СПЕЦПРОЄКТ "Жити далі"
За підтримки Європейського союзу
Як ЄІБ та ЄС допомагають відновлювати інфраструктурні об'єкти, які постраждали на сході України

Як ЄІБ та ЄС допомагають відновлювати інфраструктурні об'єкти, які постраждали на сході України

П'ятниця, 6 листопада 2020, 13:00 -
Події 2014 року на сході України змінили життя мільйонів людей. Комусь довелося покинути домівку назавжди. Інші намагаються будувати нове життя.

На підконтрольних Україні територіях Луганської та Донецької областей відновлення потребують багато інфраструктурних об'єктів. Саме на це спрямована Надзвичайна кредитна програма для відновлення України від ЄС та Європейського інвестиційного банку.

Разом з "Економічною правдою" показуємо, як розбудовується соціальна інфраструктура Донбасу, а також розповідаємо історію успіху відновлення життя на сході.

Залишений дім

Понад мільйон людей стали вимушеними переселенцями. За шість років Донбас втратив і людський, і економічний ресурс. Обсяги виробленої промислової продукції у Донецькій та Луганській областях зменшилися на 30-40%. Об'єкти водопостачання, електромережі, медичні та освітні установи були пошкоджені або зовсім зруйновані.

Що таке Надзвичайна кредитна програма для відновлення України

У грудні 2014 року Європейський інвестиційний банк та уряд України уклали рамкову угоду про Надзвичайну кредитну програму для відновлення України, що передбачає виділення кредиту у розмірі 200 млн євро на проєкти відновлення.

У квітні 2015 року Верховна Рада ратифікувала цей документ, і угода набула чинності.

"Я побував у багатьох містах і містечках сходу України і на власні очі бачив їхню потребу в інфраструктурі, передусім школах, садочках та лікарнях. Угода передбачає не просто реконструкцію ключових закладів інфраструктури. Це довгострокова інвестиція в людський капітал та добробут мешканців регіону", розповідає голова представництва ЄІБ в Україні Жан-Ерік де Загон.

Програма передбачає ремонти та відновлення лікарень, шкіл, дитячих садків, адміністративних та громадських будівель у Донецькій, Луганській, Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Київській, Полтавській, Херсонській областях. Саме в цих регіонах мешкають понад 86% переселенців – 1,2 мільйона людей.

"Подолання наслідків конфлікту на сході та підтримка внутрішньо переміщених осіб залишається одним з першочергових завдань у роботі ЄС в Україні. Відновлення шкіл, лікарень та інших важливих об'єктів інфраструктури значно покращує якість життя місцевих жителів", – зазначає посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

До жовтня 2020 року понад 5,4 мільйона українців, з них майже 700 тисяч вимушено переміщених осіб, скористалися або незабаром скористаються перевагами програми.

Що, коли і як відновлюють завдяки програмі

Усього в межах програми реконструюють 244 об'єкти. Європейський інвестиційний банк виділив на це 200 млн євро кредиту.

Садочок, у який хоче потрапити весь Бахмут

 

Дитячий садок "Кульбабка" в Бахмуті є одним з об'єктів реконструкції в межах програми. Його не ремонтували з дня заснування у 1968 році. У січні 2020 року почався проєкт з відновлення закладу дошкільної освіти.

"За цей час було зроблено багато роботи: оновлено фасад, зроблені внутрішні роботи: заміна каналізації, водопроводу, електропостачання", – розповідає директорка закладу Тетяна Мотичкіна.

Дитячий садок може прийняти понад 150 дітей з усього міста. У Бахмутській ОТГ 26 садків, але "Кульбабка" завдяки програмі має перевагу.

"Раз чи двічі на день приходять батьки наших майбутніх вихованців записуватися в садочок і на 2021 рік, і на 2022 рік. Приходять і з інших мікрорайонів. Є садочки, які розташовані ближче до місця проживання, але батьки все одно хочуть потрапити до нас. Вони вже знають, як у нас тепло, затишно і дуже сучасно", – каже директорка.

Тепло для Вугледарської лікарні

 

Перевагами програми скористалася й Вугледарська міська лікарня.

"Лікарняний корпус було введено в експлуатацію у 1973-1975 роках, з того часу реконструкції не було", – розповідає головний лікар міської лікарні Петро Корнієнко.

Лише за рік – з квітня 2019 року до вересня 2020 року – у лікарні утеплили головний корпус, дах і підвальні приміщення. Також завдяки програмі провели капітальний ремонт стоматології у Вугледарській лікарні.

Маріупольська бібліотека-хаб для дорослих і дітей

 

У Маріуполі завдяки програмі відновили Центральну міську публічну бібліотеку імені Короленка. Востаннє її ремонтували 17 років тому.

"Бібліотека потребувала капітального ремонту: дах протікав, фасад дав тріщини, внутрішні приміщення потребували косметичного ремонту", – ділиться спогадами директорка бібліотеки імені Короленка в Маріуполі Вікторія Лісогор.

Ремонт почався у січні 2019 року і вже у жовтні того ж року оновлена бібліотека відчинила двері для відвідувачів. Інтер'єр розробляв дизайнер, заклад змінився докорінно: і зовнішньо, і за наповненням.

"Перший поверх – це електронна бібліотека, яку ми обладнали книжками, планшетами, періодикою. На другому поверсі зробили IT-кластер. У нас відкрилися комп'ютерні курси для дітей та людей середнього віку, адже наші дідусі та бабусі теж потребують цього", – розповідає пані Вікторія.

Центральна бібліотека імені Короленка стала хабом для людей будь-якого віку. Молодь тут може працювати за комп'ютерами, діти – займатися в гуртках, літні люди – опановувати комп'ютер або читати оцифровану періодику 50-60 років.

У Маріуполі коштом програми відновлена не тільки бібліотека імені Короленка, а й інші об'єкти. Про них – у наступному матеріалі.

Програма націлена не тільки на візуальні та структурні зміни об'єктів, вона ще й допомагає містам ставати більш придатними для життя завдяки оновленню інфраструктури.

У лікарню із сучасним обладнанням може приїхати працювати молодий лікар. Бібліотека може стати культурним центром для молоді, а наявність нових шкіл та дитячих садків спонукає сім'ї з дітьми залишатися у рідному місті. 

 

Як буде відновлюватися схід України далі

Інвестиції, які надає Надзвичайна кредитна програма для відновлення України, допомагають не тільки розбудовувати постраждалі райони, а й гарантують безпеку та комфорт для мільйонів людей.

Програма не є одноразовою допомогою, а передбачає подальший розвиток та масштабування. Уже зараз завдяки результатам програми ЄІБ та ЄС розглядають можливість залучення додаткового кредиту на 340 млн євро. Кошти підуть на відновлення додаткових об'єктів соціальної інфраструктури.

У наступних публікаціях цього спецпроєкту "Економічна правда" більш докладно розповість історії успіху програми: відремонтовані дитсадки, школи, лікарні, бібліотеки, що стають центрами тяжіння для молоді, а також історії людей, які відбудовують свої домівки та долають життєві негаразди.