СПЕЦПРОЄКТ "Бо є Робота"
ЗА ПІДТРИМКИ єРобота
Україна відроджує садівництво. Як держгрант допомагає висаджувати нові сади у часи війни — історія підприємства з Волині

Україна відроджує садівництво. Як держгрант допомагає висаджувати нові сади у часи війни — історія підприємства з Волині

Четвер, 13 квітня 2023, 13:00 -

Фермерське господарство Дари Волині з’явилося десять років тому. У часи війни бізнес зіштовхнувся з низкою проблем — здорожчання виробництва, втрата ринків збуту та зменшення доходів.

Однак підприємці вирішили попри все не зупинятися та розширювати виробництво — для цього вони скористалися державною програмою єРобота, що передбачає можливість отримати грант на започаткування та розвиток власної справи.

 

Новий початок

Марина Єлева та її батьки заклали яблуневий сад в селі Грибовиця поблизу Нововолинська на площі понад 13 га ще у 2013 році.

За словами Марини, вона ніколи й не думала, що працюватиме у сільськогосподарському напрямку, але їй довелося переїхати в село, де жив дідусь та виріс батько. Тоді вони вирішили запустити якийсь бізнес і оцінивши можливості, вплив на екологію, потреби людей, зробили висновок, що фермерське господарство - гарний варіант.

Хай там як, каже жінка, а їдять люди щодня. Отож, взяли землі в оренду, і посадили яблуневий сад. Згодом до яблук додалися ще соя та пшениця.

Зараз підприємство вже має стабільні внутрішні ринки збуту – яблука вони продають у торгові мережі регіону та в сусідні області. Раніше фрукти вивозили також до Білорусі, але з початком повномасштабної війни там більше не працюють. Від цього вони, ділиться підприємиця, нічого втратили, хоча працювати з білорусами було зручніше, адже у них не було тривалого відтермінування оплати, яке існує на внутрішньому ринку.

 

Крім ринку збуту війна також вплинула і на доходи фермерів — значно подорожчало пальне, засоби захисту рослин, ціни на добрива зросли майже втричі. А от вартість продукції змінилась не сильно.

"Прибутки зменшились, але є державні гранти, раніше були державні програми відшкодування витрат на садівництво, які допомагають триматись "на плаву"", — поділилася Марина.

Відтак, до держпрограми звернулися й коли вирішили розширюватися. Через асоціацію Укрсадпром Марина дізналася про можливості проєкту єРобота, один з ключових елементів котрого — підтримка українського садівництва.

"Для підтримки малого та середнього бізнесу уряд запустив низку грантових програм. Охочі відкрити власну справу чи розширити вже наявне підприємство можуть отримати безповоротну допомогу від держави. Ми стимулюємо підприємців та, водночас, у масштабах країни знижуємо рівень безробіття завдяки самозайнятості активного населення. І, безумовно, важливим завданням є створення  нових робочих місць", – зазначила Юлія Свириденко, Перший віце-прем'єр-міністр України - Міністр економіки України.

 

Державна підтримка амбіцій

Наприкінці липня 2022 року жінка подала заявку на отримання 1,3 млн грн, а вже у вересні перша частина гранту надійшла на банківський рахунок.

Суттєвих проблем з отриманням не виникло, оскільки проєкт був розроблений заздалегідь, а на всій площі запроєктованого саду облаштована система зрошення під майбутню висадку. Решту фінансування, на створення опорної системи, підприємство ще чекає.

На виконання умов гранту Дари Волині створили три постійних робочих місця, а також будуть залучати сезонних працівників. Зокрема, для збору урожаю – це не менше 30-40 людей.

Частину коштів фермери використали на закупівлю яблуневих саджанців, а на решту планують придбати елементи опорної системи для дерев. Таким чином площа саду збільшилася на 8,5 га.

Строк його окупності – 5 років, а плодоносити він починає буквально на другий рік. Тож вже цієї весни Марина збиратиме перший урожай на новій ділянці.

На думку Марини, програма єРобота надзвичайно вигідна для підприємців. Це не відшкодування вже витрачених коштів, а виплата їх наперед під майбутній проєкт, що дозволяє краще планувати бізнес.

Вона рекомендує користуватися такими можливостями та отримувати допомогу від держави.

 

Розраховувати прибутки, каже жінка, ще рано, адже зазвичай, вкладення повертаються десь на п’ятий рік від посадки. Однак за хорошого догляду у Дарах Волині планують отримати хороші урожаї та перші гроші вже на третій рік.

Цим амбітні плани підприємиці не обмежуються. За два-три роки, коли сад підросте, вона хоче розширюватися далі. Цикл життя яблуневого саду становить близько 15 років, тож перші висадки будуть викорчовуватися, а їх місце займуть інші. Зокрема, жінка розглядає можливість вирощувати груші, персики та абрикоси.