Як "Інтерпайп" робить металургію "зеленою"
СПЕЦПРОЄКТ "Еко промисловість"

Як "Інтерпайп" робить металургію "зеленою"

Уже сьогодні в Україні існує сучасне підприємство, яке працює за вимогами, максимально наближеними до Green Deal.
Четвер, 21 жовтня 2021, 13:00 -
За підтримки Інтерпайп Сталь

Побудований у 2008-2011 роках електросталеплавильний комплекс "Інтерпайп Сталь" ламає всі стереотипи щодо металургійного підприємства.

Зазвичай це похмурі сірі будівлі, наскрізь прокопчені димом. Димові шлейфи тягнуться із заводу на міські квартали, закриваючи їх отруйним смогом.

Так було і в Дніпрі, коли на Нижньодніпровському трубопрокатному заводі працював мартенівський цех, але компанія "Інтерпайп" ухвалила історичне рішення про його закриття.

Замість нього вона побудувала сучасне підприємство за найсуворішими екологічними стандартами ЄС. До речі, це найбільша інвестиція в українську промисловість за всі роки незалежності.

Ще до офіційного відкриття заводу сюди вже водили екскурсії, щоб продемонструвати новітню металургію: яскраву, творчу, безпечну, екологічну.

Ви бачили, щоб перед заводською брамою городяни влаштовували фотосесії? Їхати через усе місто, щоб сфотографуватися біля прохідної заводу. Саме так роблять дніпряни та гості міста. Чому так відбувається?

Кореспонденту ЕП показали цей унікальний завод, де вже десять років виплавляють високоякісну "зелену" сталь без жодної шкоди для навколишнього середовища.

Стрибок у "Тунель часу"

Завод вражає вже при вході, адже його брама – це арт-інсталяція "Твій тунель часу".

Ворота заводу складаються з трубних конструкцій, і форма тунелю змінюється залежно від точки зору, з якої він розглядається. Міняється конструкція і з кожним кроком.

Фото арт-інсталяції
Арт-інсталяція "Твій тунель часу"

Таких див попереду ще багато, запевняє гід, інженер-технолог Андрій Катрич. На заводі "Інтерпайп Сталі" є п'ять арт-інсталяцій скандинавського художника Олафура Еліассона, які додають заводу унікальності.

Отже, занурюємося в дивовижний світ сучасної "зеленої" металургії.

Починається цей світ з надзвичайної інсталяції – дзеркального 22-метрового коридора, що з'єднує побутовий корпус і цех. Цей перехід називається "Твій міст роздумів".

Він складається з безлічі дзеркал та сферичних об'єктів, що нагадують сонячну систему. Робітники, що проходять крізь нього, коли йдуть на зміну, потрапляють у нескінченний простір.

Фото арт-інсталяції
Арт-інсталяція "Твій міст роздумів"

"Співробітники щодня проходять "Твій міст роздумів". Навіть коли через нього йде одна людина, її відображень у дзеркалах дуже багато. Вона йде і розуміє, що завод будують люди та керують ним теж люди. Що для компанії найголовніша цінність – саме люди, тому їх комфорт та безпека в пріоритеті", – розповідає гід.

З переходу потрапляємо в цех, де відбувається плавка сталі. Андрій показує прикрасу цеху – інсталяцію "Матеріал – це рух". Величезні дзеркала на стіні в головному цеху, що нагадують захід сонця на різних стадіях і символізують краплі сталі в різних станах.

Інсталяція
Інсталяція "Матеріал – це рух"

"Матеріал – це рух. Усе в цьому світі рухається. Ви бачите, як диск перетворюється на еліпс, але лишається незмінним. Він лишається круглим.

Так само і металобрухт: спочатку був твердою хаотичною грудою металу, а через переплавку перетворився на рідкий метал, а потім став заготовкою.

Заготовка стала трубами або колесами, а потім знову стане брухтом і повернеться до нас. Але метал залишається металом: усе в світі рухається і залишається незмінним", – каже Андрій.

"Зелене" виробництво

Територія заводу вражає незвичною для промислового підприємства чистотою. Навколо не побачиш ані куп сміття, ані кинутого сигаретного недопалка. Ніде не знайдеш масляної калюжі.

Навколо – ідеально підстрижені зелені газони. Відчувається, що виробнича культура на заводі "Інтерпайп Сталь" – це майже культова річ. Тут її дотримуються неухильно.

Корпус ІС з прилеглою територією
Адміністративно-побутовий комплекс "Інтерпайп Сталі" з прилеглою територією
Корпус ІС з прилеглою територією
Виробничий цех "Інтерпайп Сталі" з прилеглою територією

Так само все впорядковано всередині електросталеплавильного цеху, головного об'єкта підприємства.

Хоча в цеху плавиться сталь, дихається тут легко та вільно завдяки потужним сучасним фільтрувальним системам. Вони ефективно вловлюють газ та пил, які утворюються під час виплавки сталі.

В атмосферу викидаються практично чисті гази з вмістом пилу, у кілька разів нижчим від встановлених екологічних норм. Як наслідок, мешканці розташованих поруч житлових кварталів не відчувають неприємного сусідства.

Газоочистна установка
Газоочисна система

Після завершення будівництва завод шість років проходив щорічний екологічний аудит. Для контролю викидів на кордоні санітарної зони заводу поруч з будинками встановлений екологічний пост. Управляє ним міська влада Дніпра.

Побачити піч не можна, тому що на неї "одягнутий" спеціальний шумозахисний кожух, так званий doghouse.

Завдяки йому навіть вночі поблизу заводу не чутно грюкоту, що супроводжує завантаження брухту в піч, та шуму електричних розрядів, що виникає під час плавки. Тож нічному спокою жителів прилеглих кварталів нічого не заважає.

