"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сумні підсумки битви за держбанки

Сумні підсумки битви за держбанки

Вівторок, 20 березня 2007, 16:19 -
Боротьба за контроль над двома найпотужнішими державними банками вийшла на фінальну стадію. Вчора братам Клюєвим вдалося змінити керівництво "Ощадбанку". А от певний спокій навколо "Укрексімбанку" слід шукати в позиції менеджменту. Голова правління Віктор

Боротьба за контроль над двома найпотужнішими державними банками вийшла на фінальну стадію. Вчора братам Клюєвим вдалося змінити керівництво "Ощадбанку". А от певний спокій навколо "Укрексімбанку" слід шукати в позиції менеджменту. Голова правління Віктор Капустін вирішив не наслідувати приклад свого колеги Морозова і натомість шукати точки дотику з впливовими донецькими. Адже неспроста наглядову раду змінили, але Капустіна – залишили, і все відбулося тихо-мирно.

Нагадаємо, п'ятнична (16.03.07) атака рейдерів із Грушевського на "Ощадбанк" завдяки зусиллям керівника банківської установи Олександра Морозова була відбита. Допомогла хитромудра знахідка – оголошення санітарних заходів проти гризунів та відсутність одного з членів наглядової ради. Втім, перемога виявилася тимчасовою. Вже в понеділок знову була зібрана наглядова рада у складі представників від парламенту та Кабміну.

На засіданні було вирішено змінити голову правління – замість проющенківського Морозова там проголосували за кандидатуру Анатолія Гулея. Поміняли і голову наглядової ради – на місце звільненого Рибачука поставили Данила Волинця.

Обидві кандидатури – 100% "донецькі": перший очолював "Актив-банк" братів Клюєвих, другий – входив до наглядової ради їхньої фінансової установи.

Реклама:

"Ощадбанк" – ласий шматок. Особливо останнім часом, коли фінустанова отримала право обслуговувати енергоринок. Протягом 2006 року чистий прибуток банку склав 145 млн. грн.

Для отримання контролю над банком "антикризовики" змінили принципи формування наглядової ради "Ощадбанку" (а заразом і "Укрексімбанку") шляхом прийняття змін до Закону "Про банки та банківську діяльність" від 22 грудня 2006 року.

Замість 14 представників від Президента (7) та Верховної Ради (7), наглядові ради цих установ тепер складаються із п'ятнадцяти членів – по п'ять від Президента, Верховної Ради та Кабміну. Наступним кроком стало наповнення наглядових рад "своїми" людьми – маючи більшість у Верховній Раді, це виявилося доволі легкою справою.

Втім, Олександр Морозов буде боротися за банк до останнього. І, судячи з усього, епілог протистояння зовсім необов'язково буде мати той вигляд, якого намагаються йому надати автори із Кабміну. Наразі у Олександра Морозова є вагомі аргументи і ресурс у вигляді президентської підтримки.

А спротив президентської команди з кожним втраченим бастіоном влади стає більш запеклим. Зараз складається враження, що у випадку із банками президентська команда буде стояти до переможного кінця.

Так, суд заборонив наглядовій раді "Ощадбанку" приймати будь-які рішення. Власне, це дозволило Олександру Морозову заявити про невизнання рішення засідання наглядової ради. Крім цього, керівник "Ощадбанку" стверджує, що засідання було нелегітимним ще і тому, що не було витримано десятиденний строк для його скликання. Відкидає він і контрзакиди супротивників, що засідання керівного органу банку в понеділок було продовженням п'ятничного, оскільки тоді кабмінівським "рейдерам", як відомо, не вдалося зібрати кворум.

Олександр Морозов не залишив і не збирається залишати свій кабінет і попереджає про можливі спроби "силового" захоплення приміщення його супротивниками, які вичерпали арсенал мирних засобів ведення війни за сфери впливу.

Ситуація навколо "Укрексімбанку" є справжнім контрастом до бурхливих подій навколо "Ощадбанку". Ніхто не намагається змінити голову правління Віктора Капустіна, не дивлячись на зміну наглядової ради.

Секрет "дивної війни", можливо, полягає у тому, що Віктор Капустін лояльно ставиться до фінансових проектів головних ініціаторів атак на держбанки – братів Клюєвих. Уявна ціна збереження на посаді керівника "Укрексімбанку" – немаленька.

Так, "Укрексімбанк" з осені минулого року видав підприємствам, підконтрольним донецьким братам, суму в приблизно 360 млн. грн. При цьому АТ "Вістек", Костянтинівський металургійний завод, ВАТ "Артемівський завод з обробки кольорових металів" отримали "на трьох" близько 127 млн, корпорація "Укрпідшипник" – ще 233 млн. грн.

Як не важко здогадатися, процентні ставки на видані кредити "Укрексімбанк" встановив більш ніж помірні. Наприклад, деякі кредитні лінії у національній валюті АТ "Вістек" отримало по ставці у 12,5%. Це на фоні середніх ставок на подібні кредити у національній валюті українських банків, які сягають 20%.

Кредити "Укрпідшипник" видавалися майже в унісон з продажем одного із найбільших підприємств корпорації – "Донбаскабелю" – російській компанії "Севкабель-Холдинг". Природньо, що такі щедрі фінансові транзакції сприяли покращенню передпродажних показників підприємства.

За лояльність Віктор Капустін отримав, в свою чергу, більш лояльну наглядову раду. Разом в парламентській та урядовій квоті цього керівного органу аж три члени від опозиції – зокрема, Андрій Зінчак (корпорація "Богдан", близький до Петра Порошенка) та Валерій Сетков (близький до БЮТ).

Власне, під питанням підтримка голови правління, який все більше лягає під нових хазяїв та обслуговує їхні проекти, пропрезидентским табором. Регіонали щойно звільнили від обов'язків голови наглядової ради Державного експортно-імпортного банку президентського ставленика Сергія Прохорова, призначивши замість нього Ігоря Сотуленко.

У цьому випадку шанси зберегти своє крісло у Капустіна покращуються. Регіонали люблять перебіжчиків і обдаровують їх всілякими бонусами.

Однак у випадку із Клюєвими – не все так однозначно просто. На них самих після отримання контролю над банками можуть чекати нелегкі часи. За посиленням позицій Клюєвих вже давно із певним роздратуванням слідкують їхні колеги із дружніх донецьких ФПГ.

Не виключено, що підгрібання під себе фінансових потоків "Укрексімбанку", а також "Ощадбанку", може створити загрозу для рівноваги "донецьких розкладів", що потягне за собою нову корекцію менеджменту цих структур, яка на цей раз навряд чи принесе добрі новини для "перефарбованого" Віктора Капустіна.

Результати діяльності "Ощадбанку"

(станом на 01.01.07)

Чистий прибуток

145,3 млн. грн.

Активи

11 590,4 млн. грн.

Власний капітал

5 812,49 млн. грн.

Кредитний портфель

1 791,4 млн. грн.

Дані АУБ

Результати діяльності "Укрексімбанку"

(станом на 01.01.07)

Чистий прибуток

382 млн. грн.

Активи

18 649 млн. грн.

Власний капітал

2 473,23 млн. грн.

Кредитний портфель

13 566,65 млн. грн.

Дані АУБ

Читайте також Атаку Януковича відбили отрутою проти пацюків

Реклама: