Як 4G розвиває економіку та чого чекати Україні
СПЕЦПРОЄКТ "Країна 4G"

Як 4G розвиває економіку та чого чекати Україні

У 2020 році на території України помітно активізувалося поширення 4G-інтернету. Цьому сприяв підписаний мобільними операторами та урядом меморандум, у якому сторони домовилися про низку важливих для галузі кроків.
Вівторок, 9 лютого 2021, 13:00 -
За підтримки Київстар

Найважливішим з них став перерозподіл "низьких" частот 900 МГц для їх використання для 4G. Тепер оператори збільшують покриття 4G.

Розвиток 4G прямо впливає на розвиток економіки країни, говорять експерти та гравці ринку. Детальніше про це – у спецпроєкті з компанією "Київстар".

Як швидкісний інтернет дасть до 3% росту ВВП

Керівниця департаменту цифрової економіки Мінекономрозвитку Олена Мінич говорить, що вже давно ніхто не уявляє життя без мобільного телефону та інтернету в смартфоні. А всього лише у 2014 році Україна була останньою країною Європи, де три основні мобільні оператори не мали навіть 3G.

Після запуску мереж 3G у 2015 році з 12-річним відставанням від Європи кількість мобільних абонентів, що використовують інтернет, збільшилася в 17 разів: з 2 млн мобільних дата-абонентів до 34 млн користувачів у першому кварталі 2020 року.

Трафік передавання даних у мобільних мережах виріс в десятки разів до 6-8 гігабайтів на абонента на місяць.

Що це означає для економіки

  • Збільшення продуктивності праці співробітників, що використовують мобільний інтернет для роботи.
  • Можливість дистанційної роботи, що дуже важливо під час пандемії.
  • Цифровий широкосмуговий доступ дійшов до багатьох невеликих населених пунктів, де раніше був тільки голосовий мобільний зв'язок, у кращому випадку – 2G (GPRS).

    Наприклад, лише у 2020 році 4G від компанії "Київстар" отримали понад 7 тис містечок та селищ. Загалом же доступ до швидкісного мобільного інтернету зараз мають 87% населення України.

Дослідження Світового банку та Шведської школи економіки про вплив розвитку широкосмугового доступу на економіку країн свідчить, що при збільшенні проникнення інтернету на 10% (increase in Broadband penetration) економіка отримує додатково 1-2% ВВП.

"Це стосується розвинених країн. Для економік, що розвиваються, як в Україні, ефект впливу ще вищий", – говорить Мінич.

Технічний директор компанії Ericsson в Україні Сергій Терещук стверджує, що зростання рівня проникнення мобільного зв'язку сприяє поширенню цифрових технологій завдяки розширенню можливостей у сферах торгівлі, комерції, комунікації, наданні послуг, розвитку людського потенціалу.

Експерт додає, що з моменту впровадження в Україні 3G у 2015 році і 4G у 2018 році спостерігається стрімкий розвиток продуктів та сервісів для бізнесу (хмарні проєкти, промисловий IoT) та користувачів (мобільний банкінг, онлайн-платформи для пошуку попутників, онлайн-кінотеатри, застосунки для відстежування стану здоров'я).

Суспільство буде прагнути до автоматизації повсякденних завдань. Пандемія показала: міграція в бік цифрових технологій прискориться. Один з прикладів впливу мобільного інтернету на життя людей – карантин 2020 року.

Директорка з корпоративної стратегії компанії "Київстар" Зоя Дроншкевич говорить, що 3G та 4G непомітно, але неухильно змінюють звички українців. Їм не треба йти в кінотеатр, щоб подивитися новий фільм, або їхати в магазин за покупками – усе це є в зручних додатках на смартфоні.

"Це стосується і сервісних питань, для вирішення яких люди раніше йшли в центри обслуговування

Наприклад, додаток "Мій Київстар" допомагає абонентам вирішити більшість їхніх проблем. Ним регулярно користується кілька мільйонів клієнтів.

