"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

До дня закоханих: Як реєструють "офісне кохання"

До дня закоханих: Як реєструють "офісне кохання"

Середа, 14 лютого 2007, 12:57 -
Після скандалу навколо зв'язку президента США Білла Клінтона з Монікою Левінські корпоративні ради стали побоюватися, як би любовний зв'язок когось із керівництва не призвів до того, що їх компаніям доведеться виплачувати великі компенсації.

У зв'язку з тим, що багато офісних працівників надсилають один одному "валентинки" і навіть фліртують на роботі, деякі роботодавці намагаються відгородити себе від відповідальності на випадок, якщо романтичні стосунки "зів'януть".

Вони просять співробітників, здебільшого високопосадовців, підписувати "любовні контракти". Підписання подібного документа знімає відповідальність з роботодавця в тому випадку, якщо близькі стосунки закінчаться судовим позовом про сексуальні домагання або переростуть в конфлікт.

Ці контракти, найпопулярніші в індустрії розваг, також можуть стати для пари формальним способом оголосити про свої стосунки, якщо їхній зв'язок може вплинути на підсумки роботи або викликати негативну суспільну думку.

Подібний контракт міг би виявитися корисним для колишнього директора компанії Boeing Гаррі Стоунсайфера, позашлюбні стосунки якого із співробітницею середньої ланки розбурхали компанію в 2005 році і призвели до його звільнення.

Реклама:

"Якби Стоунсайфер міг сказати: "Зачекайте, ми ж оголосили про ці відносини чотири роки тому", з боку ради директорів могла б бути інша реакція", – пояснює Гаррі Метьюсон, адвокат із Сан-Франциско. Як він розповів, його фірма розробила тисячу з декількох тисяч існуючих сьогодні "любовних контрактів".

Подібний контракт було підписано у зв'язку з продажем одного виробничого підприємства в районі Саутленд, розповідає Моніка Беллард, президент консультаційної фірми Parallax Education із Санта-Моніки. Між президентом і віце-президентом фірми існував зв'язок. І він, і вона були одружені.

На крайні вимоги генерального директора компанії вони підписали "любовний контракт", що дозволив йому попередити покупця підприємства про їхній зв'язок. Покупка не відбулася, хоча це сталося з інших причин, розповіла Беллард. Повідомити назву компанії вона відмовилася.

Амурні стосунки в офісах стають все частішим явищем, говорять юристи і посередники. І це може призвести до того, що "любовні контракти" стануть популярнішим явищем. Під час недавнього дослідження 43% працюючих людей у США визнали, що ходили на побачення з колегами, найчастіше ці стосунки переростали в шлюб.

Часто коханці намагаються тримати свої взаємини в таємниці. Але коли про них стає відомо або коли начальство вирішує повідомити про них, пари можуть попросити підписати "любовний контракт", в якому говориться, що вони вступили у стосунки "добровільно" і "за взаємною згодою". За словами адвокатів, добровільність контракту захищає наймачів від відповідальності в тому випадку, якщо стосунки зіпсуються.

"Це дозволяє трохи підстрахуватися, на зразок шлюбної угоди", – пояснює Метьюсон.

"Угоди про добровільні стосунки", так офіційно називаються "любовні контракти", вперше з'явилися близько восьми років тому. Після того як стало відомо про зв'язок президента Клінтона з Монікою Левінські, що проходила тоді стажування в Білому домі.

Корпоративні ради стали побоюватися, як би любовний зв'язок когось з керівництва не призвів до того, що їх компаніям доведеться виплачувати великі компенсації. За словами Метьюсона, чия фірма захищає інтереси наймачів, деякі його клієнти панікували і запитували: "Ах, що ж нам робити?".

Юристи і консультанти, що дали інтерв'ю для цієї статті, відмовилися повідомити, які компанії замовили складання таких контрактів, пославшись на конфіденційність цих відомостей.

У типовому контракті може говоритися: "Я знаю, що це може показатися вам дурнею або необов'язковим, але... для мене вкрай важливо... щоб ви були впевнені: наші стосунки абсолютно добровільні".

Звичайно коханці підтверджують, що вони знайомі з політикою компанії в тому, що стосується сексуальних домагань, і завіряють, що зможуть розстатися без шкоди для роботи. Підписаний оригінал контракту звичайно передається у відділ кадрів компанії.

Як розповів Метьюсон, в суді "любовні контракти" поки не з'являлися, однак деякі розсерджені співробітники, що підписали їх, пізніше намагалися заявити, що стосунки, які вичерпали себе, не були добровільними. Але демонстрація контракту, як він говорить, завжди призводила до того, що розмови про судовий позов припинялися.

"От що нам приніс судовий світ", – підводить він підсумок.

Inopressa.ru

Реклама: