СПЕЦПРОЄКТ "Долаємо кризу разом"
За підтримки Європейського союзу
Як ЄС допомагає українському бізнесу долати COVID-19

Як ЄС допомагає українському бізнесу долати COVID-19

П'ятниця, 22 травня 2020, 13:00 -
Пандемія COVID-19 спричинила величезні зміни на всіх рівнях: від розвитку економіки до діяльності підприємств і приватного життя. Перед бізнесом постали нечувані виклики: як підлаштуватися під нові обставини, зберегти власну справу та клієнтів.

Саме тому разом з Представництвом Європейського Союзу в Україні ми запускаємо спецпроєкт про можливості, які надає ЄС малим і середнім підприємствам для подолання наслідків COVID-19.

Цим оглядовим матеріалом ми відкриваємо цикл публікацій про те, як українські компанії змінюються під час поточної кризи і як минулий чи новий досвід співпраці з ЄС їм у цьому допомагає.

МСП – опора економіки України

Малі та середні підприємства (МСП) дають понад половину ВВП нашої країни і забезпечують роботою 82% зайнятого населення України. Йдеться про підприємства, що мають до 250 працівників із сумою річного обігу не більше 50 млн євро.

Сюди ж входять і самозайняті особи.

Європейський Союз як стратегічний і найбільший торговельний партнер України підтримує українські МСП вже понад 10 років у межах ініціативи ЄС EU4Business. Зараз цю співпрацю не лише не згортають, а навпаки – посилюють.

Реагування на COVID-19

 

Для подолання наслідків епідемії ЄС мобілізував для України пакет екстреної допомоги розміром понад 190 млн євро. З цієї суми найбільшу частку спрямують на підтримку МСП.

Голова Представництва ЄС в Україні посол Матті Маасікас зазначив: "ЄС співпрацює з міжнародними фінансовими установами, зокрема з Європейським інвестиційним банком. З пакета допомоги ЄС для України велика частина коштів піде на потреби малого бізнесу та фермерських господарств. Ми хочемо якнайшвидше зробити її доступною через українські банки.

ЄС продовжує реалізацію програм підтримки EU4Business в Україні, зокрема надання позик і грантів на суму понад 300 млн євро. Деякі з цих програм будуть скориговані для подолання наслідків кризи".

Вигідні умови дадуть можливість бізнесу інвестувати в розвиток і вийти з кризи.

ЄС також почав консультації з потенційними партнерами щодо реалізації нових програм підтримки підприємництва із загальним бюджетом 20 млн євро, деталі яких будуть повідомлені незабаром.

Зі свого боку Європейський банк реконструкції та розвитку надав українській лізинговій компанії "ОТП лізинг" кредит на суму до 15 млн євро для довгострокових лізингових операцій з МСП по всій країні.

Кредитування доступне в євро та гривні, але в національній валюті воно захистить позичальників від валютних ризиків і матиме довші терміни погашення.

Більше корисної інформації про те, як діяти в умовах карантину, шукайте у спеціальних розділах на державному Порталі для підприємців та Карті можливостей для середніх і малих підприємств від ЄС, зокрема в розділі "Інформаційна підтримка бізнесу під час Covid-19". Там зібрані новини про програми підтримки для бізнесу, зміни в законодавстві, корисні онлайн-інструменти.

Доступ до фінансів

 

Паралельно з новими діють поточні програми співпраці. Насамперед, програма EU4Business продовжує сприяти пільговому кредитуванню через українські банки у гривні та іноземній валюті. Кредитування на вигідних умовах доступне по всій Україні.

Також діють регіональні програми 50-відсоткового відшкодування кредитних ставок. Завдяки співпраці КМДА, Фонду розвитку підприємництва та EU4Business столичні підприємці можуть отримати кредит під 6,5% річних у гривні.

Подібні програми діють у Тернопільській області та в Білій Церкві. Ця модель також лягла в основу Державної програми "Доступні кредити 5-7-9%".

Особливу увагу ЄС надає підтримці МСП на підконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

З грудня 2019 року діє програма FinancEast, за якою підприємці Донбасу можуть отримати відшкодування половини вартості придбаної в лізинг або кредит сільськогосподарської техніки, обладнання і транспортних засобів, монтажу, будівництва чи реконструкції приміщень.

Уже профінансовано майже 70 проєктів мікро- та малих підприємств і це число зростатиме.

Доступ до знань і ринків

 

Окрім кредитів, ви можете отримати експертні консультації, щоб знайти вихід з кризи, стати більш конкурентоспроможними чи вийти на нові ринки.

У межах проєктів EU4Business ЄБРР повертає половину вартості консультаційних послуг, які можуть передбачати розробку сайту, маркетингової стратегії чи впровадження міжнародних стандартів.

Протягом дії проєкту триває моніторинг і надається підтримка, а через рік після завершення проєкту з підприємством зв'язуються, щоб оцінити результати.

Підсумки говорять самі за себе: 76% клієнтів збільшили обіг майже на 50%. До слова, переважна більшість проєктів здійснюється поза Києвом.

Також в регіонах за підтримки ЄС працюють 15 Центрів інформаційної підтримки бізнесу. Там можна проконсультуватися, прослухати тренінги та вебінари, які під час карантину проходять безкоштовно в онлайн-форматі.

Корисні онлайн-ресурси

 

Долучайтеся до онлайн-платформи Merezha, створеної за підтримки EU4Business. Тут зареєстровано понад 100 бізнес-експертів з різних напрямів: маркетингу, експорту, сертифікації, ощадливого виробництва, фінансів, HR, систематизації бізнес-процесів, франчайзингу.

Якщо прагнете започаткувати справу, відвідайте державний інфосервіс Start Business Challenge, розроблений за підтримки ЄС.

Тут є покрокові інструкції для реєстрації понад 100 видів бізнесу, наприклад, курсів іноземних мов, фотостудії, вебстудії, дитячого садка, ресторану, служби таксі, мініпекарні, кабінету сімейного лікаря, мінімаркету, автомийки, салону краси, мініготелю, сонячної електростанції.

Поточна криза стала несподіванкою для всіх, але це випробування також може стати поштовхом до змін і вдосконалення бізнесу.

Українські підприємці можуть розраховувати на підтримку ЄС, з якою ми разом подолаємо наслідки COVID-19.

Сподіваємося, що ця інформація стане у пригоді і допоможе вашому підприємству.

Андрій Авраменко

Спецпроєкт реалізовано за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту "Комунікації ЄС в Україні"

Офіційні ресурси ЄС в Україні: сторінка на Facebook та канал на YouTube