СПЕЦПРОЄКТ "104.ua"
За підтримки 104.ua
9 речей, які варто знати про розподіл газу

9 речей, які варто знати про розподіл газу

Середа, 2 грудня 2020, 13:30 -
У жовтні всі споживачі газу побачили у своїх особистих кабінетах та квитанціях обсяг споживання за газовий рік, що минув. Зараз багатьом цікаво, коли ж відбудеться перерахунок і коли чекати на перерахований платіж за доставку газу. Детальніше про це – у нашому матеріалі.

Чому я сплачую за минулий рік? Я вже заплатив!

З початку 2020 року НКРЕКП змінила порядок оплати споживачами отриманих послуг з розподілу (доставки) природного газу. Це відбулося в зв'язку з реформуванням ринку газу в Україні.

Регулятор вніс зміни до Кодексу газорозподільних систем та в Типовий договір на розподіл природного газу. У них визначено, що "річна замовлена потужність" споживача на розрахунковий календарний рік визначається виходячи з фактичного обсягу споживання природного газу цим об'єктом за газовий рік, що передував розрахунковому календарному року".

Тобто для всіх побутових споживачів тепер автоматично замовляється річна потужність з доставки газу на рівні їхніх реальних потреб.

Тепер плата за доставку газу для кожного споживача залежить від обсягів його споживання в попередньому році. Крім того, тепер оплата послуг доставки газу в оселю здійснюється рівними частинами протягом року. Наприклад, якщо за попередні 12 місяців ви спожили 120 куб м газу, то цього року щомісяця сплачуватимете лише вартість доставки 10 куб м.

Особливо зручне це нововведення для споживачів з автономним опаленням. Хоча найбільше газу вони споживають узимку, вони зможуть сплачувати за доставку газу рівними частинами щомісяця, зменшуючи навантаження на сімейний бюджет.

Для споживачів, які користуються газовою плитою і, можливо, водонагрівачем, мало що зміниться. Але вони знатимуть на рік наперед фіксовану вартість доставки газу і зможуть сплатити за послугу за кілька місяців, заощаджуючи на комісії банків.

Чому я не можу сплачувати за поточні обсяги споживання?

У новій ринковій моделі кожен споживач платить не за обсяги споживання, а за користування потужністю.

Кодекс газорозподільних систем прямо вказує, що оператор ГРМ "надає клієнту послугу  із забезпечення цілодобового доступу до потужності мереж для можливості споживання ним відповідних об'ємів природного газу". Нова тарифна модель плати за розподіл (доставку) газу повністю відповідає європейській практиці та міжнародним зобов'язанням України.

Споживачі сплачують саме за замовлену потужність, тому що кожна газорозподільна компанія – оператор ГРМ – має забезпечити і підтримувати замовлену потужність у системі, незалежно від того, скільки газу споживається.

Адже навіть коли газ не споживається, оператори ГРМ тримають його в системі під певним тиском, щоб він був доступним споживачам будь-якої миті. Саме на ці роботи і йде плата за розподіл (доставку) газу, рівень якої визначається тарифом на розподіл для кожного оператора ГРМ.

У Кодексі газорозподільних систем визначено, що "місячна вартість послуги розподілу природного газу визначається як добуток 1/12 річної замовленої потужності споживача на тариф, встановлений регулятором для відповідного оператора ГРМ з розрахунку місячної вартості одного кубічного метра замовленої потужності".

Іншими словами, розмір плати за доставку газу для кожного споживача розраховується індивідуально – на основі обсягів його фактичного споживання в попередньому газовому році.

При цьому якщо в поточному році ви вживаєте заходів з енергозбереження і зменшуєте обсяг споживання, то в наступному році платитимете менше за доставку енергоносія до оселі. Таким чином, нова тарифна модель плати за розподіл (доставку) газу містить прозорі умови розрахунків і стимули для споживачів економити та встановлювати енергоефективне обладнання.

Чому газовий рік триває до 1 жовтня, а перерахунок плати відбувається тільки з 1 січня?

НКРЕКП встановлює тарифи для всіх природних монополій. Зазвичай це календарний рік. Традиційно всі компанії мають річну звітність, а тарифи для них встановлюються з 1 січня.

НКРЕКП встановлює тарифи для всіх операторів розподілу і передавання, які використовують мережі: електричні або газові. Регулятор встановлює тарифи для "Укренерго", "Оператора ГТС України", газорозподільних компаній, операторів систем розподілу електричної енергії.

При цьому НКРЕКП повинна врахувати зміни в економіці, які відбулися за поточний рік.

1. Зростання мінімальної зарплати у вересні 2020 року з 4 723 грн до 5 000 грн. Хоча це зростання невелике – менше 6%, мінімальна зарплата береться для розрахунку зарплат, і вони мусять бути проіндексовані на наступний рік.

2. Інфляція. У поточному році інфляція, за даними Держстату, становила близько 3%. Вона позначається передусім на вартості пально-мастильних матеріалів, труб, газового обладнання та інших товарів, необхідних для обслуговування мереж.

3. Вартість технологічного газу також змінилася. У поточному тарифі вартість газу врахована на рівні 4 тис грн за тис куб м, а ринкова вартість – вища.

НКРЕКП включає ринкову вартість газу та інших економічних індикаторів у розрахунок тарифів, приводячи їх до обґрунтованого рівня.

 

Як змінилося споживання газу в Україні за минулий газовий рік?

За минулий газовий рік, який тривав з 1 жовтня 2019 року по 30 вересня 2020 року, побутові споживачі природного газу використали блакитного палива на 400 млн куб м менше, ніж у попередньому. Загалом зменшили споживання газу 58% клієнтів газорозподільних компаній. 

Тому з 1 січня 2021 року всім клієнтам, які зменшили споживання газу, буде встановлено меншу замовлену потужність. Тобто вони сплачуватимуть за доставку меншого обсягу палива, використовуючи при цьому стільки газу, скільки їм необхідно для всіх побутових та господарських потреб.

Адже тепер, після реформування ринку газу, розмір плати за розподіл (доставку) газу для кожного споживача залежить від його фактичного споживання у попередньому газовому році. Споживали менше – менше і платитимете.

Що таке тариф на розподіл газу?

Облгази надають своїм клієнтам послугу з розподілу (доставки) природного газу розподільними газопроводами.

Більша частина коштів, що надходять у вигляді плати за цю ліцензовану послугу, витрачається на виробничу діяльність та оплату праці фахівців, які щодня підтримують надійну роботу газових мереж. Також за ці кошти фінансуються всі необхідні роботи з обліку газу та всі напрями роботи із споживачами.

Крім того, газорозподільні компанії інвестують у реконструкцію та модернізацію газових мереж і встановлення лічильників газу для побутових споживачів. Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском.

Таким чином, до структури тарифу на розподіл газу входять виробничі витрати, витрати газу для транспортування палива, матеріальні витрати на організацію діяльності облгазів з ліцензійних послуг для споживачів, витрати на оплату праці та інвестиції.

 

Що таке мінімальна плата за розподіл (доставку) газу?

У минулому році широко обговорювалося питання замовленої потужності для споживачів з нульовим споживанням. Для них у березні був запроваджений мінімальний платіж за доставку газу. Він розрахований регулятором виходячи з діючих норм споживання газу, встановлених Міненерго.

З початку 2021 року аналогічний платіж запроваджено для тих, хто використовував газ мінімально. Наприклад, якщо клієнт користується тільки газовою плитою і спожив за минулий газовий рік 15 куб м газу, його замовлена потужність встановлена регулятором на рівні 39 куб м на рік. Тобто впродовж року він повинен сплатити за доставку 39 куб м газу.

Для клієнтів з газовою плитою і колонкою мінімальна замовлена потужність становитиме 126 куб м газу. Якщо домогосподарство спожило менше 100 куб м газу в газовий рік, воно заплатить за доставку 126 куб м протягом року.

Як самостійно розрахувати вартість доставки газу?

Щоб самостійно розрахувати вартість доставки газу, кожен споживач має помножити свій обсяг споживання енергоносія у минулому газовому році на тариф своєї газорозподільної компанії. Якщо поділити отриману суму на 12 рівних платежів, це і буде розмір щомісячної плати за доставку газу.

До речі, систему нарахування плати за розподіл газу рівними частинами впродовж року теж було створено в інтересах споживачів: це дає змогу зменшити фінансове навантаження в осінньо-зимовий період.

Нові тарифні умови прозорі та вигідні кожному: є і стимул економити енергоносій, і можливість прогнозовано сплачувати за розподіл газу протягом року – рівними частинами щомісяця або всю річну суму одним платежем.

 

Що таке газорозподільні мережі?

Це 347 тис км розподільних газопроводів та 63 тис одиниць обладнання, встановленого на них. Ця інфраструктура потрібна для того, щоб газ міг потрапляти до будинків під тиском, достатнім для коректної роботи всіх газових установок і приладів.

Перш ніж потрапити до споживача, газ долає десятки кілометрів від газорозподільних станцій біля ГТС по газопроводах високого, середнього та низького тиску.

Газопроводи в Україні належать багатьом власникам: державі, громадам, приватним компаніям, але всі споживачі сплачують однакову плату за доставку кубометра газу, який доходить до них через газогони різних власників.

 

Як здійснюється доставка газу до споживачів?

Щоб газ надійно надходив до домівок клієнтів, фахівці газорозподільних компаній повинні постійно підтримувати стабільний тиск у мережах. У магістральних трубопроводах газ перебуває під високим тиском.

Перш ніж потрапити до споживача, він понижується – спочатку до середнього тиску, а потім до низького. Газове обладнання споживачів працює з газом низького тиску.

Аби газ не втрачався при його транспортуванні до осель, організацій та підприємств, працівники облгазів регулюють тиск у газогонах, проводять технічне обслуговування мереж та підтримують у робочому стані десятки тисяч одиниць обладнання.

Тиск у газових мережах змінюється залежно від сезону та обсягів споживання різними категоріями споживачів. Від точності гідравлічного розрахунку, який виконують фахівці облгазів, залежить, чи буде тиск газу на обладнанні кожного споживача достатнім для безперебійної роботи всіх газових приладів.