СПЕЦПРОЄКТ "Країна 4G"
За підтримки Київстар
Велике будівництво 4G: коли швидкісний інтернет покриє всю Україну

Велике будівництво 4G: коли швидкісний інтернет покриє всю Україну

Середа, 25 листопада 2020, 08:00 -
Рік тому мобільні оператори та уряд підписали меморандум про забезпечення покриття 4G для 90% населення України. Уже завершується 2020 рік, і ми вирішили з'ясувати, наскільки змінилася ситуація в країні, коли мільйони людей отримають швидкісний інтернет у маленьких селах і чи потрібен їм взагалі 4G.

4G немає у понад 7 тис населених пунктів

Понад сім тисяч населених пунктів залишаються без швидкісного мобільного інтернету. Про це каже керівник напрямку розвитку мобільного інтернету Міністерства цифрової трансформації Станіслав Прибитько.

За його словами, проблема існує через те, що в Україні багато сіл, де живуть 20, 30, 50, 100 осіб. Мобільні оператори не можуть швидко їх покрити, адже це потребує встановлення великої кількості базових станцій з 4G.

З чим пов'язана проблема відсутності швидкісного мобільного інтернету

Розвиток 4G – це витратний проєкт з довгим терміном окупності, а мобільні оператори ще не окупили витрати на ліцензії і будівництво мереж 3G-зв'язку. Отже, одна з головних причин, чому 4G ще не працює на території всієї країни, – це необхідні інвестиції. За даними компанії "Київстар", її інвестиції у 4G щороку сягають 4-5 млрд грн.

Ще одна причина – частоти, які мобільні оператори використовують для 4G. З 2018 року оператори володіли лише ліцензіями на частоти в діапазоні 1800 та 2600 МГц. Через це базові станції мали невеликий радіус покриття. Адже чим "вищі" частоти, тим менша зона дії сигналу.

Треба згадати і про проблему радіофобії, коли місцева влада або жителі не дозволяють встановлювати базові станції. У Міністерстві цифрової трансформації говорять, що зараз місцева влада блокує встановлення станцій мобільного зв'язку у Святошинському районі Києва, Броварах Київської області, Івано-Франківську, Маріуполі та в інших населених пунктах.

Проте жодної шкоди від базових станцій немає. Про це свідчать результати багатьох міжнародних досліджень та досвід країн-сусідів. Тим паче, українські норми щодо рівня випромінювання станцій в 10-100 разів суворіші, ніж за кордоном.

Для порівняння: гранично допустимий рівень електромагнітного випромінювання для базових станцій в Україні становить 10 мкВт/кв см, у Німеччині – 450-1000 мкВт/кв см, у США – 1000 мкВт/кв см.

 

Що вже роблять для виправлення ситуації

Саме для вирішення цих проблем мобільні оператори підписали меморандум з урядом, у якому домовилися про низку важливих для галузі кроків. Найважливішим з них став перерозподіл "низьких" частот 900 МГц для їх використання для 4G.

Вони забезпечують більший радіус дії базових станцій, що допоможе покрити мобільним інтернетом навіть віддалені села. Щоб це стало можливим, "Київстар" добровільно відмовився від частини своїх частот на користь інших операторів.

Процес почався у липні 2020 року із західних областей, де гориста місцевість та складніші умови. До листопада оператори перерозподілили між собою новий діапазон, налаштували обладнання і запустили 4G на "низьких" частотах у всіх областях.

"Київстар" продовжує збільшувати покриття 4G завдяки іншим діапазонам – 1800 МГц і 2600 МГц. Використання всіх частот та найбільші інвестиції на ринку допомогли мобільному оператору запустити 4G у майже 14 тис міст та сіл, де живе 85% населення.

 
Збільшення покриття 4G компанії "Київстар" протягом 2018-2020 років

4G з'являється навіть у селах, де проживає менше ста людей. Наприклад, у селі Тичок Львівської області, де живе лише 60 жителів, у селі Новоявленка Миколаївської області – 58 жителів, у селі Івангород Запорізької області – 33 жителі.

Темпи будівництва мережі 4G в Україні навіть випереджають показники інших європейських держав. До нинішнього рівня покриття в країнах ЄС йшли в середньому п'ять років, а Україні знадобилося лише трохи більше двох.

Про це свідчать дані дослідження Digital Economy and Society Index Report від 2019 року. До липня 2022 року 4G матимуть щонайменше 90% населення України.

 

Чи потрібен взагалі 4G, якщо є 3G?

Запуск 4G у 2018 році відкрив для користувачів багато нових можливостей: перегляд відео у високій якості, участь у відеоконференціях, миттєве завантаження файлів. Усе це було доступне і в мережі 3G, але 4G має вищу швидкість і дозволяє завантажувати дані без затримок.

4G покращує життя людей навіть менш очевидним шляхом. Наприклад, сучасні гаджети і швидкісний інтернет дозволяють сільським медикам постійно бути на зв'язку з пацієнтами. Так, лікар може не тільки дистанційно вислухати і проконсультувати пацієнта, а й подивитися у відеорежимі, як проявляються симптоми.

 

Оскільки оператори інвестують у 4G, його покриття буде більшим, ніж 3G. Якщо у населеному пункті ще нема швидкісного інтернету, то коли він з’явиться, це буде 4G.

Щоб підготуватися до цього, слід перевірити, чи підтримують смартфон та SIM-картка новий формат. Абоненти компанії "Київстар" можуть зробити це, набравши короткі коди: *245*5# для смартфона та *245*4# для SIM-картки.

А що там з 5G?

Тут мобільні оператори радять не поспішати. Середня швидкість 4G у мережі компанії "Київстар" перевищує 30 Мбіт/с. Цього достатньо для більшості випадків використання мобільного інтернету, навіть для VR або онлайн-геймінгу.

Також зараз лише невелика кількість людей в Україні має смартфони з підтримкою 5G. У мережі найбільшого оператора їх лише 15 тис серед майже 26 млн абонентів, тобто 0,05%. Для порівняння: під час запуску 4G у 2018 році 4G-смартфони мали 23% абонентів компанії "Київстар".

Оператор прогнозує, що для комерційного запуску нової технології кількості девайсів з 5G буде достатньо лише у 2023-2024 роках. Зараз же треба зосередитися на розвитку мереж 4G, зважаючи на великий невикористаний потенціал цієї технології.

Підпишіться на наші повідомлення!