СПЕЦПРОЄКТ "Green Deal UA"
За підтримки Регіональної газової компанії
Українське обладнання для доставки водню: для ЄC чи для своїх

Українське обладнання для доставки водню: для ЄC чи для своїх

Середа, 3 листопада 2021, 13:00 -
У вересні світовий лідер – Bureau Veritas – надав позитивну оцінку водневим випробуванням газорегулюючого обладнання виробництва RGC Production.

Українська продукція у всіх режимах випробувань підтвердила надійну роботу з розподілу газової суміші з 20% водню.

Це відкриває для неї європейські ринки, на яких уже починають використовувати газоводневі суміші в рамках впровадження Європейського зеленого курсу (European Green Deal).

В Україні також завершується підготовка до тестування водню при опаленні житла, тому H2redy-обладнання стане в пригоді.

Тести воднем пройшли п'ять моделей шафових газорегулюючих пунктів (ШГРП), зроблених на заводах RGC Production у Львові та Дніпрі. Запуск такого обладнання в серію в перспективі дозволить на 20% скоротити споживання природного газу та зменшити викиди СО2.

Ключовий тест на міцність

Випробування ШГРП українського виробництва – це черговий етап масштабних досліджень, які РГК проводить в Україні з воднем. Кінцева мета випробувань – створення мережі, яка б дозволяла безпечно транспортувати водневі суміші та інші синтетичні гази до кінцевих споживачів.

"До кінця року ми плануємо завершити всі статичні експерименти (пов'язані з транспортуванням газоводневих сумішей – ЕП), повністю перейти до динамічних експериментів і почати подавати газову суміш з 20% водню на прилади споживання.

Якщо все піде за планом, то наступного року перейдемо до постачання газоводневих сумішей кінцевим споживачам на закритих полігонах з використанням водневих установок і одночасно розпочнемо перші тести щодо закачування біометану у газорозподільну мережу", – ділиться планами директор із стратегії розвитку РГК Станіслав Казда.

За його словами, з 2023 року в Україні планують у рамках пілотного проєкту вперше почати постачати газову суміш з 20% водню кінцевим комерційним споживачам.

Пілотний проєкт будуть реалізовувати в межах двох сіл. До нього залучать 50-100 будинків, власники яких будуть користуватися газоводневою сумішшю для опалення та побутових цілей.

Як відомо, основна проблема транспортування водню в тому, що його молекула значно менша за молекулу метану. Отже, обладнання, яке витримує газ, може пропускати водень.

Тести воднем пройшли п’ять моделей шафових газорегулюючих пунктів (ШГРП), що були зроблені на заводах RGC Production у Львові та Дніпрі.
Тести воднем пройшли п'ять моделей шафових газорегулюючих пунктів (ШГРП), що були зроблені на заводах RGC Production у Львові та Дніпрі

Це підтвердили перші статичні дослідження, які РГК почала в серпні 2020 року. Тоді в газопровід закачали чистий водень. Під час цих досліджень стало зрозуміло, що українські мережі не готові до транспортування чистого водню.

Проте його можна транспортувати та використовувати в побуті і в промисловості в суміші з природним газом. Найбільш оптимальна концентрація водню в суміші – 20%. Такі суміші можна використовувати без значних змін у газотранспортному обладнанні.

"За результатами дослідження можна констатувати, що при концентрації водню в суміші до 20% вплив на процеси транспортування, обліку та спалювання практично відсутній.

Це відкриває перспективи для подальшого використання таких сумішей споживачами", – каже технічний директор АТ "Житомиргаз" Сергій Колесник.

Динамічні випробування показали, що таку суміш можна використовувати в звичайних газових приладах: плитах, котлах, колонках. Навіть у тих, яким понад 20 років.

"Усі газові прилади, які ми тестували, можуть працювати із сумішшю, у якій до 30% водню. Деякі з них з певними обмеженнями можуть працювати з концентрацією до 50% водню в суміші.

Тому 20-відсоткова суміш водню з газом може бути використана в мережах без принципового впливу на кінцевих споживачів", – каже Станіслав Казда.

Єдине обладнання, яке не підходить для роботи з воднем, – конвектори. У них виникає проблема з утворенням великої кількості вологи в камері згоряння.

"Науковці одного з інститутів, які проводили цей експеримент, бачать великий ризик у використанні водню в конвекторах. Тому ми будемо продовжувати дослідження", – пояснює Станіслав Казда.

H2ready-обладнання

Будь-яке обладнання, у тому числі газорегулююче, має свій термін служби. РГК, яка займається обслуговуванням газових мереж, постійно проводить заміну обладнання.

Це тривалий процес, але вже зараз зрозумілий глобальний курс на поступову відмову від природного газу і його заміну синтетичними відновлювальними газами, наприклад, воднем чи біометаном.

Тому при оновленні мереж важливо, щоб нове обладнання було готове і до роботи з воднем. Саме тому одним з ключових експериментів водневого проєкту РГК стали розробка і випробування H2ready-обладнання.

 

 Керівник RGC Production Олександр Волович розповів, що при підготовці H2ready-обладнання довелося переглянути низку технологічних процесів у виробництві. Зокрема, особливу увагу звертали на процеси зварювання, збирання та вимоги до окремих комплектуючих.

"За попередніми результатами експериментів, встановлено мінімальну різницю між роботою на природному газі і на сумішах, які подавалися.

Остаточні висновки зроблять науковці, але вже зараз очевидно, що ці зразки можна використовувати для подальшого редизайну мереж для роботи із сумішами водню та іншими синтетичними газами", – зазначив Станіслав Казда.

Успішність таких випробувань підтвердив представник міжнародної інспекційно-сертифікаційної групи "Бюро Верітас" Андрій Цинкалюк.

"Роботи проводилися майже місяць. Наші фахівці виїжджали на кожен полігон і засвідчували всі етапи, включаючи проведення 12-годинних випробувань на герметичність, які також були пройдені", – підсумував Андрій Цинкалюк.

Станіслав Казда зазначає, що це перше газорозподільне обладнання українського виробництва, яке можна використовувати для комерційного постачання газоводневих сумішей до споживачів.

Важливо зауважити, що таке обладнання вже встановлюють у різних областях, замінюючи старі шафові газорегуляторні пункти. Обладнання оснащене сучасною автоматикою та якісними італійськими регуляторами тиску.

Попит на таку продукцію є і в ЄС. З кожним роком потреба в обладнанні, яке готове працювати з воднем, зростає.

Крім того, він додав, що до кінця 2021 року RGC Production планує почати випуск вузлів обліку газу та газорегуляторних пунктів блочного типу, які зможуть працювати з воднем.

Наявність обладнання та вивчення поведінки водню в газових мережах і газових приладах є відправною точкою для старту редизайну мереж.

Потрібно не просто змінювати застаріле газоперекачувальне обладнання та мережі, а міняти архітектуру газотранспортної системи, яка проєктувалася для значно більших обсягів газу.