: "Якби ви знали, з чого той Китай робить свої "палички", то на поріг країни самі не пустили би їх. Повірте людині, що на цьому трохи розуміється, наші таки можна їсти, то не жалко й за них постояти". Це свідчить, що українці підтримують позиції СПУ щодо захисту вітчизняних споживачів та товаровиробників і не хочуть споживати закордонні продукти сумнівної якості.

Звертаємо увагу, що Соціалістична партія України у своїй діяльності неухильно притримується своєї передвиборної програми "Збудуємо Європу в Україні". У пункті 16 цього документу наголошується: "Українські товаровиробники матимуть підтримку і всебічний захист держави. Інноваційний розвиток держави буде забезпечено".

Знову ж таки, інший законопроект Михайла Мельничука №3140, що стосується оподаткування імпортованих тютюнових виробів, зменшує можливості для контрабанди. Оскільки ця законодавча ініціатива наштовхнулася на певний спротив, значить, автор зачепив інтереси тих, хто ввозить до України тютюнові вироби невідомої якості за тіньовими схемами, нелегально, в обхід держбюджету.

Загалом станом на 26 березня 2007 року членами фракції СПУ було внесено на розгляд Верховної Ради України 181 проект законів України із загальної кількості 1249 проектів. Депутати - соціалісти були найактивнішими у здійсненні законодавчої ініціативи. Один депутат - соціаліст у середньому підготував 5,84 законопроектів законодавчих актів, що є найвищим показником у парламенті і вдвічі більше, ніж у середньому по парламенту (2,77 законопроекти).

Депутати фракції СПУ доклали чимало зусиль для вдосконалення законодавчо-правового поля у державному будівництві, фінансово-економічній сфері, реформуванні судово-правоохоронної системи, земельних відносин, а також для захисту інтересів потужних промислових виробників, сільського населення, пенсіонерів, вчителів, медиків, чорнобильців, молоді, дітей та матерів.

www.spu.in.ua

Реклама: