Бюджетні установи та організації Харківської області мають укласти договори з постачальниками газу

Понеділок, 15 листопада 2021 —
Наразі в Харківській області укладено 294 договори на розподіл природного газу з бюджетними установами та організаціями різних джерел фінансування.

Крім договорів на розподіл, всім бюджетним організаціям, які в цьому опалювальному сезоні планують використовувати газ, необхідно, до 1 грудня, укласти договори на постачання енергоресурсу з постачальником. До 1 грудня постачання природного газу бюджетним установам здійснюється постачальником "останньої надії".

АТ "Харківгаз" відновив розподіл газу всім підприємствам та організаціям, які направили звернення на відновлення послуги та були технічно готові до старту опалювального сезону. Своєчасно розпочати опалювальний сезон в Харківській області стало можливо завдяки прийняттю Кабінетом Міністрів України Постанови від 25 жовтня 2021 р. № 1102. Відповідно до рішення Уряду, термін укладання договорів бюджетними установами та організаціями з їх постачальниками газу подовжено до 1 грудня 2021 року. До цього часу бюджетні заклади отримують природний газ від постачальника "останньої надії" за фіксованою ціною 16,8 грн. за м. куб. Таку ж саму ціну на природний газ бюджетні заклади можуть отримати в разі своєчасного укладання договорів на постачання газу на весь опалювальний сезон.

Згідно чинного законодавства, якщо споживач не отримав номінацій від жодного з постачальників, він не має права використовувати природний газ, а АТ "Харківгаз" -не мав права, як Оператор ГРМ, здійснювати розподіл (доставку) газу такому споживачу. Прийнята Урядом Постанова дозволила продовжити до 1 грудня договірну компанію між бюджетними організаціями та постачальниками, створивши на цей час можливість отримувати природний газ за фіксованою ціною від постачальника "останньої надії". Таким чином, стрімке зростання ринкових цін на газ не вплинуло на роботу соціально-значимих об’єктів області.

Довідково: Відповідно до Закону України "Про ринок природного газу", з 01 липня 2015 року Оператори ГРМ, які здійснюють розподіл природного газу на території України, не мають права постачати природний газ будь-яким категоріям споживачів. З цього часу АТ "Харківгаз" забезпечує розподіл (доставку) природного газу своїм клієнтам в межах території ліцензованої діяльності – Харківська область (крім міста Харків). Постачання (продаж) природного газу здійснюється компаніями – постачальниками, на підставі укладених зі споживачем договорів.

Реклама: