СПЕЦПРОЄКТ "Митниця. Тестування"
за підтримки Посольства США, Міжнародної Організації з Міграції в Україні
Результати тестування митників: дві третини складу рекомендовано до служби

Результати тестування митників: дві третини складу рекомендовано до служби

Вівторок, 20 липня 2021, 13:00 -
Тестування посадовців Державної митної служби як перший етап кадрової реформи української митниці дало очікувані результати. Дві третини службовців склали тестування, яке оцінювало знання законодавства, загальні здібності і благонадійність.

Серед них – 56 відсотків працівників, яких було без зауважень рекомендовано до подальшої служби. Ще 10,7 відсотка були рекомендовані умовно.

Водночас 33 відсотки учасників з атестацією не впоралися. Їх не рекомендували до служби (10,5%), або ж перевірка не дала однозначної відповіді (близько 20%). Висновки за підсумками тестування Держмитслужба використовуватиме в подальшій кадровій політиці.

Під час тестування митники мали підтвердити кваліфікацію і благонадійність. Саме таку мету заклали в реформу її розробники: Міністерство фінансів, Держмитслужба та експерти, залучені Міжнародною організацією з міграції (МОМ) та Посольством США в Україні, за підтримки яких здійснюється проєкт із тестування посадових осіб митних органів.

"Серед усіх працівників, яких за результатами тестування зараховано на контрактну основу в єдину юрособу Держмитслужби, першими на початку піврічного випробувального терміну перевірку на доброчесність пройдуть ті посадовці митниць, які були відсторонені від виконання службових обов'язків внаслідок можливих контактів з особами, на яких накладено санкції Ради національної безпеки та оборони. Передбачається можливість проходження поліграфа", – пояснив заступник голови Держмитслужби Владислав Суворов.

Статистика як показник успішності реформи

Загалом у тестуванні взяли участь понад 9 тис осіб. З-поміж них близько 500 учасників показали відмінний результат, понад 500 учасників не впоралися із завданнями на знання законодавства, ще 777 провалили тест на загальні здібності. Таким чином, понад 17 відсотків службовців не були допущені до третього етапу – перевірки на благонадійність.

 

Найкращі знання з перших двох модулів продемонстрували працівники Буковинської, Енергетичної та Дніпровської митниць, де успішні результати отримали понад 90 відсотків учасників.

Найнижчі результати – у службовців Чорноморської митниці (Херсонська область) – 24,7 відсотка, Галицької митниці (Тернопільська область) – 27,8 відсотка та Координаційно-моніторингової митниці 31,2 відсотка.

Із тестуванням на благонадійність впоралися 56 відсотків учасників, ще близько 11 відсотків було "умовно рекомендовано" до подальшої служби.

 

У лідерах опинилися Подільська (Хмельницька область), Північна (Чернігівська область) та Київська (Черкаська область) митниці, де показник благонадійності працівників становив 75, 65 та 69 відсотків відповідно.

Аутсайдери – Азовська, Галицька (Івано-Франківська область) та Східна митниці (22%, 16% та 18% неблагонадійних працівників відповідно).

 

За підсумками всіх трьох раундів тестування першість посіли Буковинська, Поліська та Північна митниці, де на відмінно з усіма завданнями впоралися від 8 до 9 відсотків працівників.

 

"Концепція тестування за новою методикою себе повністю виправдала. У першу чергу – ідеологічно, адже головним завданням було обрати найбільш фахових працівників і максимально очистити службу.

Близько 67 відсотків працівників, що повністю або в основному відповідають очікуваному рівню кваліфікації, – це достойний показник.

Упевнений, що використання цієї методики і надалі буде надійним механізмом відбору гідних кандидатів для роботи на митниці", – наголошує керівник проєктів у сфері управління кордонами Представництва МОМ в Україні Роман Горбовий.

Нульова терпимість до корупції – основа реформи

Тестування державних органів влади в Україні відбувається не вперше – на шляху до реформ іспити складали у Нацполіції, Державній фіскальній службі та прокуратурі.

Атестація посадовців цих трьох служб виявила загальну тенденцію: близько третини працівників колишньої системи підлягають звільненню. Водночас 70 відсотків – це ті, хто засвідчив своє право продовжувати роботу в реформованих органах. Деякі конкурсанти навіть можуть претендувати на підвищення посади, зокрема ті, хто склав тести на відмінно.

"Для нас перші результати тестування показують, що ми рухаємося в правильному напрямку. Перевірка демонструє, що більше половини персоналу Держмитслужби (56%) здатні виконувати обов'язки, які на них поклала держава і яких очікують громадяни та бізнес.

Доля 10,7% умовно рекомендованих залежить від них самих: ці працівники мають зняти питання, які виникли до них у ході тестування. Результати дають нам сигнал, що окремих працівників очікує підвищення, адже вони показали вищий рівень відповідальності та фаховості, ніж вимагає їхня нинішня посада.

Водночас на Державну митну службу чекає докорінне кадрове перезавантаження.

Ми будемо позбуватися тих, хто має недостатні знання та навички, а особливо тих, хто ставить під сумнів законослухняність митниці. Нульова терпимість до корупції – це наш основний орієнтир у реформі митної служби", – наголошує глава Держмитслужби Павло Рябікін.

Тестування та його результати не лише дають змогу відібрати кандидатів, що відповідають вимогам роботи в Держмитслужбі, а й надалі призначати їх на відповідні посади і сформувати завдання, орієнтуючись на здібності того чи іншого кандидата.

Фото:Freepik
Фото Freepik

"По-перше, для Міністерства фінансів важливо, щоб результати тестування були враховані при призначенні посадової особи в нову структуру Держмитслужби, передусім під час визначення рівня посади та обсягу виконуваної роботи.

Наприклад, нас дуже вразило, що кожна третя посадова особа Координаційно-моніторингової митниці (митниця, яка координує та моніторить діяльность усіх митних органів) має негативний результат щодо знання законодавства та загальних здібностей. Керівництво митниці має врахувати це під час пропонування посад, планування професійного розвитку співробітників та формування кадрового резерву.

По-друге, для нас важливо, щоб досвід, отриманий у рамках пілотного проєкту щодо оцінки компетенції та благонадійності, враховувався при ухваленні законодавчих змін щодо запровадження регулярної атестації посадових осіб митних органів.

Професійні знання та доброчесність повинні перевірятися системно, а негативні наслідки непроходження такої перевірки мусять бути чітко врегульовані на рівні закону. Це має стати запорукою об'єктивності призначень на посади та просування по службі.

Професійний рівень митників також має стати основою для встановлення адекватних KPI для кожного працівника оновленої Держмитслужби", – зазначив заступник міністра фінансів Юрій Драганчук.