Чи є перекур частиною робочого часу?

Чи є перекур частиною робочого часу?

Понеділок, 5 лютого 2007, 14:28 -
Кілька років тому один пристрасний курець порахував, що він працює більше 35 годин на тиждень, і став вимагати у свого роботодавця оплати позаурочних годин. Підприємство заперечило, що збільшення робочого часу пов'язане з його численними перекурами. Але с

В Декреті про заборону паління у громадських місцях, який було ухвалено у Франції восени 2006 р., нічого не говориться з цього приводу, і міністерство охорони здоров'я (Франції) залишає питання на розсуд голови підприємства.

Кілька років тому один пристрасний курець порахував, що він працює більше 35 годин на тиждень, і став вимагати у свого роботодавця оплати позаурочних годин. Підприємство заперечило, що збільшення робочого часу пов'язане з його численними перекурами.

Адвокат Еммануель Елло-Сінтрак згадує про цей процес, на якому вона захищала найманого працівника: "Я провела паралель із перервами на каву. Я довела, що в ході цих перерв він завжди розмірковував. Тому їх не можна вважати зупинкою у роботі. Адже він перебував у розпорядженні свого роботодавця". Суд прийняв рішення на користь курця і зобов'язав підприємство оплатити позаурочні години.

Можна із впевненістю казати, що у найближчі роки правосуддю буде представлено до розгляду велику кількість аналогічних позовів. Оскільки у Декреті про заборону паління у громадських місцях, що його було ухвалено у листопаді 2006 року, нічого не йдеться про перекури.

Реклама:

У міністерстві охорони здоров'я Франції заявили, що "питання про перерви, які періодично влаштовуються для паління, знаходяться у віданні існуючого законодавства. Цю проблему залишено на розгляд керівництва підприємства".

Однак Трудовий кодекс не жартує з поняттями "перерва" чи "робочий час". Стаття L212-4 говорить, що "дійсна тривалість робочого часу – це час, протягом якого робітник перебуває у розпорядженні роботодавця, має виконувати його директиви і не може вільно займатися особистими справами".

"Це незрозуміло, – визнає Жан-Дені Комбрексель, генеральний директор підприємства. – Все залежить від рішення підприємства. В принципі, ці перерви мають вираховуватися із робочого часу".

Нічого не передбачено

Дзвінок до Acticall, сервіс-центру, який розглядає заяви, що надходять до Tabac Info Service, від імені Національного інституту профілактики та освіти у галузі охорони здоров'я.

"В законі нічого про це не сказано. Це дуже делікатне питання", – відповідає оператор.

Дан Гріге, член паризької колегії адвокатів, вважає, що після введення декрету проблеми виникнуть в першу чергу на великих підприємствах. "Курці, що працюють у башті Аха (40-поверховий хмарочос – ред.), повинні будуть сісти в ліфт, викурити цигарку і піднятись назад, кожен такий похід триватиме хвилин 10".

Працівник, що викурює в середньому 10 цигарок за робочий день, загалом буде витрачати на перекури 1 годину 40 хвилин. "Чи залишає він робоче місце? Якщо так, то, безумовно, це може бути причиною для звільнення. Це слабкий бік декрету", – робить висновок адвокат.

А якщо працівник, що спустився викурити цигарку на вулицю, потрапляє під машину, чи йдеться тут про виробничу травму?

"Ця проблема неодмінно виникне" – прогнозує Елло-Сінтрак. Зазвичай, додає адвокат, коли працівник знаходиться в робочий час у безпосередній близькості від свого підприємства, вважається, що йдеться про нещасний випадок на роботі.

У випадку непогодження з цим роботодавець має довести, що працівник в цей момент не виконував своїх функцій. У 1997 році суд відхилив версію про нещасний випадок на роботі, розглядаючи справу одного робітника, який вийшов за межі території будівництва, щоб випити кави у сусідньому кафе, і потрапив під машину.

Inopressa.ru

Реклама: