UMC і "Голден Телеком" посварилися

UMC і "Голден Телеком" посварилися

Четвер, 1 березня 2007, 16:30 -
Оператори UMC і "Голден Телеком" не змогли домовитися про тарифи на доступ до мереж один одного. 1 березня оператор "Голден Телекому" заявив про те, що один з найбільших операторів мобільного зв'язку UMC відмовився приймати до своєї мережі дзвінки від або

Оператори UMC і "Голден Телеком" не змогли домовитися про тарифи на доступ до мереж один одного.

В результаті з 1 березня сторони ледве не позбавили своїх абонентів можливості дзвонити з номерів "Голден Телекому" на номери UMC і навпаки.

Нерівні ставки

1 березня оператор "Голден Телеком" заявив про те, що один з найбільших операторів мобільного зв'язку UMC відмовився приймати до своєї мережі дзвінки від абонентів фіксованого зв'язку "Голден Телеком".

Реклама:

Компанія повідомила, що UMC вирішив не продовжувати укладений раніше договір про взаємоз'єднання мереж, термін якого минув.
Але через кілька годин UMC виступив із зустрічним обвинуваченням, заявивши, що договір було розірвано з ініціативи "Голден Телеком". За даними UMC, не домовившись з конфліктуючою стороною про умови договору, компанія змушена була тимчасово призупинити доступ "Голден Телеком" до своєї мобільної мережі.

В той же час абоненти цього не відчули – компанії в самостійному порядку встигли налагодити альтернативні способи з'єднання.
Причиною критичної ситуації став конфлікт операторів з приводу тарифів на доступ до мереж один одного. Коли абонент "Голден Телеком" дзвонить на номер UMC компанія платить останньому 50 коп. за хвилину з'єднання. При цьому UMC платить "Голден Телекому" за доступ до його мережі лише 18 коп.

В той же час "Голден Телеком" вважає справедливою плату в розмірі 30 коп. для обох операторів. Цю суму оператор вирахував сам, керуючись рівнем прибутковості UMC.

Останній же аргументує свою позицію тим, що встановлює рівні для всіх ставки доступу до своєї мережі. Крім цього, доставка трафіку до абонента фіксованого зв'язку і від нього під час дзвінка здійснюється мобільним оператором, що збільшує його витрати. У зв'язку з цим прохання "Голден Телекому" встановити рівні тарифи UMC не підтримав.

Регулятор неспроможний

Суперечка перемістилася в Національну комісію з регулювання зв'язку.

За словами члена НКРЗ Петра Семерея, на спільному засіданні комісії і представників операторів компанія UMC обіцяла не блокувати доступ до своєї мережі і вирішити питання тарифів до кінця березня. Однак свою обіцянку не дотримала.

Ситуація ускладнюється тим, що невдоволення тарифами на доступ до мереж найбільших операторів росте. З критикою існуючих ставок виступив і оператор "Українські радіосистеми", що надає послуги під брендом "Білайн".

Він змушений платити саму високу ціну — $0,12 за хвилину дзвінка. У той же час "Астеліт" (ТМ life:)) платить $0,10. На думку керівництва УРС, це створює нерівні умови для компанії.

Справедливим УРС вважає тариф $0,05 центів. В Росії, приміром, ставки доступу до мереж складають біля $0,035.

У той же час дієвих механізмів впливу на операторів у НКРЗ немає: комісія не може регулювати розмір плати за доступ до мережі.
Створена в лютому робоча група намагається визначити механізм впливу на домінуючих операторів, однак перш, ніж у регулюючого органа з'являться права контролювати тарифи, цей процес має бути затвердженим у Верховній Раді.

"Це зайвий раз говорить про безпорадність НКРЗ і недосконалість законодавства. Якщо НКРЗ це пропустить повз себе, то комісію треба просто викинути на вулицю", – вважає аналітик компанії iKS-Consulting Олексій Данілін.

Сміття з хати

Тим часом сторони перейшли до взаємних публічних обвинувачень. За словами директора із взаємодії з операторами "Голден Телекому" Кирила Козлова, позиція UMC створює нерівні умови для розвитку дрібних і середніх операторів і може призвести до монополізації ринку телекомунікаційних послуг.

"Збереження розрахункових такс за доступ на телекомунікаційні мережі на існуючому рівні перешкоджає зниженню тарифів для кінцевих користувачів, а також неминуче відіб'ється на якості послуг для абонентів, оскільки оператори будуть змушені використовувати непрямі маршрути доставки трафіку", – додав він.

У випадку, якщо компроміс не буде досягнуто до кінця березня, "Голден Телеком" планує звернутися до Антимонопольного комітету.
В свою чергу UMC вважає неприпустимим перенос компанією "Голден Телеком" деталей переговорного процесу двох бізнесів-структур в публічне поле, що "суперечить етичним принципам ведення бізнесу і може бути розцінене як спроба натиснути на іншу сторону і вплинути на хід переговорів".

Крім цього, UMC заявила про некоректність самостійного розрахунку прибутковості хвилини трафіку, оскільки в Україні відсутня єдина методика розрахунку собівартості телекомунікаційних послуг.

Оператор заявив також, що інформація про плату за доступ до мереж є конфіденційною, і UMC може вимагати від "Голден Телекому" пояснень з приводу порушення умов договору.

Експерти вважають, що дії обох компаній суперечать нормам цивілізованого ринку.

"Обидві компанії винні в тому, що використовують недосконалість нашої регуляторної системи. Всі мають працювати за рівними правилами", – додає Данілін.

В АМКУ в свою чергу окрилені гострим протистоянням операторів.

"Слава Богу, що там загострюється боротьба, тому що коли загострюється конкурентна боротьба, ясно, що вона буде переходити в площину взаємних претензій, звернень до різних органів і це добре, – зазначив голова АМКУ Олексій Костусєв. – Тому що це означає, що не буде більше тієї ситуації, коли на ринку було спокійно, як на цвинтарі, коли UMC і "Київстар" ледве не на сто відсотків контролювали цей ринок і здавалося, що так буде вічно".

Реклама: