СПЕЦПРОЄКТ "Підтримка МСП"
Партнер проєкту - Європейський союз
Не мудруй – інвестуй: три кредитні історії від малих підприємців

Не мудруй – інвестуй: три кредитні історії від малих підприємців

Вівторок, 1 грудня 2020, 13:00 -
Малі та середні підприємства в Україні часто стикаються з проблемою нестачі фінансових ресурсів. Ця проблема загострюється під час економічної кризи. За даними опитування підприємців, проведеного у 2019 році в Україні проєктом USAID КЕУ, майже 40% респондентів вважають нестачу фінансових ресурсів однією з основних перешкод для подальшого розвитку.

Кредитування є ключовим інструментом, що може стимулювати розвиток малого та середнього бізнесу і, відповідно, усієї економіки. У період коронакризи це надзвичайно важливо, адже, за прогнозами НБУ, ВВП України у 2020 році впаде на 6%.

Звичайно, Нацбанк зробив важливі кроки для доступності кредитування бізнесу під час кризи. Облікова ставка у 2020 році досягла історичного мінімуму – 6%, проте, на жаль, не всі підприємці готові кредитуватися навіть на вигідних умовах.

Причина – скорочення ділової активності через карантин. Зараз дуже мало підприємців беруть позики на розвиток власної справи, хоча всі знають вислів, що криза – це можливості.

"Економічна правда" розповість історії тих підприємців, які вирішили не зупинятися та інвестувати в розвиток власної справи.

Дешеві кредитні кошти вони змогли отримати від Фонду розвитку підприємництва, який впроваджує кілька ініціатив, найбільша з яких – державна програма "Доступні кредити 5-7-9%", а також від міжнародних фінансових програм.

Донорами програми з підтримки фінансування інвестиційних проєктів малого та середнього бізнесу є уряд Німеччини, що виділив 10 млн євро позики через Німецький банк розвитку KfW, а також Європейський Союз, який надав 5 млн євро в рамках ініціативи EU4Business.

Кредитування за програмою можуть отримати малі та середні підприємства, що працюють у сільському господарстві, готельно-ресторанному бізнесі, займаються виробництвом чи планують проєкти щодо енергозбереження.

Зефірна історія

Торговий дім "Ксенія" виробляє печиво, пряники, безе, мармелад з натуральних інгредієнтів на Івано-Франківській харчосмаковій фабриці. Це одне з найстаріших підприємств регіону, яке засноване в 1964 році. Тут працює 100 людей.

Завдяки програмі компанія почала виробляти зефір за класичною рецептурою.

"Ми дізналися про програму через банк "Львів", підготували заявку на інвестиційний проєкт і придбали відсаджувальну машину та турбоміксер вартістю понад мільйон гривень", – розповідає директор торгового дому "Ксенія" Марія Домчак.

За її словами, це обладнання більш енергоефективне, ніж те, з яким компанія працювала раніше.

За умовами кредитного договору, стартовий внесок становив 20%, іншу частину суми було взято в кредит на п'ять років під 16% річних.

"Ми розвиваємося, постійно оновлюємо обладнання і часто користуємося різними кредитними програмами, тому маємо з чим порівняти. Ця програма досить лояльна, не вимагає надзусиль, щоб узяти в ній участь, і допомагає бути конкурентними на ринку кондитерських виробів", – вважає керівник підприємства.

Гроші на трактор

Станіслав Письменний сім років займається сільським господарством на Кіровоградщині. Його компанія "Агронік-стар" вирощує соняшник, сою, пшеницю та кукурудзу на 70-ти гектарах.

"Ми невелика фермерська компанія. На відміну від агрохолдингу, я не можу одразу купити всю техніку для виробничого циклу, бо це велика сума", – розповідає виробник. За його словами, технології йдуть вперед, тож без інвестицій не обійтися.

Через програму Фонду розвитку підприємництва Станіслав двічі брав кредити в Укргазбанку на купівлю техніки.

"Спочатку ми взяли трактор і два катки, а потім – дві жниварки. Загальна вартість техніки – 1,5 млн грн. 20% від суми ми заплатили одразу, а решту коштів нам дали в кредит на п'ять років під 7% завдяки компенсації процентної ставки в рамках державної програми "Доступні кредити 5-7-9%", – зазначив власник "Агронік-стар".

Він вважає, що програма фінансування від Фонду розвитку підприємництва в рамках ініціативи EU4Business доступна для всіх малих агровиробників і дозволяє швидко отримати кошти під невеликі відсотки.

Інвестиції в здоров'я

Віктор Курило заснував Центр ударно-хвильової терапії та реабілітації "Біостимул" у 2011 році.

"Я – фізособа-підприємець, мені було дуже складно отримати кошти в банку на обладнання. Уперше це тривало понад пів року, кредит був під 17% річних. Пізніше я дізнався про програму Фонду розвитку підприємництва в межах ініціативи EU4Business", – згадує власник.

Для його центру був потрібен апарат сфокусованих ударних хвиль, який використовують в урології, естетичній медицині, травматології та ортопедії.

"Ми давно мріяли про це обладнання з Швейцарії. Завдяки програмі змогли його придбати. Хвилі апарата проникають на сім-вісім сантиметрів у глибину тканини, що збільшує ефективність лікування", – розповідає Віктор.

За його словами, вартість обладнання становила 980 тис грн. Гроші він отримав через банк-партнер – Укргазбанк.

Збір документів для позики тривав лише півтора місяця, а завдяки поєднанню з державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%" кредит виданий на п'ять років під 7% річних.

"Такі умови кредитування стимулюють і заохочують працювати", – вважає підприємець.