Додаток допомагає зменшити навантаження на ритейл, де вирішуються найскладніші питання. Це грає особливо важливу роль під час жорсткого карантину", – говорить вона.

Як 4G допомагає в житті: реальні кейси

Науково-виробничий комерційний центр "ОДІС-W" розробляє та виробляє системи управління зовнішнім освітленням міст і автомагістралей.

Рішення центру дозволяють керувати всією системою міського освітлення – від диспетчерського пульта до окремих світильників з інтерактивним відображенням усіх компонентів на карті міста.

За цим стоїть створена компанією платформа "Астероїд", яка працює завдяки хмарним технологіям. Для обміну даними використовується технологя NB-IoT. Вона створена для обміну даними між "розумними" пристроями та базується на 4G/LTE.

Систему вже використовує Кропивницький, а в найближчому майбутньому до неї підключаться ще близько 30 міст.

Національна аптечна мережа "Подорожник", яку вподобали понад 3 млн українців, також використовує 4G від компанії "Київстар".

Це допомагає мережі забезпечити надійне передавання даних касовими апаратами у нових торговельних точках, де немає можливості підключити кабельний інтернет. Зараз близько 80 аптек працюють завдяки 4G. Мобільного оператора мережа обирала з огляду на якість покриття.

Перспективи 4G: ще 30% українців долучаться до цифрового світу

За словами Олени Мінич, розширення мережі 4G, нехай навіть з низькою пропускною здатністю в діапазоні 900 МГц, дасть позитивний поштовх використанню цифрових технологій та онлайн-послуг уздовж автомобільних доріг і в сільській місцевості. Багато селищ отримають доступ до "цифри" вперше.

"Це відкриває можливості для IoT-послуг та "цифрового" землеробства, зменшує зони цифрової нерівності між населенням міст і сіл.

Революційних змін в економіці від розширення 4G очікувати не варто, це еволюційний процес. Розвиток нових цифрових послуг для автомагістралей, Smart city і сіл потребує часу та інвестицій, але це відкриває нові можливості.

Наприклад, завдяки додатку "Дія" цифрові права та цифровий техпаспорт можна буде пред'явити не тільки в місті, а й на дорогах між містами", – розповідає вона.

Консультант учасників ринку телекомунікацій Роман Хіміч додає, що метою розширення мобільних мереж 4G є поява загальнонаціонального покриття.

"За три-чотири роки понад 90% території країни, де мешкає майже 100% населення, будуть охоплені цією мережею. Це дозволить долучити до цифрового світу близько 30% українців, у яких зараз немає такої технічної можливості.

Це пожвавить економічну активність українців, оскільки цифровізація зменшує витрати часу, спрощує взаємодію і ринкові стосунки будь-якого формату та масштабу. На загал 4G зробить життя в Україні комфортнішим та простішим. Іноді – дешевшим", – вважає експерт.

 

За словами Зої Дрошкевич, покриття мобільним інтернетом буде сприяти підприємницьким інноваціям та розвитку нових диджитал-продуктів.

"Найбільш перспективними будуть технології на базі інтернету речей (IoT). Промислові IoT-рішення дозволяють більш раціонально використовувати ресурси підприємства і мінімізувати виробничі втрати.

Наприклад, у січні 2021 року компанія "Київстар" закінчила тестовий проєкт з Херсонським водоканалом на базі технології NB-IoT, який дозволив вести автоматизований збір, облік та обробку даних з датчиків подачі води в багатоквартирних будинках у Херсоні.

Наш досвід показує, що завдяки цій технології підприємства можуть заощадити 17-20% операційних витрат.

Бізнесу не треба чекати 5G, щоб почати впроваджувати нові технології. 4G та інші стандарти зв'язку в Україні вже зараз успішно задовольняють більшість потреб великих, малих і середніх підприємств", – переконана Дрошкевич.