Розвиток картографії в Україні не стоїть на місці

Четвер, 3 лютого 2022 —
Держгеокадастр презентував Основну державну топографічну карту масштабу 1:50 000

Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру за підтримки Картографічної служби Королівства Норвегія завершила роботи зі створення (оновлення) цифрової топографічної карти масштабу 1:50 000 та створення бази топографічних даних на всю територію України.

27 січня відбулась вебконференція, на якій Держгеокадастр презентував оновлену Основну державну топографічну карту масштабу 1:50 000.

Держгеокадастр
Держгеокадастр

Карта є набором базових геопросторових даних загальнодержавного значення, що відповідає вимогам Закону України "Про національну інфраструктуру геопросторових даних".

Однією із важливих особливостей карти є оновлення об’єктів із чіткими контурами (мережі доріг, вулиць, проїздів, кварталів і будинків, ліній електропередач). Воно виконується із детальністю та точністю карти масштабу 1:10 000, а оновлення всіх інших об’єктів – з детальністю та точністю карти 1:50 000.

Для забезпечення автоматизованого контролю якості оновлених цифрових карт було створено систему контролю якості робіт у вигляді програмного комплексу Validate та геопортал системи моніторингу і супроводу проєкту.

До створення карти були залучені не лише геодезисти та картографи, норвезькі експерти, а й військові топографи. Адже цифрові карти є незамінними для орієнтування на міцевості і навігації, – для забезпечення обороноздатності країни.

Держгеокадастр
Держгеокадастр

Карта повинна стати підложкою державних та галузевих кадастрів, включаючи Публічну кадастрову карту, Державну геологічну карту України, Державну геодезичну мережу України, Довідника адміністративно-територіального устрою. ЇЇ можна використовувати як інформаційний ресурс з питань землеустрою, використання територій, покращення інфраструктури, управління ресурсами, зменшення впливу кліматичних змін, екологічного, інженерно-геологічного, сейсмічного, гідрогеологічного та іншого районування території.

Також карту як найновішу цифрову карту України варто використовувати при розробці містобудівної документації, схем планування окремих частин України, областей, груп районів, генеральних планів населених пунктів, планів зонування територій і детальних планів.

Наразі карта оприлюднена в режимі дослідної експлуатації на геопорталі пілотного проєкту національної інфраструктури геопросторових даних.

Роботи з удосконалення карти, виправлення неточностей в атрибутиці та топології все ще тривають і база топографічних даних буде постійно розвиватися по мірі виправлення та оновлення виконавцями відповідних топографічних матеріалів. 

Держгеокадастр
Держгеокадастр

Також Держгеокадастр з метою постійного оновлення карти планує організувати топографічний моніторинг, який надасть можливість використовувати карту як надійне та офіційне відкрите державне джерело топографічних даних.

Реклама: