СПЕЦПРОЄКТ "104.ua"
За підтримки 104.ua
Все про нові тарифи на доставку газу: за що, коли і скільки?

Все про нові тарифи на доставку газу: за що, коли і скільки?

Середа, 1 липня 2020, 14:30 -
За що і скільки платитимуть споживачі газу з 1 липня, що входить в тариф на розподіл, та як він розрахований, читайте в спецпроєкті з РГК.

Звідки береться газ у конфорці — які джерела його походження?

Природний газ в Україні має два джерела походження: це або газ власного видобутку, або імпортний газ. Певна частина видобутого та імпортованого газу спрямовується безпосередньо для споживання, а решта зберігається в підземних сховищах газу (ПСГ).  

У 2019 році в Україні було видобуто 20,7 млрд куб.м газу. За цей же час було імпортовано 14,3 млрд куб.м газу.

Динаміка видобутку газу в Україні, 2015-2019 рр, млрд куб.м

 

Динаміка імпорту газу в Україну, 2015-2019 рр, млрд куб.м

Обсяг імпорту

2015

16,4

2016

11,1

2017

14,1

2018

10,6

2019

14,3

Як природний газ попадає до споживачів?

Для доставки газу до 13 млн споживачів в Україні використовують газотранспортну систему. Перш ніж потрапити на кухні українців природний газ долає велику відстань. Спочатку по магістральних газопроводах, потім по розподільних і тільки після цього газ потрапляє до вуличних і внутрішньобудинкових мереж. На етапах передачі газу між різними типами газопроводів відбувається регулювання тиску за допомогою спеціального обладнання. 

Зазвичай магістральні – це газопроводи високого тиску. Розподільні це газопроводи високого, середнього та низького тиску. У вуличних та внутрішньобудинкових газопроводах використовують газ низького тиску.

Така послідовність регулювання тиску забезпечує безпечний рух газу з "високої" до "низької" сторони – від газових магістралей до будинків та квартир.  

Як газ рухається газопроводами?

Газ не може рухатись по трубі самостійно. Він пересувається завдяки поступовому зниженню тиску: від високого до низького. Це поступове зниження тиску забезпечується газорегулюючим обладнанням. Найчастіше, це газорегуляторні пункти, які виглядають як жовті шафи. Обладнання всередині цих пристроїв має бути налаштоване, щоби газові прилади в оселі працювали коректно.

Якщо розрахунок гідравліки в системі буде неправильним, і тиск буде замалим або завеликим, то спрацює аварійний захист. Клапани газорегуляторних пунктів просто перекриють отвори у трубах і газ не зможе рухатись до споживача.

Що таке газорозподільні мережі?

Це системи газопроводів високого, середнього та низького тиску, а також вуличні та газопроводи вводи. Їх загальна протяжність в Україні становить майже 350 тис км. Газорозподільна мережа містить в собі також обладнання, споруди та об’єкти, пов’язані із роботою зазначених газопроводів. Це газорегуляторні пункти (ГРП та ШГРП) – 60 тис шт; станції електрохімзахисту – 29 тис шт., та інше.

Кому належать газорозподільні мережі?

В Україні газорозподільні мережі мають різну форму власності. 60% газопроводів належать державі, решта  операторам ГРМ, находяться в комунальній, кооперативній або приватній власності. Деякі ділянки газопроводів не мають власників. Структура власності в кожному регіоні різна, та залежить від специфіки газифікації. 

Хто забезпечує та несе відповідальність за роботу газорозподільних мереж?

Щоденне утримання та обслуговування всієї системи газорозподільних мереж, незалежно від форми власності,  забезпечують оператори ГРМ (відомі також як облгази). Наразі в Україні 44 оператори ГРМ. Кожен із них несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу газовими мережами всім споживачам своєї ліцензійної території. Для цього оператори ГРМ організовують та забезпечують роботу аварійно-диспетчерської служби 104, ремонти та модернізацію газопроводів, встановлення та повірку лічильників газу.

Оператор ГРМ є частиною газорозподільної мережі: без нього неможлива робота газопроводів, а без газопроводів нема потреби в операторі ГРМ.

Оператор ГРМ несе відповідальність за стабільну роботу закріпленої газової мережі. Регулярні перевірки його діяльності проводить НКРЕКП  державний регулятор. У 2019 році було проведено 110 виїзних перевірок ліцензіатів.

Також НКРЕКП має щорічно затверджувати для кожного оператора ГРМ тариф на розподіл (доставку) газу.

Що таке тариф на розподіл газу?

Тариф на розподіл (доставку)  це вартість гарантованої доставки кубічного метру газу до споживача. Тариф єдине джерело фінансування газорозподільних мереж та оператора ГРМ.

 

Як НКРЕКП розраховує тариф?

Тариф на розподіл газу = Вартість витрат на обслуговування газової мережі/замовлена потужність (це обсяг газу, доставленого до споживачів).

Чому у операторів ГРМ різні тарифи на розподіл (доставку) газу?

Тариф залежить від обсягів споживання газу, особливостей мережі та специфіки споживання. Наприклад, чим більше споживання газу, тим менший тариф – і навпаки. Адже витрати на обслуговування газової мережі майже не залежать від обсягу газу, що транспортують по неї. Тому проста арифметика: при незмінній вартості витрат у чисельнику збільшення обсягу споживання у знаменнику дає менший тариф.   

Також на тариф впливає співвідношення протяжності мереж та кількості споживачів газу. Чим більше осель під’єднані до газової мережі, тим менше тариф. Тому в великих містах – Києві, Харкові, Дніпрі – тариф менший, ніж в Миколаївської  або в Херсонській областях, де газопроводи тягнуться сотні кілометрів до відносно невеликих сіл.

Що буде, якщо мешканці вулиці (або кількох вулиць), за власний кошт побудують газопровід та створять власного оператора ГРМ для обслуговування такої мережі?

Тариф такого оператора ГРМ буде занадто високим. Адже обов’язкові витрати будуть порівняно великими із малими обсягами споживання та кількістю споживачів. Навіть для нових газопроводів необхідно забезпечити роботу аварійної служби, фахівців газорегуляторних пунктів та т.і.

Де в Україні найвищі та найнижчі тарифи на розподіл (доставку) газу?

Найвищі тарифи у операторів ГРМ, які обслуговують по кілька тисяч споживачів ТОВ "Газпостачсервіс", ТОВ "Спектргаз". Їх тариф у 2-3 рази вище від великих системних операторів. Різниця могла бути ще вищою, якби ці маленькі оператори не були створені на базі промислових або комунальних підприємств, які забезпечують переважну частку замовленої потужності (тобто так збільшується знаменник у формулі розрахунку тарифу).  

 

Найнижчий тариф  у Києві. В столиці компактна газова мережа забезпечує газом не лише найбільшу кількість багатоповерхівок в країні, а ще і великі ТЕЦ та підприємства ТКЕ з рекордними обсягами споживання газу.

Назва газорозподільної компанії

Тариф, грн/куб. м

АТ "Вінницягаз"

1,16

АТ "Волиньгаз"

1,18

ПрАТ "Гадячгаз"

1,27

АТ "Дніпрогаз"

0,71

АТ "Дніпропетровськгаз"

1,37

ПАТ "Донецькоблгаз"

0,84

АТ "Житомиргаз"

1,19

АТ "Закарпатгаз"

1,37

АТ "Запоріжгаз"

0,77

АТ "Івано-Франківськгаз"

1,38

АТ "Київгаз"

0,34

АТ "Київоблгаз"

0,97

ВАТ "Кіровоградгаз"

1,04

ПрАТ "Коростишівгаз"

1,02

ПрАТ "Кременчукгаз"

0,35

АТ "Криворіжгаз"

0,46

АТ "Лубнигаз"

1,46

АТ "Луганськгаз"

1,10

АТ "Львівгаз"

1,19

ПАТ "Маріупольгаз"

1,31

ПрАТ "Мелітопольгаз"

1,57

АТ "Миколаївгаз"

1,46

АТ "Одесагаз"

0,95

АТ "Полтавагаз"

1,31

АТ "Рівнегаз"

1,24

АТ "Сумигаз"

1,03

ПрАТ "Тернопільгаз"

1,24

ПрАТ "Тернопільміськгаз"

0,40

АТ "Тисменицягаз"

1,38

ПрАТ "Уманьгаз"

1,20

АТ "Харківгаз"

1,36

АТ "Харківміськгаз"

0,36

АТ "Херсонгаз"

1,13

АТ "Хмельницькгаз"

1,10

ПАТ "Черкасигаз"

0,58

АТ "Чернівцігаз"

1,44

АТ "Чернігівгаз"

1,13

Що НКРЕКП включає до витрат на обслуговування газової мережі?

До обслуговування газової мережі має входити:

  • Матеріальні витрати
  • ВТВ газу (виробничо-технологічні витрати газу)
  • Витрати на оплату праці та податки
  • Амортизація (інвестиції)
  • Витрати на лічильники: встановлення, повірка та ремонт
  • Прибуток

Як розраховують вартість доставки газу до споживача?

Вартість доставки газу у кожного споживача газу індивідуальна. Вона залежить від обсягу споживання газу та тарифу на розподіл (доставку). Враховують обсяг споживання за минулий газовий рік (від 1 жовтня до 30 вересня попереднього періоду). Таким чином визначається обсяг замовленої потужності кожного споживача газу.

Цей обсяг ділять на 12 (кількість місяців в році) та множать на тариф. Результат – це місячна плата за доставка газу. Вона однакова та незмінна впродовж року. Плату за доставку сплачують щомісяця до 20 числа, або на декілька місяців наперед.  Таки чином зменшуються витрати споживачів на комісії при проведенні платежів.

Чому плата за доставку газу однакова щомісяця?

З точки зору споживача: по-перше, рівні платежі щомісяця дозволяють нівелювати сезонні фінансові навантаження. Адже взимку, коли значно збільшується використання газу, платіж за доставку газу залишається незмінним. Тож в зимові місяці фінансове навантаження при сплаті за газ зменшується. По-друге, зручність в плануванні видатків сімейного бюджету – платіж за доставку незмінний впродовж року.

З точки зору оператора ГРМ: рівна оплата послуг доставки газу щомісяця дозволяє отримувати стабільне фінансування впродовж року. Це забезпечує ресурс для ремонтних робіт в літні місяці, коли навантаження не мережу зменшується і їх проведення не завдає незручностей споживачам. Результат: підвищується якість послуги з доставки газу.

Чому платіж за розподіл (доставку) газу необхідно сплачувати окремим рахунком?

Окремий платіж за розподіл (доставку) газу остаточно відокремлює операторів ГРМ (природних монополістів) від конкурентного ринку постачальників газу. Таке відокремлення спрощує процедуру зміни постачальника – оператор ГРМ не має жодного відношення до такого процесу.   

Як сплачувати за доставку газу новому споживачу, або в разу відсутності споживання газу в минулому газовому році?

Оскільки існують споживачі, які нещодавно приєднались до газорозподільних мереж і в них ще немає достатнього періоду для визначення обсягів споживання, в Регуляторі вирішили встановити для таких споживачів мінімальний платіж за доставку газу. Такі домогосподарства сплачують по мінімуму за доставку газу. Так відбувається тому, що вони приєднані до газових мереж і кожної миті можуть увімкнути газові прилади та скористатись газом.

За це вони впродовж першого року сплачують мінімальну суму коштів за доставку газу. Ці обсяги розраховані, виходячи з норм споживання або споживання газу в міжопалювальний період.

Ця норма поширюється і на споживачів, які не користувались газом впродовж попереднього періоду. Вважається, що вони мають здійснювати мінімальну плату за доставку газу, оскільки вони залишаються під’єднаними до газорозподільних мереж і можуть відновити використання газу в будь-який зручний час.

Згідно з рішенням НКРЕКП, в разі відсутності даних про споживання газу, або якщо такі данні є лише за період, менший ніж останні 9 місяців, встановлюється такі обсяги замовленої потужності на рік:

39 куб.м – для осель лише із газовою плитою

126 куб.м – для осель, де газ використовують також для підігріву води (з колонками)

314 куб.м – для осель, де є газове опалення