Технологічний агрегат «піч-ковш»
Тривалість однієї плавки – менше години

"На відміну від мартенівського виробництва, наш процес триває не шість-вісім годин, а лише годину. Відповідно, виробництво сталі в електродуговій сталеплавильній печі потребує менше ресурсів та є більш екологічним завдяки меншому споживанню електроенергії на відміну від використання природного газу та мазуту в мартенівських печах", – пояснює гід.

На ділянці відвантаження готової продукції стоять залізничні вагони-платформи із заготовками.

Завод доправляє свої заготовки найбільш екологічним способом: один потяг може перевезти в десятки разів більше, ніж автовантажівка, та менше забруднює довкілля. За добу завод відвантажує 600-1000 тонн заготовок.

Ділянка відвантаження готової продукції
Ділянка відвантаження сталевої заготовки
Ділянка відвантаження готової продукції
Ділянка відвантаження сталевої заготовки

Виходимо із цеху і над нами на стіні ще одна інсталяція – "Твій вогненний візерунок". Вона символізує невидиме тепло, звільнене в процесі виробництва. Поєднання цих жовтогарячих кольорів із зеленню на території заводу – суцільна яскрава фотозона.

Здається, на цьому заводі інсталяцій та арт-об'єктів більше, ніж у самому Дніпрі. Принаймні за щільністю на квадратний метр.

Є тут і така інсталяція, яка стала символом не тільки заводу, а й усього міста. Її видно з будь-якої точки і вона є на більшості фото містян, які фотографуються на набережній та схилах Дніпра.

"Дніпровський схід" – це штучне сонце, загальна вага якого – 350 тонн. Висота об'єкта – 60 метрів. Вдень штучне сонце заряджається від променів справжнього сонця і деякий час світиться, а коли світло згасає, всередині вмикаються спеціальні ліхтарі, які освітлюють місто.

Наввипередки з часом

На "Інтерпайп Сталь" можна йти лише для того, щоб побачити ці витвори мистецтва. Проте не тільки цим славиться підприємство. Його унікальність полягає в тому, що завод випередив час.

Коли його проєктували у 2005 році і починали будувати у 2010 році, ані в Україні, ані в ЄС ще ніхто навіть не говорив про "зелену" металургію та зменшення парникових викидів.

Під час мартенівської плавки вони становлять 1,5-2 тонни на тонну сталі. Викиди під час електродугової плавки менше 250 кг на тонну сталі.

Розливка сталі
Розливка сталі на машині безперервного лиття заготовок

Отже, завдяки переходу на кліматично нейтральну технологію виробництва, "Інтерпайп Сталь" змогла ще десять років тому виконати умови, яких підприємства в ЄС прагнуть досягти лише до 2050 року.

ЛЕП
Підстанція "Пічна" – один з ключових елементів системи енергопостачання "Інтерпайп Сталі"

Цікава особливість на випередження часу – екологічна підземна кабельна лінія електропередач, створена за європейськими нормами. На той час такі потужні лінії прокладали лише в повітрі на опорах.

Через таке будівництво ЛЕП громади втратили б чимало землі, оскільки біля таких об'єктів повинна бути санітарна зона. Тож вирішили будувати підземну лінію, яка більш безпечна та екологічна.

На той час у державі не існувало навіть стандарту для будівництва підземних ліній, тож "Інтерпайп" підштовхнув Україну вперед не тільки в галузях металургії та екологічної безпеки, а й в електроенергетиці.

Саме фахівці компанії розробили та узгодили стандарт для таких високовольтних підземних ліній.

Ще одна ознака "зеленого" виробництва – замкнутий водообертальний цикл. На "Інтерпайп Сталі" він унікальний.

Вода, що йде для охолодження металу і змиву окалини, після цього потрапляє до відстійника в цеху. Там осаджується більша частина крупнозернистої окалини і нафтопродуктів.

Далі освітлена вода з відстійника подається для подальшого очищення через піщані фільтри. Після цього вода повертається для повторного використання.

Водопідготовка
Вода на "Інтерпайп Сталі" фільтрується і використовується повторно (на фото – фільтри)

Вода, яка використовується для охолодження обладнання, не забруднена, вона лише нагрівається, а після охолодження повертається до цеху. Вона не змішується з водою, яка іде на додаткове очищення.

Отже, на "Інтерпайп Сталі" існують дві окремі замкнуті системи водопостачання. Саме це інженерне рішення створює унікальність. Скидання промислових стічних вод до Дніпра або інших річок взагалі відсутнє.

 
Побутові приміщення
 
Побутові приміщення

Коли потрапляєш до цехової роздягальні, яка поділена на зони, заглядаєш у пусту в цей час душову, поруч з якою працівників чекають акуратно складені запечатані комплекти свіжих рушників, коли проходиш до їдальні, яка вражає не тільки смачними стравами, а й не заводським інтер'єром, починаєш розуміти, чому звідси ніхто не звільняється, а конкурс на робочу вакансію при відкритті заводу був 25-30 осіб на місце. Бо тут хочеться працювати.

Настільки комфортні умови для праці та відпочинку створені на цьому підприємстві. Зараз велика частина співробітників – молоді активні хлопці з вищою освітою.

Колись доводилося оглядати новий автоскладальний завод Porshe у Лейпцизі. Можу вас запевнити, що "Інтерпайп Сталь" нічим не поступається ні з точки зору побутового комфорту для працівників, ні з точки зору виробничої культури.

Справжнє європейське підприємство побудоване і працює в Дніпрі. Виявляється, це можливо.