Чи буде в Україні попит на онлайн кредити в 2023 році? Думки експертів

Четвер, 15 грудня 2022 —
Війна внесла корективи у всі сфери діяльності українців - зокрема і в фінансову. Чи користується попитом серед населення зараз оформлення кредитів на тому ж рівні, що й до війни? Чи є в цьому небезпека для банківської сфери України?
 
finance.ua

Давайте розберемося разом.

Що про ситуацію на ринку кредитування говорить НБУ

Нещодавно Національний банк України оприлюднив опитування, яке провели серед банків. У ньому банки проаналізували поведінку своїх кілєнтів та надали певні прогнози стосовно своєї діяльності. Виявилося, що:

  • у ІІІ кварталі зафіксовано незначне відновлення попиту на корпоративні кредити
    рівень схвалення заявок на корпоративні та роздрібні кредити скорочується від початку повномасштабного вторгнення;
  • окремі банки поліпшили оцінки боргового навантаження бізнесу, але погіршили для населення. Загалом банки оцінюють боргове навантаження клієнтів як середнє;
  • у наступні 12 місяців очікується погіршення якості позик та зростання обсягів фондування.

Таким чином, можна зробити висновок, що навіть при утриманні достатнього рівня попиту умови кредитування для населення значно погіршаться.

Окрім цього, очікується спад популярності на кредити онлайн на квартири. Однак, у той же час, Ощадбанк відмітив зріст попиту кредитів на авто:

"Найбільш затребуваний наразі кредит — на придбання авто. В середині травня ми відновили цей вид кредитування і на кінець жовтня видали 2 000 таких кредитів на 1,27 млрд грн. Хоча повністю автокредитування не припиняли навіть у найгарячіші дні, адже фінансували вже погоджені угоди. Нині у нас три чверті цього ринку", — йдеться у матеріалі на сайті банку.

Знайти кредит на авто або для інших потреб можна в каталозі: https://finance.ua/ua/credits/online-f

Що про рівень попиту на кредитування говорять експерти?

У той же час Віце-Президент АУБ та голова правління банку "Глобус" Сергій Мамедов вважає, що ринок кредитування поступово змінюється і відновлюється:

"Попит на банківські продукти став принципово іншим. На початку війни кредити відійшли на другий план, а на пріоритетні позиції вийшли послуги зі щоденного обслуговування: коли потреби клієнтів змінюються дуже швидко, а банк має виконувати свої функції незалежно від умов. Клієнти оцінили якість наших послуг, збільшивши обсяги операцій. До нас прийшли нові клієнти. В результаті залишки на клієнтських рахунках з початку війни зросли на 15%.

Відновлення попиту на ринку кредитування відбувається за стандартною схемою – спершу повертається зацікавленість в невеликих споживчих кредитах (на техніку, мобільні телефони), потім повертаються автокредити, і лише в останню чергу клієнти повертаються на ринок іпотеки".

Отже, можемо зробити висновок — навіть не дивлячись на серйозні проблеми фінансовий ринок продовжує функціонувати — а, значить, українська економіка й надалі буде триматися.

Реклама: